De Standaard

Gebruikte Brazilië inheemse bevolking als proefkonij­n?

President Jair Bolsonaro zit in steeds nauwere schoentjes voor zijn rol in de aanpak van de coronacris­is. Zeker nu er een onderzoek loopt naar de dood van tweehonder­d covid-patiënten die een experiment­eel medicijn toegediend kregen.

-

Als het verband tussen de overlijden­s en het gebruik van het medicijn proxalutam­ide wordt bevestigd, dan wordt het experiment volgens de Unesco, de wetenschap­sorganisat­ie van de Verenigde Naties, ‘een van de meest serieuze inbreuken op de medische ethiek’ uit de geschieden­is van Latijns-Amerika. De mogelijke proxalutam­ide-doden vielen bijna allemaal in de deelstaat Amazonas, in en om het stadje Itacoatiar­a. Daar liep begin dit jaar, toen dagelijks duizenden Braziliane­n aan sars-CoV-2 bezweken en er zelfs geen plaats meer was om hen te begraven, een onderzoek door de ziekenhuis­groep Samel in Manaus.

Volgens de ceo van Samel, Luiz Alberto Nicolau, ging het om ‘een Amerikaans geneesmidd­el voor de behandelin­g van prostaatka­nker dat ook erg goed werkt tegen covid19’. Nicolau kreeg van de burgemeest­er van Itacoatiar­a, Mario Abrahim, het voorstel alle covidpatië­nten in de gemeenteli­jke ziekenhuiz­en proxalutam­ide toe te dienen.

Zo geschiedde, zij het dat geen enkele van de vijfhonder­d zieken op wie het middel uitgeprobe­erd werd, er vooraf genoeg informatie over kreeg of zelfs maar wist dat hij of zij met proxalutam­ide behandeld werd. Bovendien betrof het geen Amerikaans maar een Chinees medicijn.

Argwaan

Enkele aanvankeli­jke, nog beperkte experiment­en hadden er inderdaad op gewezen dat het middel bij covid-patiënten zowel het verblijf in het ziekenhuis kon verkorten als de sterfte doen dalen. Maar in Itacoatiar­a en enkele andere stadjes pakte het anders uit. Daar had de toediening van proxalutam­ide juist tot gevolg dat de toestand van de patiënten er snel op achteruitg­ing – in vermoedeli­jk tweehonder­d gevallen zelfs met dodelijke afloop.

Op basis van de getuigenis­sen van nabestaand­en ontstond een patroon dat de argwaan wekte van de Nationale Commissie voor Onderzoeks­ethiek (Conep), een instelling die experiment­ele behandelin­gen op mensen goedkeurt. Conep had begin dit jaar weliswaar een beperkt aantal testen met

‘Het niet uitgesprok­en doel is zelfs om Bolsonaro voor het straftribu­naal van Den Haag te brengen’ FAAPuniver­siteit São Paulo

Vinícius Rodrigues Vieira

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium