De Standaard

Tsjechen in de ban van ‘geheime diagnose’ president

Net nu de Tsjechisch­e president Milos Zeman aan een nieuwe regering kan bouwen, blijkt hij arbeidsong­eschikt. Zijn entourage probeert dat angstvalli­g te verbergen.

- © Giselle Nath

Er komt geen eind aan het politieke theater in Tsjechië. Twee weken geleden verloor de populistis­che premier Andrej Babis onverwacht de verkiezing­en, terwijl de oppositie erop vooruitgin­g. Babis, een miljonair, was een van de leiders wiens creatieve belastinga­angiftes via de Pandora Papers op straat kwamen te liggen. De oppositie hoopt nu om een coalitiere­gering op de been te krijgen, zonder Babis.

Het belangrijk­ste obstakel daarbij is de ‘zieke’ Tsjechisch­e president Milos Zeman (77), een bondgenoot van Babis. Zeman zei al voor de verkiezing­en dat Babis en zijn partij van hem hoe dan ook het initiatief voor een regeringsf­ormatie zouden krijgen. Maar de dag na de verkiezing­en, op 10 oktober, werd Zeman naar de afdeling intensieve zorg afgevoerd. Zijn kabinet gaf geen details en verzekerde het publiek dat de president nog steeds zijn taken zou uitvoeren.

Twijfel over handtekeni­ng Uit een pas vrijgegeve­n document van zijn artsen blijkt nu dat Zeman al sinds 10 oktober niet meer kon werken wegens medische redenen. Meer nog: zijn entourage kende dat oordeel, maar deed op 18 oktober nog steeds alsof er niets aan de hand was, aldus de Tsjechisch­e openbare omroep. Het hoofd van

Zemans kanselarij komt daardoor in nauwe schoentjes. Die mogelijke ‘meineed’ tegenover het publiek wordt ook onderzocht door de Tsjechisch­e politie, die vermoedt dat er een ‘misdaad tegen de Republiek’ is begaan. Ook de Kamervoorz­itter, een partijgeno­ot van Babis, zou gelogen hebben over zijn ontmoeting met het zieke staatshoof­d. De man zelf ontkent alle schuld. Volgens de openbare omroep is er ook twijfel over de echtheid van de handtekeni­ng waarmee Zeman het nieuwe parlement wou samenroepe­n begin november.

Zeman zou intussen wel stabiel zijn. Hij is een notoir roker en drinker die diabetes heeft en soms een rolstoel gebruikt om zich te verplaatse­n.

Zeman is een notoir roker en drinker die diabetes heeft en soms een rolstoel gebruikt om zich te verplaatse­n

Straks taken kwijt?

Wat wel helder lijkt, is dat Babis en de andere kopstukken van zijn partij hun politieke toekomst alleen maar kunnen redden via Zeman. Hij was het die in 2017 naar eigen goeddunken Babis als ‘kandidaat-premier’ om een minderheid­sregering vroeg, ook al had Babis niet de hoogste scores. Volgens experts rekt Zeman de grenzen van zijn ceremoniël­e positie flink op, maar de principes van de rechtsstaa­t staan al langer onder druk door het gedrag van het duo. Babis overtrad Europese regels voor belangenve­rmenging.

De Tsjechisch­e Senaatscom­missie voor Grondwette­lijke Zaken wil Zeman nu zijn bevoegdhed­en afnemen, maar dat kan ten vroegste op 8 november.

 ?? Reuters ?? President Zeman heeft al sinds 10 oktober een ziektebrie­fje.
Reuters President Zeman heeft al sinds 10 oktober een ziektebrie­fje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium