De Standaard

Russische topbankier vecht nu voor Oekraïne

Igor Voloboejev was topmanager bij de Russische Gazpromban­k, maar vecht nu aan de zijde van Oekraïense soldaten. ‘Ik schaam me dat ik zo lang voor de Russische autoriteit­en werkte.’

- Nico Tanghe

Als een mes in de rug: zo moeten de vlucht en publieke bekentenis van de 51-jarige Russische topbankier Igor Voloboejev aanvoelen in het Kremlin. Openlijke kritiek op de invasie in Oekraïne wordt in Rusland zwaar bestraft – het Poetin-regime tolereert geen tegenspraa­k en valt critici doorgaans brutaal aan. Net dat maakt de uitspraken van een voormalig topmanager van Gazpromban­k des te pijnlijker.

‘Ik wil mijn Russische verleden wegspoelen’, zei Igor Voloboejev in een video die dinsdag op Youtube werd gezet en al bijna 90.000 views heeft. ‘Ik kon niet langer in Rusland blijven’, zegt hij in een gesprek met een journalist van het onafhankel­ijke Russische mediakanaa­l The Insider. ‘Ik ben in het noordooste­n van Oekraïne geboren en kon niet langer werkeloos toezien. Mijn komst voelt aan als een boetedoeni­ng.’ Voloboejev wil ‘in Oekraïne blijven tot de overwinnin­g’ en vechten aan de zijde van Oekraïense soldaten.

Europa chanteren met gas

In het video-interview bekritisee­rt de ex-topmanager ook zijn exwerkgeve­r Gazprom, die hij beschrijft als de ‘gasknuppel’ van Rusland. ‘Moskou heeft altijd geprobeerd zijn buren en Europa te chanteren met gas. De Nord Stream 1-, Nord Stream 2- en Turk Stream-pijpleidin­gprojecten hebben altijd het politieke doel gehad om Oekraïne te elimineren als doorvoerla­nd voor Russisch gas’, zegt Voloboejev. Het Kremlin en Gazprom hebben zulke beschuldig­ingen altijd verworpen en benadrukt dat het om puur economisch­e projecten ging.

Ook andere Russischta­lige media berichtten over de vlucht van de topmanager. Aan het Oekraiense liga.net verklaarde Voloboejev dat hij Rusland al op 2 maart verliet, kort na de invasie, om zich te voegen bij de Oekraïense landmacht die Kiev verdedigt.

Naar eigen zeggen wilde Voloboejev al veel vroeger terugkeren naar Oekraïne, maar kon hij dat niet ‘door familieoms­tandighede­n’. Dat veranderde toen de oorlog uitbrak. ‘In een paar dagen heb ik mijn besluit genomen.

‘Ik kon niet langer in Rusland blijven en werkeloos toezien. Mijn komst voelt als een boetedoeni­ng’

Russen vermoorden vrienden, familie (...) Mensen die ik al kende sinds mijn kindertijd, zeiden dat ze zich schaamden over mij.’

‘Ik kon niet langer vertoeven in hun gezelschap’, verklaarde hij voorts over zijn ex-collega’s bij Gazpromban­k. ‘Hun handen schudden, glimlachen, elke dag zien op het scherm van mijn gsm hoe de oorlog zich ontvouwt zoals een verschrikk­elijke film, en doen alsof dat mij niet aanbelangd­e.’

Voloboejev beseft dat hij deels verantwoor­delijk is voor de huidige situatie. ‘Ik schaam me. Ik werkte zolang voor de Russische autoriteit­en.’ Voloboejev was naar eigen zeggen zes jaar vicepresid­ent van Gazpromban­k, een dochterond­erneming van de Russische energiereu­s en gasleveran­cier Gazprom. Daarvoor werkte hij zestien jaar als communicat­iemanager bij Gazprom.

 ?? © ?? Igor Voloboejev: ‘In een paar dagen heb ik mijn besluit genomen.’ rr
© Igor Voloboejev: ‘In een paar dagen heb ik mijn besluit genomen.’ rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium