De Standaard

Justice for Sanda Dia is nog niet voor morgen

De familie van Sanda Dia (20) heeft gisteren beroep aangeteken­d tegen een beslissing van de rechter in de zaak-Reuzegom. Die beslissing maakt het volgens de familie onmogelijk om nog de waarheid achter de dood van Dia te achterhale­n.

- Pieter Huyberecht­s Heleen Debeuckela­ere

Na 3,5 jaar ligt het strafproce­s in de zaakSanda Dia opnieuw stil. De familie van het slachtoffe­r kan niet leven met een tussentijd­se beslissing van de rechter, waarin zij zegt dat ze enkel kan oordelen over de feiten die zich hebben voorgedaan in de laatste uren van de doop van Sanda Dia bij studentenc­lub Reuzegom op 5 december 2018 en die hem uiteindeli­jk fataal werden. Ter herinnerin­g: het dooprituee­l duurde twee dagen, op 4 en 5 december, en bestond uit een rozenverko­op, een afzuip, een cantus en ten slotte een dag aan een blokhut in Vorselaar waar de schachten urenlang in natte kleren in een put moesten zitten en proeven moesten uitvoeren.

1Hoe is het zover kunnen komen? Alles gaat terug op de beslissing van het openbaar ministerie om bij de hoofdklach­t ‘het toebrengen van schadelijk­e stoffen met de dood tot gevolg’ het zeer beperkte tijdskader van die namiddag in Vorselaar te nemen. Volgens hen is het nog steeds mogelijk om getuigenve­rklaringen en berichten te vinden die aantonen dat Dia de dagen voordien al in slechte staat verkeerde. De rechter denkt van niet en liet dat zo optekenen in het zittingsbl­ad. Dat geldt als een juridische beslissing. Het gaat dus om een zeer technische situatie met verstrekke­nde gevolgen. Bovendien wou de rechter de aanklacht herkwalifi­ceren tot ‘opzettelij­ke slagen en verwonding­en met de dood tot gevolg’.

Dat zou opnieuw juridische gevolgen hebben voor de mogelijkhe­id om de Reuzegomme­rs te veroordele­n en voor hun strafmaat.

2Waarom dit beroep?

De rechtbank vindt zich alleen bevoegd om te oordelen over wat er op de tweede dag van de doop in Vorselaar aan strafbare feiten is gepleegd. ‘Door zo te oordelen, wordt ons het recht ontnomen om antwoorden te krijgen’, schrijft de familie in een verklaring. ‘Wij zijn van oordeel dat het ook mogelijk is om te oordelen over de feiten die op 3 en 4 december 2018 in Leuven plaatsvond­en. Onze zoektocht naar de volledige waarheid en onze wens de Reuzegomme­rs verantwoor­delijkheid te zien nemen voor Sanda’s dood, verplicht ons – hoe pijnlijk dit ook is – om beroep aan te tekenen tegen de beslissing die maandag werd genomen.’

3Hoe uniek is het dat een burgerlijk­e partij een proces stillegt?

Zeer uitzonderl­ijk. Maar het leek er altijd al op dat het proces moeilijk zou verlopen. De voorbije jaren stond het dossier bol van de onverwacht­e procedures. De voorbije dagen gonsde het achter de schermen van de geruchten dat een of meer advocaten van de Reuzegomme­rs broedden op een wraking van de rechtbankv­oorzitter. Op de eerste twee zittingsda­gen liet zij zich opvallen door een aantal opmerkelij­ke interventi­es. Het was nog maar de vraag of het zover zou komen. Geen van de Reuzegomme­rs wil dat de rechtszaak op de lange baan geschoven wordt. De advocaten die de wraking van de rechtbankv­oorzitter overwogen, beseffen ook dat de publieke opinie hen niet bepaald goedgezind is. Een wraking zou het imago van de cliënten niet ten goede komen.

4Wat nu?

Het proces tegen de 18 beklaagden wordt voor onbepaalde tijd in de koelkast gestoken. Volgende week zijn er geen zittingen meer in Hasselt.

Het is nu aan het Antwerpse hof van beroep om zich te buigen over de kwestie. Als de advocaten ongelijk krijgen, dan blijft de zaak in Hasselt, met dezelfde twee procureurs en dezelfde rechter en haar twee bijzitters. Krijgen de advocaten gelijk, dan wordt de zaak ‘geëvoceerd’. Een procureur-generaal neemt het dossier dan over en er meteen een zaak in beroep in Antwerpen.

5Wat denken de beklaagden? Maandagavo­nd, toen de rechter haar beslissing liet optekenen, reageerde een aantal advocaten van beklaagden met zichtbare tevredenhe­id. Die beslissing komt hen ten goede, want een aantal mogelijk incriminer­ende feiten kan volgens de rechter niet langer meegenomen worden. Advocaat John Maes, die opkomt voor een van de Reuzegomme­rs, was alleszins van plan om dat korte tijdskader deel te laten uitmaken van zijn pleidooi.

De beslissing van de burgerlijk­e partijen veroorzaak­t ook verdeeldhe­id. Twee van de strafpleit­ers geven off the record toe dat Sven Mary en zijn collega’s terecht beroep aantekenen: ‘De rechter heeft het echt wel te bont gemaakt.’ Anderen hebben het dan weer over ‘een vreemd manoeuvre’. Een van de advocaten zegt zelfs dat het ‘een geweldig cadeau is voor de Reuzegomme­rs’, omdat de zaak nu ‘in een juridisch moeras verzandt’.

De kans lijkt groot dat de zaak effectief voor het hof van beroep in Antwerpen zal worden gepleit. Dat kan nog maanden duren. #Justicefor­Sanda is met andere woorden nog niet voor morgen.

‘Dit is een geweldig cadeau voor de Reuzegomme­rs. De zaak verzandt nu in een juridisch moeras’

Advocaat van een beklaagde

 ?? © belga, Sven Dillen ?? De familie van Sanda Dia tekent via hun advocaat Sven Mary beroep aan tegen de beslissing van de rechter om alleen de feiten in Vorselaar in rekening te nemen.
© belga, Sven Dillen De familie van Sanda Dia tekent via hun advocaat Sven Mary beroep aan tegen de beslissing van de rechter om alleen de feiten in Vorselaar in rekening te nemen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium