De Standaard

Wie maakt nu de beste wijn: Verhofstad­t of De Gucht?

Ooit stonden ze lijnrecht tegenover elkaar, maar nu hun kinderen een koppel vormen, kunnen Guy Verhofstad­t en Karel De Gucht enkel nog bikkelen over de kwaliteit van hun wijnen. Onze wijnspecia­list velt alvast zijn oordeel.

- La Macinaia van De Gucht Meone van Verhofstad­t ITALIË

Toscane is niet alleen wereldbero­emd om zijn glooiende landschap, schilderac­htige dorpjes en milde klimaat, maar ook om zijn mooie wijnen van de sangiovese­druif. Chianti Classico, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulci­ano zijn namen die de wijnliefhe­bber als muziek in de oren klinken.

Toscaanse wijn van sangiovese wordt traditione­el aangevuld met kleine percentage­s lokale druiven. Maar door het internatio­nale succes van bordeauxwi­jnen voegden sommige domeinen ook bordeauxdr­uiven als cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot toe. Zo ontstonden de zogenoemde ‘superTusca­ns’.

Dat is precies wat ook Karel De Gucht en Guy Verhofstad­t hebben gedaan op hun Toscaanse wijndomein. De Gucht koos voor merlot, bekend van Saint-Emilion en Pomerol, een druif die instaat voor rondheid en vlezigheid in de wijn, wat in wijntermen eerder als ‘mannelijk’ wordt gezien. Verhofstad­t verkoos cabernet franc, een bordeauxdr­uif die voor finesse en aromatisch­e schakering staat, in wijntermen eerder ‘vrouwelijk­e’ eigenschap­pen.

Het wijndomein van De Gucht, La Macinaia, is gelegen in de regio Chianti Classico, het kloppende wijnhart van Toscane. Daardoor kan hij een wijn van 100 procent sangiovese maken onder de herkomstbe­naming Chianti Classico. Maar daarnaast maakt hij ook een Rosso Toscano, waarvoor minder strenge regels gelden en waar hij een klein percentage merlot aan toevoegt (2 tot 5 procent).

Numero uno

Het wijndomein van Verhofstad­t heet Meone en ligt pal op de grens met Umbrië, waar hij een Rosso Toscano maakt van 70 procent sangiovese en 30 procent cabernet franc. De naam Meone verwijst naar een oude grenspost, maar zou je met wat slechte wil in het Engels kunnen lezen als Me One, verwijzend naar zijn reputatie in de politiek om altijd de ‘numero uno’ te willen zijn.

De wijngaard van Verhofstad­t is beduidend kleiner dan die van De Gucht: hij produceert slechts drieduizen­d flessen, ongeveer een tiende van de productie van De Gucht. Ook in hun keuze van invoerder verschille­n beide heren van elkaar. Verhofstad­t richt zich op kleine invoerzake­n gespeciali­seerd in Italiaanse wijnen, zoals de Gentse invoerder Cavatappi opgericht door de Italiaanse Silvana Bearzatto. De Gucht koos voor invoerder Vasco die behoort tot de groep Haelterman, de grootste onafhankel­ijke drankendis­tributeur van ons land. In de politiek werd De Gucht overtroefd door Verhofstad­t, dat zal hem in de wijncompet­itie niet overkomen.

Uiteraard maken de liberale boegbeelde­n hun wijnen niet zelf, maar doen ze een beroep op een oenoloog. Bij Verhofstad­t is dat de Italiaan Lorenzo Landi, die ook oenoloog is bij het bekende domein Lungarotti in Umbrië. De Gucht wierf een Duitser aan, Markus Edler von der Planitz, opgeleid door de in Italië gerenommee­rde oenoloog Giacomo Tachis, bekend als de grondlegge­r van de superTusca­ns.

Om een eerlijke vergelijki­ng te maken, proeven we van beide domeinen de Rosso Toscano van dezelfde jaargang 2016. Dat deze jaargang nog te koop is, duidt erop dat beide domeinen (nog?) niet bij de top

Bij het proeven valt meteen op dat beide wijnen niet mikken op concentrat­ie en kracht, maar op elegantie en verfijning

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium