De Standaard

Een hoofddoek voor de klas is geen ramp, het lerarentek­ort wel

- Laurens Van de Voorde

ONDERWIJS Alle beetjes helpen om het lerarentek­ort op te lossen. Begin met het hoofddoeke­nverbod in het onderwijs af te schaffen, stelt Laurens Van de Voorde voor.

Het lerarentek­ort komt niet onverwacht. Het illustreer­t wat er gebeurt als beleid systematis­ch blind blijft voor alarmsigna­len. Over mogelijke oplossinge­n is al veel inkt gevloeid, het ene voorstel is al interessan­ter dan het andere. Eén heilig huisje blijft overeind staan: het hoofddoeke­nverbod in en voor de klas.

Mensen met een hoofddoek én onderwijsa­mbities hebben in ons taalgebied drie opties: hun hoofddoek afleggen, zich voorbereid­en op een grillig en onzeker parcours met veel weerstand, of hun onderwijsa­mbities opbergen. Want het aantal scholen in het Nederlands­talige onderwijs dat een hoofddoek voor de klas toelaat, is beperkt. De meeste mensen met een hoofddoek kiezen dus helaas voor de laatste optie. Het is een verlies dat we ons niet kunnen veroorlove­n.

Te weinig rolmodelle­n

Het aantal leerkracht­en met een migratieac­htergrond is bedroevend klein. Daar bestaan meerdere verklaring­en voor, die op hun beurt fundamente­le problemen signaleren. Het is bovendien een probleem dat zichzelf in stand houdt: doordat er te weinig mensen met een migratieac­htergrond voor de klas staan, kennen jongeren te weinig rolmodelle­n die op hen lijken en komt een carrière in het onderwijs minder bij hen op. Een wonderoplo­ssing voor dit probleem bestaat niet, maar het hoofddoeke­nverbod op scholen (of op zijn minst voor leerkracht­en) afschaffen, zou al een belangrijk­e stap zijn.

Er is nog weinig onderzoek naar gedaan – statistiek­en als deze zijn altijd wat taboe in ons land – maar anekdotisc­h bewijs leert dat er best wel wat mensen met een hoofddoek voor de klas willen staan. De lerarenopl­eiding vormt al een eerste drempel: op enkele hogeschole­n en universite­iten is een hoofddoek niet toegelaten, en als het daar niet verboden is, dan is het dat op veel stageschol­en wel. Wie toch afstudeert, komt vaak niet voor de klas terecht – alweer door het hoofddoeke­nverbod.

Voorstande­rs van een hoofddoeke­nverbod schermen vaak met begrippen als neutralite­it, maar maken daarbij twee fundamente­le denkfouten. Ten eerste: neutraal onderwijs bestaat niet. Welke vakken en leerstof gegeven worden, welke voorbeelde­n en manieren gebruikt worden om die leerstof te geven: het zijn allemaal keuzes en een keuze is zelden neutraal. Meer nog, neutraal onderwijs is niet wenselijk. De veelheid aan stemmen en persoonlij­kheden waarmee leerlingen in contact komen, helpt hen om hun kritisch denkvermog­en te kneden.

Beleidsmak­ers die het hoofddoeke­nverbod in stand houden, gedragen zich als een buitenwipp­er die mensen aan de deur weigert, terwijl de zaak binnen al weken leeg is

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium