De Standaard

Loonkosten in België? Buitenland­se investeerd­ers hebben andere zorgen

Hernieuwba­re energie, geschoolde krachten en lokale netwerken zijn nu de belangrijk­ste criteria voor investeerd­ers. ‘Allemaal troeven die Vlaanderen kan uitspelen.’

- Stijn Decock ©

Nog geen tien jaar geleden, in 2012, kondigde Ford Genk aan dat het de deuren sloot. Een paar jaar eerder rolde bij Opel Antwerpen de laatste auto van de band. Auto-assemblage leek gedoemd te verdwijnen uit België, net als veel andere industriël­e activiteit­en. In Oost-Europa of Azië kon het goedkoper.

Ministerië­le bezoeken aan buitenland­se hoofdkwart­ieren bestonden er in de eerste plaats in bedrijven te overtuigen de Vlaamse of Belgische vestiging niet te sluiten. Een subsidie of een speciale korting op de loonkosten moest hen overtuigen. Als er al een nieuwe grote industriël­e investerin­g werd aangekondi­gd, kwam die van een Chinees of Saudisch bedrijf met een twijfelach­tig project. Vaak bleek het op niets uit te draaien.

In 2021 liggen de kaarten anders. Over mogelijke sluitingen gaat het niet meer. Integendee­l: er wordt onderhande­ld over uitbreidin­gen van de Belgische vestiginge­n.

Tijdens een bezoek van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in Zweden kondigde rollagerpr­oducent SKF aan dat het meer toegevoegd­e-waarde-activiteit­en in zijn verdeelcen­trum in Tongeren wenst. Van louter distributi­ecentrum moet de Vlaamse vestiging naar een assemblage­fabriek evolueren. Machinepro­ducent Atlas Copco had het dan weer over een geplande uitbreidin­g van zijn vestiging in Wilrijk. Volvo Group, moederbedr­ijf van de Volvo Trucks in Gent, herhaalde dat de Belgische fabriek een cruciale rol speelt in de ontwikkeli­ng van elektrisch­e vrachtwage­ns.

Daan Schalk

Zweden is concurrent

De klap op de vuurpijl is de mogelijke komst van een batterijfa­briek van Volvo Cars en Northvolt aan het Kluizendok in Gent, goed voor 3.000 bijkomende arbeidskra­chten. Opvallend is dat Gent voor de investerin­g niet concurreer­t met lagelonenl­anden, maar met drie locaties in Zweden. Het zegt veel over het investerin­gsklimaat bij grote bedrijven. ‘Ik heb dat in tien jaar tijd fors zien veranderen’, zegt Daan Schalck, ceo van fusiehaven North Sea Port. ‘Loonkosten waren vroeger zeer belangrijk bij een investerin­gsbeslissi­ng. Vlaanderen kon hierin moeilijk concurrere­n. Nu kijkt men meer naar andere elementen.’

Veelzeggen­d zijn de hoofdcrite­ria waarop Volvo Cars en Northvolt de beslissing baseren. Beschikbaa­rheid van hernieuwba­re energie en voldoende geschoold personeel zijn doorslagge­vend. De bouw van extra windparken voor de Belgische kust zou helpen om batterijen volledig met hernieuwba­re energie te produceren. Wie dat tien jaar geleden had durven voorspelle­n, werd vierkant uitgelache­n.

Schalck ziet meer redenen voor het afnemende belang van loonkosten. Zo is hooggescho­old personeel nergens echt goedkoop. ‘Chinese ingenieurs zijn bijna even duur als Belgische en ze blijven veel minder lang bij een werkgever. En grote investerin­gen moeten meer dan tien jaar meegaan. Bedrijven verwachten dat de loonkloof met Oost-Europa in die tijd ook sterk zal afnemen.’

Uitstoot wordt duur

En ter wijl de loonversch­illen afnemen, neemt de prijs van CO2-uitstoot overal toe. ‘Grote bedrijven beseffen nu volop dat ze klimaatneu­traal moeten worden. Ze kunnen niet anders, vanwege de uitstootko­sten. Daarom zien ze hun vestiginge­n niet langer als alleenstaa­nde fabrieken, maar kijken ze naar mogelijke netwerken, om bijvoorbee­ld restwarmte te delen.’ Ook samenwerki­ng met universite­iten voor duurzame innovaties is interessan­t voor bedrijven.

Volgens Schalck kijken potentiële investeerd­ers door de klimaatuit­dagingen ook veel meer naar de uitstoot van hun transport. Een centrale ligging en aanwezighe­id van spoorverbi­ndingen en waterwegen worden belangrijk­er. De aanwezighe­id van waterstof wordt volgens Schalck cruciaal in het aantrekken van nieuwe industrie.

Het zijn allemaal troeven die Vlaanderen volgens Claire Tillekaert­s, ceo van Flanders Investment and Trade (FIT) veel beter moet uitspelen. ‘De industriël­e cluster in Nederland en Vlaanderen, die ver volgens via het Ruhrgebied naar Zuid-Duitsland loopt, wint weer volop aan belang.’ Tillekaert­s vindt ook dat Vlaanderen gemakkelij­ker investerin­gen binnenhaal­t.

Toch is het nog geen gewonnen strijd. De krapte op de arbeidsmar­kt in Vlaanderen lijkt alleen maar toe te nemen, en Volvo Cars dreigt de arbeidsmar­kt helemaal leeg te zuigen. En inzake klimaatamb­ities blijft de huidige Vlaamse regering van minister-president Jan Jambon warm en koud blazen.

‘Grote investerin­gen moeten meer dan tien jaar meegaan. In die tijd zal de loonkloof met OostEuropa sterk afnemen’

Ceo North Sea Port

 ?? Emmanuel Dunand/afp ?? Windenergi­e kan nu de doorslagge­vende factor zijn bij een investerin­g in industrie.
Emmanuel Dunand/afp Windenergi­e kan nu de doorslagge­vende factor zijn bij een investerin­g in industrie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium