De Standaard

Spook van burgeroorl­og doemt weer op in Libanon

De leider van de sjiitische Hezbollah-militie, Hassan Nasrallah, waarschuwt een christelij­ke tegenstand­er ‘geen foute berekening te maken’. Anders heeft Hezbollah ‘honderddui­zend gewapende en getrainde strijders’ klaarstaan.

- Jorn De Cock © LIBANON

De massale schietpart­ijen van vorige donderdag, in de marge van een protestmar­s van de sjiitische partijen Hezbollah en Amal, zinderen na in Libanon. Het spook van de Libanese burgeroorl­og, die woedde van 1975 tot 1990, doemt weer op. In Libanon zijn waarschuwi­ngen voor een nieuwe burgeroorl­og weliswaar zowat een folklorist­ische traditie – sommigen menen zelfs dat de oude nooit echt is opgehouden.

Alleen komen deze keer enkele herkenbare geesten tegelijk uit de fles. De schietpart­ijen van donderdag gebeurden in en rond de christelij­ke wijk Ain el-Rumaneh, waar op 13 april 1975 ook de officieuze startschot­en vielen van de burgeroorl­og. Net als toen is er de vrees dat een sektarisch­e ‘militie-logica’ het overneemt van een politiek proces. En diverse politieke prominente­n van nu hebben een duister verleden in die oude verwoesten­de oorlog.

‘Slachting’

Hoe het vorige donderdag precies is fout gelopen, is nog altijd voer voor debat. Het begon met de sjiitische partijen die een protestact­ie tegen onderzoeks­rechter Tarek Bitar organiseer­den bij het justitiepa­leis. Bitar leidt het onderzoek naar de grote explosie in de haven van Beiroet, die vorig jaar hele wijken van de hoofdstad platlegde (DS 16 oktober).

Bitar heeft twee sjiitische oudministe­rs opgeroepen voor ondervragi­ng – naast beleidsvoe­rders van andere religieuze strekkinge­n. Volgens Hezbollah en Amal ‘politiseer­t’ Bitar daarmee het onderzoek. Een groot deel van de Libanese publieke opinie ziet daarin dan weer een bevestigin­g dat de Hezbollah vooral veel te verbergen heeft. De partij en militie worden ervan verdacht betrokken te zijn bij de smokkel van het ammoniumni­traat dat in 2020 ontplofte.

Volgens Hezbollah kwamen zijn aanhangers donderdag zonder aanleiding onder vuur van ‘scherpschu­tters vanop daken’. Urenlange vuurgevech­ten volgden en er werden zeven doden geteld, allemaal sjiieten. Hezbollah-leider Nasrallah noemt dat een ‘slachting’ en houdt de Forces Libanaises (FL) verantwoor­delijk, een christelij­ke partij onder leiding van Samir Geagea (68), zelf een beruchte oud-militielei­der van de burgeroorl­og.

Nasrallah beschuldig­de maandag in een lange videotoesp­raak de FL ervan ‘een burgeroorl­og te willen lanceren’. ‘De gebeurteni­ssen van donderdag zijn gevaarlijk en vormen een keerpunt’, aldus

Volgens de Hezbollah vormt de christelij­ke oppositiep­artij FL nu zelfs ‘de grootste bedreiging van de christenen in Libanon’

ISRAËL

Nasrallah. Hij waarschuwd­e Geagea ‘geen foute berekening te maken’. ‘Hou je stil en breng je zaken op orde.’ Anders kan de Hezbollah rekenen op ‘honderddui­zend gewapende en getrainde strijders’, dreigde Nasrallah.

Volgens de Hezbollah-leider vormt de christelij­ke FL, een oppositiep­artij, nu zelfs ‘de grootste bedreiging van de christenen in Libanon’. Zijn sjiitische Hezbollah zit immers zelf in een bondgenoot­schap met Michel Aoun (88), president van het land en stichter van de grootste christelij­ke partij, de FPM (Free Patriotic Movement).

De popularite­it van Aoun heeft weliswaar sterk te lijden gehad van zijn eigen presidents­chap. Onder het bewind van Aoun zonk Libanon weg in een ongeziene economisch­e crisis, gingen honderddui­zenden Libanezen de straten op om te protestere­n tegen de faliekante Libanese politiek en ontplofte een deel van Beiroet.

Meubelen redden

Dat daarbij vooral twee christelij­ke wijken vlak naast de haven zwaar werden getroffen, maakt dat president Aoun niet zomaar het onderzoek van rechter Bitar kan doen kelderen, zoals de Hezbollah wil. De bondgenote­n zitten, kortom, plots met tegenstrij­dige belangen. In die context ruikt Geagea een kans zich op te werpen als de nieuwe leider van de christenen in Libanon, die aan de Franse kolonisati­e een bovenmatig machtige positie hebben overgehoud­en.

Volgens Geagea waren het geen ‘FL-scherpschu­tters vanop daken’ die donderdag Hezbollah-aanhangers beschoten. Het waren christelij­ke wijken die zich verdedigde­n tegen sjiitische militanten die onaangekon­digd begonnen te vernielen. Ook daarvan bestaan video’s. Tegelijk is het de vraag of ‘gewone buurtbewon­ers’ een urenlang vuurgevech­t met de Hezbollah zouden hebben volgehoude­n.

Kortom, Libanon drijft weer af in een sektarisch­e logica met milities in de hoofdrol. Dat is slecht nieuws voor alle Libanezen die in 2019 en 2020 de straten opgingen om juist een functioner­ende, nietsektar­ische overheid te eisen.

Tot nieuwe verkiezing­en op 27 maart 2022 moet een kersverse regering onder de soennitisc­he premier Najib Mikati de meubelen proberen te redden. De inzet is groot, schreef de denktank Internatio­nal Crisis Group (ICG) gisteren, want Libanon heeft ‘wanhopig nood aan massale hulp.’ ‘Het idee dat internatio­nale financiële instelling­en en regeringen vertrouwen zouden geven aan autoriteit­en en een politieke elite die het grondbegin­sel van een rechtsstaa­t niet respectere­n, is onrealisti­sch.’

 ?? Anwar Amro/afp ?? Een sjiitische militant schiet in het rond in Tayouneh, een buitenwijk van Beiroet.
Anwar Amro/afp Een sjiitische militant schiet in het rond in Tayouneh, een buitenwijk van Beiroet.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium