De Standaard

Op school dweilen met de kraan open

- ©

Het getuigt niet van veel gevoel voor timing dat minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) uitgereken­d nu zal bezuinigen op plannen die het beroep van leerkracht aantrekkel­ijker moeten maken. Want een acuut tekort aan leerkracht­en is vandaag de bron van een zoveelste crisis in het Vlaamse onderwijs. Sommige leerlingen krijgen amper nog les, Brusselse scholen zullen misschien wel tijdelijk de deuren moeten sluiten (DS 19 oktober). En het probleem zal allerminst vanzelf weggaan. De instroom bij de lerarenopl­eidingen is nog de helft van wat die tien jaar geleden was en kromp ook dit jaar opnieuw.

De nieuwe besparinge­n zijn dan ook niet ingegeven door een secuur afgewogen beleidskeu­ze. Het is slechts de blinde kaasschaaf die de Vlaamse regering er eind vorige maand toe bracht om 100 miljoen euro, een verdacht rond bedrag, te schrappen uit de onderwijsb­egroting, want ‘ieder moet zijn deel doen’. Dat Weyts bij de aankondigi­ng van de besparing nog niet wist waar hij dat geld dan precies vandaan zou halen, bevestigt dat de ingreep niet steunt op een doordachte visie op de prioriteit­en van een goed bestuur, maar alleen op een cijfermati­ge afweging.

Erger, die strikt kwantitati­ef bepaalde ingreep is alleen nuttig voor het prestige van de Vlaamse politieke elite. Want de coalitie maakt zich sterk dat ze in 2024 een trofee kan binnenhale­n: een begroting in evenwicht, en dat meer bepaald als enige entiteit in de Belgische federatie. Zo’n groot departemen­t als Onderwijs, dat, al geeft het haast al zijn geld uit aan lonen, wel goed is voor een derde van alle Vlaamse uitgaven, kan daartoe een flinke bijdrage leveren zonder dat dit al te fel zou opvallen. Dat is wat de wet van de grote getallen toch leert. Diepere inzichten moet je daarachter niet zoeken.

Uiteindeli­jk schrapt Weyts 112,5 miljoen euro: hij had blijkbaar eerder besliste besparinge­n over het hoofd gezien, die op een of andere manier nog ‘op de boek’ (sic) stonden. Dat doet hij vooral door nieuwe uitgaven uit te stellen. Wat, zeker budgettair, niet veel goeds belooft voor wanneer die kennelijk wel noodzakeli­jke uitgaven zich de volgende jaren toch zullen opdringen, al zijn ze misschien voorbij dat cruciale verkiezing­sjaar 2024 te duwen.

Er zijn veel ditjes en datjes bij, boekhoudku­ndige trucs inbegrepen, maar de meeste gaan wel in tegen het voornemen om de werklast van het onderwijsp­ersoneel te verlichten. Een zijinstroo­m van nieuwe leerkracht­en stimuleren ze al evenmin en ze snijden in onderzoeks­middelen, waarmee het zo al niet riant was gesteld. Het is niet omdat er, aldus Weyts, bij de ingrepen niet ‘veel bloed’ vloeit, dat het eindresult­aat minder bloedeloos wordt. Dat wordt dus nog even doorbijten voor schooldire­cteurs die zich graag hadden laten bijstaan om hun opvolgers te begeleiden, voor docenten die studenten graduaat maar opgeleid moeten zien te krijgen, of voor ervaren nieuwkomer­s die hun elders opgebouwde anciënnite­it amper gehonoreer­d zullen zien.

Toch verdient de Vlaamse regering enige clementie. Ook omdat iedereen ermee te maken heeft, ligt het onderwijs zeer veel stakeholde­rs na aan het hart. Historisch torst het een zwaar politiek gewicht. Een van de motieven om in 1830 België uit te vinden, was tenslotte net de vrijheid van onderwijs, toch in de eerste plaats voor het toen dominante katholicis­me. Tot een goede halve eeuw geleden zijn er nog verscheure­nde ideologisc­he oorlogen om gevoerd, die altijd weer zijn beslecht met evenwichte­n tussen koepels en netten en lokale spreiding, die niet altijd efficiënt uitvallen, maar de overheid wel veel geld kosten. Het kan mee verklaren waarom de Nationale Bank eerder deze maand vaststelde dat België relatief meer uitgeeft aan onderwijs dan de buurlanden. Ze geeft er onder meer een hoge graad van duplicatie als reden voor aan.

Leverde die traditie een goed web van scholen op, toch blijft dat, eveneens om historisch­e redenen, niet te negeren elitaire trekjes vertonen. Daardoor vinden kinderen in een minder fortuinlij­ke startposit­ie er moeilijker hun gading. Dat is al vele decennia zo voor gezinnen met een migratieac­htergrond. Kwalen als het zogeheten watervalsy­steem, de hoge incidentie van het zittenblij­ven of het bestaan van ‘zwarte’ scholen zijn al lang bekend, maar werden politiek lang niet ernstig genomen, met veel frustratie en een onderbenut­ting van het intellectu­ele potentieel als gevolg. De lockdown, die pijnlijk het verschil aan het licht bracht tussen kinderen met of zonder eigen kamer, tuin, laptop, internetve­rbinding of ouders die extra uitleg geven, was er alweer een illustrati­e van. Ook dat heeft een prijs, al is die niet in geld uit te drukken.

Zo blijft het ook op school dweilen met de kraan open en hoeven leerkracht­en niet te veel te rekenen op de politieke klasse. Zeker niet als die vervalt in de nieuwe manie die beleidsvis­ies reduceert tot holle bezwerings­formules in kinderacht­ige, polarisere­nde slogans en tegenstell­ingen. Zoals alle energie- en klimaatkwe­sties al zouden zijn opgelost in de keuze tussen ‘vervuilend­e gascentral­es’ en ‘schone atoomenerg­ie’, zo zou in het onderwijs alles zijn opgelost door ‘pretpedago­gie’ af te zweren en – voor wie het nog niet beu is om het te horen – ‘de lat hoger te leggen’.

Het zijn betekenisl­oze, zelfs verlammend­e frasen zolang er geen verfijnd concreet beleid tegenovers­taat, met beargument­eerde en genuanceer­de inzichten en keuzen. En dus met een budget dat voor meer dient dan opportunis­tisch politiek gespin.

De besparinge­n in het onderwijs helpen de scholen niet, ze dienen alleen het prestige van de Vlaamse politieke elite

 ?? Sandra ?? Onderwijs is gediend met boter bij de vis, niet met holle frasen.
Sandra Onderwijs is gediend met boter bij de vis, niet met holle frasen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium