De Standaard

Met het label ‘parentale burn-out’ zijn ouders twee keer de pineut

- Stefan Ramaekers

OPVOEDEN Het lijden van ouders moet niet worden aangepakt als een individuee­l syndroom, maar als een maatschapp­elijk symptoom, betoogt Stefan Ramaekers. Het begrip ‘parentale burn-out’ is al een tijdje in opmars. Het vindt stilaan vruchtbare grond, want eindelijk lijkt er erkenning te komen voor de moeite en het ongemak die sommige ouders ervaren. Maar ik vraag me af of het label niet meer problemen creëert dan dat het er oplost.

Een week geleden publiceerd­e deze krant een interview met twee onderzoeke­rs over het begrip (DS 13 oktober) en vrijdag kwamen ook ouders zelf aan het woord (DS 21 oktober). De afgelopen vijf jaar is het aantal publicatie­s over parentale burn-out geboomd. Wetenschap­pers werken internatio­naal samen en er is een heuse onderzoeks­industrie rond ontstaan.

Ongetwijfe­ld vinden de meeste onderzoeke­rs het een goede zaak dat er een heldere term is voor een bepaald probleem en menen ze dat ze ouders daarmee een dienst bewijzen. Maar ik betwijfel of dat dan ook voor ouders een goede zaak is.

Het ondernemen­de zelf

Het label ‘parentale burn-out’ geeft een naam aan een probleem of een lijden. Maar er gebeurt meer: het lijden wordt, doordat het een naam krijgt, iets dat ‘opgespoord’ kan worden, iets waarvan de ‘oorzaken’ bepaald kunnen worden, en iets dat dus ‘aangepakt’ en ‘verholpen’ kan worden.

Versta me niet verkeerd. Het lijden dat sommige ouders ervaren, is echt. Maar door het probleem te labelen als ‘parentale burn-out’, zijn ouders niet geholpen. Integendee­l, ze dreigen twee keer de pineut te zijn. Je zult het om te beginnen maar meemaken: erdoor zitten, het even niet meer zien zitten met je kinderen, emotioneel uitgeput zijn – om welke redenen dan ook. Kinderen grootbreng­en kan vermoeiend zijn en de draagkrach­t overstijge­n. Er zijn ouders die afzien. Dat lijden bestaat.

Maar wat is dan de oplossing voor een parentale burn-out? Enigszins cynisch gezegd komt de oplossing erop neer dat ouders nog eens ‘werk’ krijgen. Ze moeten immers hun strategieë­n en verwachtin­gen herbekijke­n en hun opvoeding anders organisere­n. Houdt het label van de ‘parentale burn-out’ het probleem dan niet net meer in stand?

Laten we aannemen dat sommige ouders zich inderdaad overbevraa­gd voelen. Dan nog zijn er andere manieren om naar dat probleem te kijken.

Waarom gaan we niet te rade bij denkers die iets over de samenlevin­g zeggen? Een lange rij van filosofen, sociologen, cultuurcri­tici en psychiater­s – Byung-Chul Han, Zygmunt Bauman, Elisabeth en Ulrich Beck, Paul Verhaeghe en Dirk De Wachter – heeft de verwoesten­de effecten aangekaart van ons westerse samenlevin­gsmodel op individuen: burn-out, depressies, angststoor­nissen, zelfdoding­en … De individual­iserende tendensen van

De oplossing komt erop neer dat ouders nog eens ‘werk’ krijgen: ze moeten hun opvoeding anders organisere­n

correcties & aanvulling­en

Kernenergi­e. De Britse kerncentra­le Hinkley Point C zal een vermogen van 3,2 gigawatt hebben, niet 3,2 megawatt (DS 22 oktober). In de grafiek in de papieren krant staat de rode kleur voor nieuwe centrales, niet voor de te sluiten centrales.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium