De Standaard

City geeft Club stof tot nadenken

Na een rauwe 1-5-nederlaag tegen Manchester City is Club Brugge aan bezinning toe in de Champions League. Een nederlaag tegen een van de beste clubelftal­len van Europa was ingecalcul­eerd, maar na de vier op zes tegen PSG en Leipzig hadden vriend en vijand

- Bart Lagae

Ook het publiek keek het gelaten aan. Achter de goal probeerde de harde kern er nog het beste van te maken, maar de decibelmuu­r van tegen Paris Saint-Germain was tijdens een milde herfstavon­d niet ingeplugd. Vanaf de openingsmi­nuten onderging Club Brugge de wedstrijd. Het werd een roemloos verlies in mono, veel meer dan een heroïsche nederlaag in stereo.

Eén keer veerde het publiek op, toen Hans Vanaken in zijn vijfde Champions League-wedstrijd op rij scoorde. Het moet zowat de enige opsteker van een avond zijn waarbij Eder Balanta ook nog eens tegen (donker-)geel aankeek en geschorst de ‘terugmatch’ in Manchester mist.

‘We probeerden kansen af te dwingen tussen de lijnen, maar het was niet goed genoeg’, zei trainer Philippe Clement over het Brugse spel. ‘Ik zei voor de wedstrijd al dat Manchester City samen met Bayern München het beste clubelftal van Europa is. Om een resultaat te halen heb je veel geluk en een buitengewo­ne prestatie nodig. Er waren momenten dat er ruimtes waren, maar we toonden niet onze normale kwaliteit. Pas na rust ging het wat beter.’

De ruststand was 2-0, maar had ook 4-0 kunnen zijn. Rodri zag een doelpunt afgekeurd, Kevin De Bruyne trapte een schietkans in de handen van Simon Mignolet. Clinton Mata liet zich keer op keer door zijn rechtstree­kse tegenstand­er Jack Grealish in de wind zetten. ‘Valse 9’ Phil Foden draafde onvermoeib­aar heen en weer en kon een paar keer net niet bij een scherpe voorzet.

Uit het trainersha­ndboek

Na een halfuur stond de 0-1 verdiend op het bord. Het doelpunt was recht uit het grote trainersha­ndboek van Pep Guardiola gescheurd. Foden lanceerde linksachte­r Cancelo in de zestien, de Portugees hield zijn bewaker Kamal Sowah af en nam Simon Mignolet te grazen met een fluwelen toets. De 0-2 viel na een penaltyove­rtreding van Stanley Nsoki. De Fransman maaide zijn landgenoot Riyad Mahrez neer, de aanvaller zette zelf de penalty om. Hans Vanaken, Noa Lang en Charles De Ketelaere raakten nooit in hun spel. De spelers van Club werden overal op het veld onder druk gezet door de City-spelers. Zelfs Grealish, die met zijn afgezakte kousen de indruk geeft permanent op vakantie te zijn, stortte zich als een roofdier op de tegenstand­er. Kenmerkend voor de eerste helft was hoe hij op slag van rust Simon Mignolet opjaagde, en die geen andere keuze had dan de bal over de zijlijn te zetten.

De tweede helft bracht geen beterschap. Club moest nu komen maar City begon zijn andere favoriete spelletje te spelen: vlijmscher­p toeslaan op de counter. Nadat met Cancelo al de linksachte­r had gescoord deed rechtsacht­er Kyle Walker op aangeven van Kevin De Bruyne hetzelfde.

Brugs applaus voor KDB

Philippe Clement bracht Van der Brempt en Vormer in de ploeg, Pep Guardiola haalde Kevin De Bruyne naar de kant om plaats te maken voor de 19-jarige Cole Palmer. Mooi gebaar van de Brugse fans: de Rode Duivel werd met applaus uitgeleide gedaan.

Palmer rondde bij een van zijn eerste baltoetsen een nieuwe tegenaanva­l van City af. Club kreeg pas na de 0-4 zijn eerste kansen. Eerst kwam Ederson gevat uit op de aanstormen­de Van der Brempt, daarna kopte Charles De Ketelaere in de handen van de Braziliaan. Uiteindeli­jk mocht Hans Vanaken de eerredder maken, maar bij wijze van statement scoorde Riyad Mahrez vlak daarna de 1-5. Het was de zwaarste Champions League-nederlaag van Club sinds november 2019 tegen Paris Saint-Germain.

‘Dit is geen leuke ervaring, maar ik trek graag de vergelijki­ng met die nederlaag van twee jaar terug tegen PSG’, zei Clement. ‘Toen hebben we lessen getrokken en plukten we de vruchten in de terugmatch in Parijs en in de Champions League-campagne het jaar daarna. Je mag niet vergeten dat alleen Simon (Mingolet) en Hans (Vanaken) al tegen dit soort tegenstand­er speelden. Als je ze een vinger geeft, pakken ze je arm. Door deze wedstrijde­n kunnen we alleen maar sterker worden.’

De vraag is of Club over twee weken al het tij kan doen keren op City. Pep Guardiola daagde Philippe Clement al uit door te zeggen dat hij ‘er zeker van is dat Clement dan met een ander plan op de proppen komt’.

‘We zullen lessen trekken maar ik weet niet of een beter plan vandaag het resultaat had veranderd’, zei Clement. ‘Leipzig gebruikte een ander plan tegen City en heeft zes tegendoelp­unten geslikt. Mijn jongens hebben vandaag ook dingen goed gedaan, anders hadden we geen kansen afgedwonge­n en gescoord.’

‘We probeerden kansen af te dwingen tussen de lijnen, maar het was niet goed genoeg’

Philippe Clement

Coach Club Brugge

 ?? Matt McNulty/manchester city via getty images ?? Riyad Mahrez schiet voor Manchester City de 1-5 voorbij doelman Mignolet.
Matt McNulty/manchester city via getty images Riyad Mahrez schiet voor Manchester City de 1-5 voorbij doelman Mignolet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium