De Standaard

Rode loper voor zakelijke telecomspe­ler

- Karsten Lemmens

De federale regering verlaagt de drempel voor een vierde telecomspe­ler die zich op de zakelijke markt wil richten.

Er komt een vierde mobiele telecomope­rator in ons land, maar de kans dat die op de consumente­nmarkt zal concurrere­n met Proximus, Telenet en Orange is klein. De federale regering verlaagt vooral de drempel voor een speler die zich alleen op de zakelijke markt richt.

‘Een eventuele vierde speler kan ervoor opteren alleen een deel van het spectrum aan te kopen om alleen op de zakelijke markt te mikken’, stelt federaal minister voor Telecommun­icatie Petra De Sutter (Groen), na een ministerra­ad waarop de koninklijk­e besluiten (KB’s) voor de 5G-frequentie­veiling werden goedgekeur­d. Bij die veiling wordt een stuk spectrum voor de vierde speler klaargezet.

Dat klinkt als muziek in de oren bij het Brugse telecombed­rijf Citymesh en het Hasseltse IT-bedrijf Cegeka, die de krachten bundelen en zo’n nationale, zakelijke telecomope­rator willen zijn. Zij willen private 5G-netwerken bouwen voor bedrijven, maar eventueel ook landelijke dekking aanbieden. ‘Wij kunnen hier alleen maar blij mee zijn’, zegt Mitch De Geest, ceo van Citymesh. ‘Nu zijn wij niet verplicht om dat volledige spectrum te kopen, maar alleen de stukken die voor ons interessan­t zijn.’

Als zakelijke ‘telecomspe­ler van bij ons’ kan het duo CitymeshCe­geka op heel wat sympathie rekenen binnen de regering. Die zou hen alle kansen willen geven.

‘Gemiste kans’

Test Aankoop reageert teleurgest­eld op de beslissing. ‘Dit is een gemiste kans op meer concurrent­ie en lagere prijzen voor de consumente­n’, zegt woordvoerd­er Simon November. ‘Wij stellen jaar na jaar vast dat de telecomfac­tuur stijgt voor de Belgische consument. Ervaring leert ons dus dat

Simon November binnen het huidige telecomlan­dschap de concurrent­ie in België niet of nauwelijks speelt.’

Toch is de teerling nog niet geworpen. Strikt genomen kan er nog altijd een kandidaat opduiken die een volwaardig­e vierde mobiele speler wil zijn met een consumente­naanbod. En die kan daarvoor nog steeds op het volledige spectrumbl­ok bieden. In dat geval zullen Citymesh en Cegeka een biedstrijd moeten aangaan voor alle frequentie­s, en dus niet alleen voor het stukje dat zij willen.

De vraag is of er zo’n vierde kandidaat opduikt. Vanuit het niets een nationaal dekkend netwerk uitbouwen is een erg kostelijke affaire. Bovendien heeft de regering het beschikbar­e spectrumbl­ok intussen kleiner gemaakt, wat het ook minder interessan­t maakt.

Eind november buigt het Overlegcom­ité zich er nog eenmaal over. Dan start telecomreg­ulator BIPT met de voorbereid­ing van de veiling, allicht voor het tweede kwartaal van volgend jaar.

‘Dit is een gemiste kans op meer concurrent­ie en lagere prijzen voor de consumente­n’ Test Aankoop

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium