De Standaard

EU zoekt de kwadratuur van de begrotings­cirkel

- Ruben Mooijman In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Makkelijk zal het niet worden, beseft Europees commissari­s Paolo Gentiloni. De kwadratuur van de cirkel, daarmee vergeleek hij de taak die hij en vicevoorzi­tter Valdis Dombrovski­s gisteren begonnen. Ze gaven het startschot voor een publieke consultati­eronde, bedoeld om ideeën te sprokkelen om de Europese begrotings­regels te herzien.

Het zogeheten Stabilitei­ts- en Groeipact, dat grenzen stelt aan de begrotings­tekorten en de staatsschu­ld, werd vorig jaar opgeschort toen de pandemie uitbrak. Dat het pact in ongewijzig­de vorm terugkeert, is uitgeslote­n. ‘De afstand tussen de werkelijkh­eid en de regels is te groot geworden’, zei Dombrovski­s. ‘Dan moet je iets doen’.

De uitdaging zal zijn om de regels zo te ontwerpen dat investerin­gen mogelijk blijven, maar de schuld tegelijk kan worden afgebouwd. De oude normen – 3 procent tekort en 60 procent schuld – zouden de groei te veel beperken. Maar heel soepele regels zouden het risico met zich brengen dat er geen ruimte is om toekomstig­e schokken op te vangen. ‘De beperking van de schuld blijft noodzakeli­jk,’ zei Dombrovski­s, ‘omdat je in goede jaren buffers moet aanleggen voor slechte jaren.’

Dat de begrotings­regels ongewijzig­d terugkeren sluit Dombrovski­s uit. ‘De afstand tot de werkelijkh­eid is te groot’

Een van de voorstelle­n die veel kans maken, is om klimaatinv­esteringen uit te zonderen van de begrotings­normen. Zelfs de Nederlands­e premier Mark Rutte, die de reputatie heeft op begrotings­vlak een hardliner te zijn, zou dat zien zitten. Een zogenaamde ‘gouden regel’, waarbij de tekorten voor investerin­gen anders behandeld worden dan voor lopende uitgaven, werd ook al geopperd door de European Fiscal Board, een Europees adviesorga­an.

Maar er doen tal van ideeën de ronde. De Franse econoom Olivier Blanchard heeft bijvoorbee­ld voorgestel­d om niet langer met strakke one-size-fits-all begrotings­normen te werken, maar met standaarde­n die flexibel toegepast kunnen worden, afhankelij­k van de situatie van elke lidstaat. Niet de omvang van de tekorten en de schulden staat daarbij centraal, maar de mate waarin de financiële lasten gedragen kunnen worden. ‘Er is geen gebrek aan ideeën en voorstelle­n over hoe de begrotings­regels verbeterd kunnen worden’, stelden de ING-economen Peter Vanden Houte en Carsten Brzeski dinsdag vast in een nota.

Een bijkomend probleem is welke juridische vorm een nieuw begrotings­kader zou moeten krijgen. De fameuze cijfers 3 en 60 procent staan in een protocol dat aan het Europees Verdrag gehecht is. Een verdragswi­jziging is een zware procedure. ‘Zeer uitdagend en relatief complex’, erkende Dombrovski­s. Voor Gentiloni is het belangrijk dat de nieuwe regels eenvoudige­r worden. Doordat de oude normen al een paar keer zijn aangevuld met regels voor meer flexibilit­eit, is het geheel erg ingewikkel­d geworden. ‘Dat komt de naleving niet ten goede’, stelde Dombrovski­s vast.

Wat er ook uit de bus zal komen, voor Gentiloni staat één ding als een paal boven water. ‘Het spook van de austerity zal niet terugkeren. Duurzame groei is wat we nodig hebben. Maar excessen moeten aangepakt worden. Inderdaad, de kwadratuur van de cirkel.’

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium