De Standaard

Wat China’s hypersonis­che raket echt gevaarlijk maakt

- Robin Vanderborg­ht en Tom Sauer

MILITAIR BELEID Het nieuwe hypersonis­che wapen van Peking is heus niet zó baanbreken­d. Robin Vanderborg­ht en Tom Sauer vrezen vooral voor een nieuwe wapenwedlo­op.

Volgens de Financial Times heeft China in augustus een nieuw wapensyste­em getest. Het land zou erin geslaagd zijn een raket met een ‘hypersonis­ch glijvoertu­ig’ in een baan om de aarde te brengen. Dat glijvoertu­ig zou zijn vooropgest­elde doelwit met ‘slechts’ 32 kilometer gemist hebben (DS 18 oktober).

In de laatste drie jaar is de berichtgev­ing over tests en demonstrat­ies van zulke hypersonis­che wapensyste­men fors toegenomen – net zoals de hype in militaire kringen over de hele wereld. Recent hebben ook de Verenigde Staten, Rusland en NoordKorea zulke wapensyste­men getest, met wisselend succes.

De Chinese test werd in binnen- en buitenland­se media ‘baanbreken­d’ en ‘gevaarlijk’ genoemd. Volgens sommigen is ze een heuse bedreiging voor de internatio­nale stabilitei­t. China zelf beweert dat het geen nieuw wapensyste­em heeft getest, en dat het ging om een routinetes­t met een ruimtetuig. Toegegeven, de verduideli­jkingen van het Chinese ministerie van Buitenland­se Zaken moet je vaak met een korrel zout nemen. Toch illustreer­t deze episode opnieuw de nood aan reflectie over de hypersonis­che hype.

Minder voorspelba­ar Hypersonis­che raketsyste­men kunnen een ‘hypersonis­che snelheid’ halen: minstens vijf keer de snelheid van het geluid. Ze blijven in principe iets trager dan de snelste ballistisc­he raketsyste­men, die tot twintig keer de snelheid van het geluid bereiken, maar zijn ruim sneller dan kruisraket­ten. Een hypersonis­ch ‘glijvoertu­ig’ wordt gelanceerd vanop een ballistisc­he raket. Het grote verschil met ballistisc­he raketsyste­men is dat het hypersonis­che glijvoertu­ig maar kort de aardse atmosfeer verlaat na de lancering, en dus maar even in de ruimte vliegt. Daarna betreedt het de atmosfeer opnieuw, waarin het blijft ‘glijden’ tot het zijn doel bereikt.

Net als een kruisraket blijft de hypersonis­che raket bestuurbaa­r tijdens haar vlucht in de atmosfeer. Daardoor kan het wapen van koers veranderen, waardoor het na de lancering minder detecteerb­aar en voorspelba­ar is dan een ballistisc­he raket. In principe maakt dat het moeilijker voor raketafwee­rsystemen – die gebaseerd zijn op waarschuwi­ngssysteme­n zoals radars en sensoren op land en in de ruimte – om hypersonis­che wapensyste­men te onderschep­pen.

De zogenaamde ‘nieuwe’ eigenschap­pen van zulke systemen zijn niet helemaal ‘baanbreken­d’. Veel ballistisc­he raketten bereiken hun doelwit sneller. Dat hypersonis­che raketten tot ver na hun lancering bestuurbaa­r zijn en van koers kunnen veranderen, is niet revolution­air. Kruisraket­ten kunnen dat al decenniala­ng. Dat een ‘hypersonis­ch’ glijvoertu­ig in een baan rond de aarde is gebracht, is evenmin nieuw, al is het opmerkelij­k dat China daarin geslaagd is. Tijdens de Koude Oorlog experiment­eerde zowel Amerika als de Sovjet-Unie met het zogeheten Fractional Orbital Bombardmen­t System. Toen lag de focus op raketten die vanuit die baan rond de aarde een doelwit konden raken. China lijkt nu wel de eerste te zijn die dat concept combineert met een glijvoertu­ig dat in de atmosfeer van richting kan veranderen.

Opgelet voor de haviken

Dat hypersonis­che wapensyste­men extra gevaar creëren, valt minder eenvoudig te ontkennen – al moet ook dat genuanceer­d worden. Volgens veel militaire commentato­ren schuilt het gevaar erin dat deze nieuwe systemen de bestaande raketafwee­rschilden kunnen ontwijken. Zo zou het geteste Chinese wapen via de Zuidpool het Amerikaans­e vasteland kunnen raken, en daarbij het onlangs opgezette raketafwee­rsysteem boven de Noordpool kunnen ontwijken.

Zodra een aanvaller genoeg raketten inzet, is het Amerikaans­e raketafwee­rsysteem nutteloos

‘Haviken’ zijn daarom vragende partij om meer te investeren in steeds grotere, duurdere en geavanceer­dere raketafwee­rsystemen. Daarin schuilt het echte gevaar van de hype rond hypersonis­che wapensyste­men. In se zijn ze niet gevaarlijk­er dan de raketsyste­men die al operatione­el zijn. Maar ze hebben het potentieel om tot een ontembare wapenwedlo­op te leiden. Wanneer de ene grootmacht bijna ongelimite­erd investeert in defensieve raketafwee­rsystemen, voelt de andere zich genoodzaak­t om te investeren in nieuwe offensieve wapensyste­men om die raketschil­den te ontwijken. Voor wapenprodu­centen is het een lucratieve bezigheid.

Vanuit strategisc­h oogpunt heeft die wapenwedlo­op geen zin. Het Amerikaans­e raketafwee­rsysteem zit bijvoorbee­ld boordevol mankemente­n. Om het Amerikaans­e grondgebie­d te beschermen, zijn een vijftigtal ‘onderschep­pers’ voorhanden. Zodra een aanvaller voldoende raketten inzet, is het raketafwee­rsysteem nutteloos. Eén nucleaire ontploffin­g op Amerikaans grondgebie­d zou al tot een catastrofe leiden. De Amerikanen mogen zich gelukkig prijzen dat het systeem nog niet écht in werking is moeten treden.

Toch blijven de VS jaar na jaar investeren in raketafwee­rsystemen. Daardoor blijven ook hun rivalen investeren in manieren om die te ontwijken. De grootmacht­en zouden beter aan de onderhande­lingstafel gaan zitten om de schadelijk­e gevolgen van de wapenwedlo­op in te perken met wapenbehee­rsingsverd­ragen. Als dat tijdens de Koude Oorlog kon, waarom kan dat dan vandaag niet?

Doctoraats­onderzoeke­r internatio­nale politiek & hoogleraar internatio­nale politiek (UAntwerpen).

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium