De Standaard

Conings heeft mogelijk toch langer geleefd

- Pascal Dendooven Blz. 52 berichtgev­ing. (cds, wer)

STERFDATUM Op 18 mei stopte de stappentel­ler van Jürgen Conings, de voortvluch­tige militair. Maar uit het larvenonde­rzoek blijkt dat hij mogelijk tot 9 juni geleefd heeft.

Op maandag 17 mei stal militair Jürgen Conings zware wapens uit de kazerne van Leopoldsbu­rg. In een afscheidsb­rief schreef hij dat hij ‘enemy of the state’ zou worden en ‘in het verzet ging’. Eerder had hij op sociale media gedreigd met aanslagen tegen ‘virologen’.

Voor zover bekend verbleef hij twee uur in de buurt van het huis van Marc Van Ranst, waarop Conings naar het Nationaal Park Hoge Kempen trok. Daar liet hij zijn geboobytra­pte auto met zware wapens achter. Volgens zijn stappentel­ler – een medische app op zijn gsm die gegevens van de bezitter opslaat – zette hij nog welgeteld 800 stappen, om dan te stoppen ‘met bewegen’. Dat gebeurde op 18 mei. Speurders zijn ervan overtuigd dat hij die dag overleden is.

Maar het lichaam werd pas op 22 juni door een jager gevonden, en het was in verregaand­e staat van ontbinding: vliegen hadden er hun eitjes in gelegd. Boven op het apponderzo­ek liep er bijgevolg ook een zogenaamd madenonder­zoek. Aan de hand van de uitkomst van die diertjes zou men zo de sterfdatum kunnen bepalen. Die precieze resultaten zijn nu bekend.

Te brede vork

‘In het uiterste geval kan Jürgen Conings nog geleefd hebben tot 9 juni. In het vroegste geval is hij gestorven op 18 mei. Het larvenonde­rzoek geeft een te brede vork aan’, vinden parket en onderzoeks­rechter.

Net om alle complotthe­orieën de kop in te drukken, wil men tot heel nauwkeurig­e resultaten komen. ‘Daarom hebben we de experts van het larvenonde­rzoek (het NICC, red.) gevraagd om hun bevindinge­n nog eens goed na te gaan. Het weer was toen heel speciaal: heel koud, dan heel nat en vervolgens heel warm.’ Dat had mogelijk consequent­ies voor de legcyclus van de vliegen. ‘Mogelijk heeft dat de resultaten van het onderzoek beïnvloed en onnauwkeur­ig gemaakt.’

‘We blijven er eerder van overtuigd dat Conings op 18 mei gestorven is, en hopen dat het verdere onderzoek dat zal bevestigen. Indien het toch anders zit en hij langer geleefd heeft, kunnen we het onderzoek nog niet meteen afronden en moeten we verder kijken waar hij al die tijd, tussen 18 mei en 9 juni, nog uitgehange­n zou hebben. Het precieze tijdstip van overlijden is het enige feit dat ons nog verhindert om het onderzoek af te ronden.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium