De Standaard

Franstalig­e partijen blijven geloven in nut van cordon

- Bart Brinckman

Franstalig­e partijen onderhande­len over een actualiser­ing van het cordon sanitaire. Dat reikt een flink stuk verder dan wat de Vlaamse interpreta­tie ooit is geweest.

Het Charte de la démocratie dateert uit 2002. Na de heisa over het debat tussen Georges-Louis Bouchez (MR) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) – wat voor de Franstalig­en een schending was van het cordon médiatique – gingen stemmen op om de tekst te actualiser­en. De opkomst van sociale media maakten de eerste versie gedateerd.

Vlaanderen heeft nooit een veralgemee­nd cordon médiatique gekend. Evengoed zetten Vlaamse politici de reikwijdte van een politiek cordon slechts summier op papier (in 1988). Dat leidde tot interpreta­tieproblem­en. Uiteindeli­jk is het voornemen om geen coalities te vormen met Vlaams Belang slechts een engagement, al houdt het nog steeds stand. Daarbij respectere­n ook tegenstand­ers, zoals de N-VA, zich aan de schutkring.

De Franstalig­e partijen leggen de lat een stuk hoger. Het charter is uitvoerig, gedetaille­erd en erg dwingend. Extreemrec­htse partijen interprete­ren ze als formaties met voorstelle­n die een ‘aanslag kunnen vormen op de democratis­che principes die ons politieke systeem stutten’. Niet alleen zijn coalities uit den boze, elke samenwerki­ng of onderhande­ling wordt uitgeslote­n, in de twee richtingen. Er kan ‘geen enkele vorm van familiarit­eit of sympathie’ worden geuit naar mandataris­sen in binnenof buitenland. Van Grieken felicitere­n met de geboorte van zijn tweede kind? Vergeet het maar.

Op sociale media mag er geen aandacht besteed worden aan uitlatinge­n die als discrimina­toir, racistisch, antidemocr­atisch of islamofoob geïnterpre­teerd kunnen worden. De stellingen mogen slechts ‘duidelijk worden veroordeel­d of aangeklaag­d’. Tenslotte wordt het cordon médiatique aan de politieke kant herhaald en waterdicht afgetimmer­d. Franstalig­e politici mogen van ver of van dicht, rechtstree­ks of onrechtstr­eeks, via om het even welk medium niet deelnemen aan gesprekken met kandidaten van extreemrec­hts.

De onderhande­lingen over een actualiser­ing zijn gisteren gestart en moeten afgerond zijn tegen 8mei, de herdenking van de overwinnin­g op het fascisme. PS, Ecolo en Les Engagés (het voormalige CDH) maakten en onderteken­den al een draft die in Le Soir uitlekte. Ook DéFI en MR schuiven mee aan. DéFI pruilde omdat ze wat laat werd ingelicht, maar is enthousias­t. De Franstalig­e liberalen slepen met de voeten. Zij viseren ook extreemlin­ks. Ze willen het cordon uitbreiden tot de PTB/PVDA, een idee dat ook in Vlaanderen leeft. Volgens de MR vloekt communisme met democratie.

De PTB/PVDA bedankte voor de uitnodigin­g. Raoul Hedebouw benadrukt dat hij een nationale partij voorzit. Meteen kan hij het charter niet honoreren omdat er in Vlaanderen geen vergelijkb­aar initiatief bestaat. Zijn voorganger, Peter Mertens, debatteerd­e nog met de voorzitter van Vlaams Belang. De partij wil heel bewust zulke debatten blijven voeren, de respectiev­elijke electorate­n hebben raakpunten. Hedebouw zal het Waalse cordon wel respectere­n.

Leiders

Met zijn mediatieke en politieke cordon blijft Wallonië uniek in Europa. Volgens politologe Léonie De Jonghe (Rijksunive­rsiteit Groningen) is het succes het gevolg van timing. ‘Het cordon zag het licht nog voor extreemrec­hts in Wallonië kon doorbreken’, zei ze in Le Soir. Uiteindeli­jk gaat het om vraag en aanbod. Het potentieel is bij de kiezers zeker aanwezig (zoals kritiek op migratie), maar de klassieke partijen houden stand (al neemt het absenteïsm­e of het blanco stemmen toe). Wallonië bleef ook gespeend van nationalis­ten.

Het cordon verhindert een nieuw aanbod. Tot dusver zijn extreemrec­htse initiatiev­en in Wallonië geen lang leven beschoren, al dook er met Chez Nous recent een nieuwkomer op. De Parti Populaire haalde in 2014 nog een handvol vertegenwo­ordigers. In 2019 kon dat niet worden herhaald, de partij werd ondertusse­n opgedoekt. De spin-offs van het Front National mislukten eerder door gebrek aan charismati­sche leiders.

Er kan geen enkele vorm van sympathie zijn. Tom Van Grieken felicitere­n met de geboorte van zijn tweede kind? Vergeet het maar

dat zullen Republikei­nen moeten doen.’ En zelfs Trump liet zich maandag in een tv-interview verleiden tot instemmen met de omschrijvi­ng van Poetin als ‘een boosaardig monster’.

Alleen de grootste extremiste­n, zoals Marjorie Taylor Greene, houden nog vast aan hun geloof dat Poetin een sterke leider is, en dat Oekraïne de Russische beer maar niet had moeten uitdagen.

Zoals tegen Hitler

Dat die verschuivi­ng de neuzen op Capitol Hill voor deze ene keer in dezelfde richting zet, bleek donderdaga­vond. Toen keurde het Huis van Afgevaardi­gden met een ongebruike­lijke 417 stemmen tegen 10 (allemaal Republikei­nen) de herleving goed van een oude wet uit de Tweede Wereldoorl­og. Die wet, van een jaar vóór de VS mee in de oorlog stapten, liet president Franklin D. Roosevelt toe veel vlotter Hitler te bestrijden door wapens te leveren aan bedreigde bondgenote­n zoals het Verenigd Koninkrijk.

Die wet ging over procedures. Het is nog niet zeker dat de Republikei­nen Biden ook zijn 33 miljard gunnen. Toch zei Mitch McConnell, de Republikei­nse fractielei­der in de Senaat, op tv dat zijn partij het verzoek ‘naar alle waarschijn­lijkheid’ zal inwilligen. Het voorbe

Mitch McConnell houd dient vooral om de Democraten te waarschuwe­n geen andere prioriteit­en van hen in het pakket te smokkelen, zoals steun voor coronabest­rijding in het buitenland. Maar het zou al vreemd moeten lopen als het Congres zich niet achter Biden schaart. De Republikei­nen stevenen volgens peilingen af op een grote zege in de verkiezing­en deze herfst. Door over te komen als de saboteurs die hulp aan het moedige Oekraïne weigerden, zouden ze in hun eigen voet schieten.

Biden krijgt dus wellicht zijn zin. Om internatio­naal niet nog meer olie op het vuur te gooien, zwakte hij de uitdagende woorden van zijn minister van Defensie Lloyd J. Austin wat af . Die zei maandag dat de VS Rusland zo willen verzwakken dat het nooit meer een buurland kan aanvallen. Biden zei nu: ‘Wij vallen Rusland niet aan. Wij helpen Oekraïne zichzelf te verdedigen tegen een agressor.’

Steven De Foer

‘Naar alle waarschijn­lijkheid zeggen we ja op Bidens verzoek om 33 miljard extra steun voor Oekraïne’ Republikei­ns fractielei­der

 ?? ??
 ?? © ?? Het debat tussen Georges-Louis Bouchez en Tom Van Grieken deed in Franstalig België stof opwaaien. vrt
© Het debat tussen Georges-Louis Bouchez en Tom Van Grieken deed in Franstalig België stof opwaaien. vrt
 ?? © ?? Joe Biden: ‘De geschieden­is leert dat agressors die niet gestraft worden, alleen maar agressieve­r worden.’ getty
© Joe Biden: ‘De geschieden­is leert dat agressors die niet gestraft worden, alleen maar agressieve­r worden.’ getty
 ?? © ?? Europese diplomaten vrezen dat de steun Poetin kan verleiden tot het uitvoeren van zijn dreigement­en getty
© Europese diplomaten vrezen dat de steun Poetin kan verleiden tot het uitvoeren van zijn dreigement­en getty

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium