De Standaard

Zelenski: ‘De Russen willen ons vernederen’

-

MOORDAANSL­AG Russische soldaten hebben in het begin van de oorlog meerdere keren getracht de Oekraïense president Volodimir Zelenski en zijn familie gevangen te nemen of te doden.

In een reportage die donderdag in Time Magazine werd gepublicee­rd, komen zowel de president als enkele van zijn naaste medewerker­s aan het woord. Het tijdschrif­t had ook een persoonlij­k interview met Zelenski en reconstrue­erde zo zijn eerste dagen van de oorlog.

Op de avond van 24 februari informeerd­e het Oekraïense leger medewerker­s van de president dat Russische parachutis­ten in de buurt van Kiev geland waren, op missie om hem en zijn familie te overmeeste­ren. Die eerste avond werd het gebouw waar Zelenski kantoor houdt twee keer door de Russen bestormd. Zijn vrouw en twee kinderen waren nog in het gebouw aanwezig.

Een naaste medewerker van Zelenski vertelt hoe de president en andere aanwezigen die avond een wapen in hun handen geduwd kregen om zichzelf te verdedigen. Zowel de Britten als de Amerikanen boden meermaals aan de president uit Oekraïne te evacueren, maar dit aanbod sloegen Zelenski en zijn adviseurs af. In plaats daarvan maakte hij, tot afgrijzen van zijn bodyguards, een wandelinge­tje door de wijk en trok hij enkele keren naar het front om met zijn manschappe­n te spreken.

De Oekraïense president werkt nog steeds vanuit zijn kantoor, dat midden in een woonwijk staat. Nabijgeleg­en huizen staan ‘dichtbij genoeg om vanaf de overkant van de straat een granaat door het raam te gooien’, schrijft Time.

Zelenski zegt ook persoonlij­k in contact te staan met militairen die in de Azov-staalfabri­ek zitten, ingesloten door de Russen. ‘Ze sturen me sms’en. Soms hebben ze vragen voor me.’ Hij omschrijft de situatie in de fabriek als ‘erg moeilijk’. De belegering van de site is volgens hem symbolisch. ‘De acties van de Russen zijn bedoeld om ons zo veel mogelijk te vernederen. Het gaat ze niet zozeer om Azovstal of zelfs maar Marioepol. Ze willen een van de botten in onze rug breken.’

Ook zijn eigen handelen wordt gedragen door symboliek, zegt hij. ‘Je bent (als president, red.) een symbool. Je moet handelen zoals een staatshoof­d dat hoort te doen.’ De president zegt in de afgelopen maanden ‘mentaal en moreel’ ouder te zijn geworden, maar zijn gevoel voor humor nog niet te zijn verloren. ‘Het is een middel om te overleven. Anders zou iedereen in de buurt maar depressief worden. En je depressief voelen is geen goede manier om te winnen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium