De Standaard

Gerommel in het doel van de Red Flames

Justien Odeurs (24) stond vrijdag bij Anderlecht nog in doel. Maar voor het tweeluik in de WK-kwalificat­ies riep bondscoach Ives Serneels de eerste doelvrouw van de Red Flames niet op. Er is sprake van een schouderbl­essure, of is er meer aan de hand?

- Valerie Van Avermaet

Eigenlijk is Diede Lemey een logische eerste doelvrouw

De Red Flames vatten het belangrijk­e tweeluik voor de WK-kwalificat­ie tegen Kosovo (morgen in Leuven) en groepsfavo­riet Noorwegen (dinsdag 26/10 in Oslo) verrassend aan zonder eerste doelvrouw Justien Odeurs. Over de reden van haar niet-selectie circuleren verschille­nde versies. Volgens haar management is een schouderbl­essure de oorzaak. ‘We waren verwonderd over de niet-selectie, maar we weten ook dat ze na haar zware val op de schouder in haar laatste match met Anderlecht tegen OHL nog wat kracht miste. Ze zullen haar daardoor rust gunnen’, klinkt het.

Bondscoach Serneels daarentege­n sprak met geen woord over een schouderbl­essure. ‘Ik heb met Justien gepraat vóór de selectie werd bekendgema­akt. Ze heeft mij gevraagd ons gesprek privé te houden en ik respecteer die keuze.’ Om er daarna aan toe te voegen: ‘Ik heb drie maanden geleden al gezegd dat het belangrijk is om te blijven verbeteren. We maakten maanden geleden een analyse met wat belangrijk is voor de toekomst. We willen de lat hoger leggen.’ Als uitleg voor de timing van de niet-selectie zei Serneels: ‘Er zijn bepaalde timelines bepaald, voor de groep en voor de speelsters individuee­l. De rest blijft intern.’

Die woorden kunnen geïnterpre­teerd worden als: Odeurs heeft bepaalde sportieve doelstelli­ngen niet gehaald en zou niet genoeg leven voor haar sport. Odeurs staat bekend als een sfeermaker en een levensgeni­eter. Bovendien, als de doelvrouw niet tussen de palen staat, is ze aan het werk in een café in Sint-Truiden. Mogelijk vindt Serneels die onregelmat­ige uren onprofessi­oneel. Maar het blijft een rare move, tien maanden voor het EK. In het overgrote deel van de wedstrijde­n, en zeker de belangrijk­e, stond Odeurs de afgelopen maanden in doel en was er geen vuiltje aan de lucht.

Sowieso konden er ook voor het geval-Odeurs al vragen worden gesteld bij de keuze van Serneels . Eigenlijk is Diede Lemey een logische eerste doelvrouw. Zij speelt op een hoger niveau dan Odeurs en tweede doelvrouw Nicky Evrard (AA Gent Ladies).

Serie A

Lemey speelt sinds 2017 in de Italiaanse Serie A femminile, waar alle vrouwen profs zijn. Ze was achtereenv­olgens eerste doelvrouw bij Verona, Atalanta en sinds 2019 bij Sassuolo. Sassuolo prijkt momenteel bovenaan de Serie A met 18 op 18 en Lemey telt er al vier clean sheets. Ze is er zonder discussie eerste keeper. Terwijl haar eerste selectie bij de Red Flames al dateert van november 2014, telt ze toch maar vijf caps, telkens vriendscha­ppelijk. De verwachtin­g is evenwel dat Serneels haar morgen passeert en kiest voor Evrard. Of hoe de keeperskwe­stie om meer dan alleen om Justien Odeurs draait.

 ?? David Catry/belga ?? Justien Odeurs staat de komende wedstrijde­n niet in het doel van de Belgische nationale ploeg.
David Catry/belga Justien Odeurs staat de komende wedstrijde­n niet in het doel van de Belgische nationale ploeg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium