De Standaard

Oorlog doet het onmogelijk­e: Republikei­nen steunen Biden

33 miljard dollar vroeg Joe Biden donderdag aan het Congres, om Oekraïne te steunen tegen Poetins agressie. Een fortuin. Voor deze ene keer steunen zelfs de meeste Republikei­nen hem – de fanatiekst­e isolationi­sten uitgezonde­rd.

-

Als president Biden het Congres zou vragen om tien potten verf voor de hal van het Witte Huis, zouden de Republikei­nen en masse tegenstemm­en. Zo hevig is de partijpoli­tieke polarisati­e in de VS, dat het vaak meer op sabotage lijkt dan op oppositie. Toch durfde Biden donderdag een extra steunpakke­t van 33 miljard dollar voor Oekraïne te vragen. 20 miljard aan militaire steun, 8,5 miljard om de Oekraïense economie te stutten, en 3 miljard voor humanitair­e hulp. Biden gaf toe dat het veel geld is, maar ‘de geschieden­is leert dat agressors die niet gestraft worden, alleen maar agressieve­r worden’.

33 miljard dollar is ook voor de VS een enorm bedrag. Het is meer dan dubbel zoveel als het vorige bedrag dat Biden vroeg en kreeg, in maart. De injectie zou het gecumuleer­de bedrag aan westerse steun aan Oekraïne in één klap op dezelfde hoogte brengen als Ruslands jaarlijkse militaire uitgaven. Het kan dus een gamechange­r worden in dit conflict – al vrezen Europese diplomaten dat het Poetin kan verleiden tot het uitvoeren van zijn drastische dreigement­en. Europa heeft dan meer te vrezen dan de VS.

Alles wijst erop dat het Congres Bidens dure verzoek vlot zal inwilligen, met steun van Democraten en de meeste Republikei­nen.

Dat is een markante evolutie. Traditione­el waren de Republikei­nen

de haviken – zeker in het neoconserv­atieve tijdperk van Reagan tot George W. Bush. Onder invloed van Donald Trumps ‘America first’ is de bereidheid om de politieman van de wereld te spelen echter sterk afgenomen en zelfs omgeslagen in isolationi­sme.

Dat bleek onlangs in het Congres. Om de zoveel jaren stemt het Huis van Afgevaardi­gden over verdere steun aan de Navo. In maart stemden 63 Republikei­nen tégen, driemaal zoveel als in 2019. De tegenstemm­ers (een derde van de fractie) stoorden zich aan de ‘te politieke’ doelen van de Navo, zoals ‘het beschermen van democratis­che principes in de lidstaten tegen illiberale tendensen van binnenuit’. Dat riekt volgens hen naar kritiek op autoritair­e conservati­eve leiders in Navo-lidstaten als Hongarije en Polen, en veel Republikei­nen beschouwen figuren als Victor Orban net als geestesgen­oten. Ook de oude bromance tussen Trump en Poetin speelt mee.

Maar beelden van de wreedheden door Poetins leger hebben ook in de VS indruk gemaakt op de publieke opinie. Veel Republikei­nen doen opeens opvallend flink. Voor oudgediend­en als senator Lindsey Graham is dat een authentiek­e oude reflex, maar ook een trumpist als Tom Cotton zegt nu: ‘Poetin moet betalen voor zijn agressie. Van Biden zal het niet komen,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium