De Standaard

Nationale Bank stuurt Van der Straeten terug naar af

- (belga) Wim Winckelman­s

Jan Danckaert kandidaat-rector VUB

ONDERWIJS Professor Jan Danckaert stelt zich officieel kandidaat om rector te worden van de Vrije Universite­it Brussel (VUB). De vicerector vervult momenteel de rol van rector ad interim, nadat Caroline Pauwels wegens ziekte vroegtijdi­g afscheid heeft moeten nemen.

Op Twitter meldt Danckaert dat zijn leidraad zal zijn: ‘Koesteren wat goed is, versterken wat moet’. Bovendien zegt hij zijn ervaring als vicerector te kunnen benutten ‘om de VUB voldoende slagkracht­ig en wendbaar te maken voor de komende uitdaginge­n’.

Op dinsdag 3 mei worden de kandidaten voor de functie van rector officieel bekendgema­akt. In juni volgen na verschille­nde debatten de eigenlijke verkiezing­en.

OVERWINSTE­N De politiek moet zelf een voorstel uitwerken om de overwinste­n in de energiesec­tor aan te pakken, vindt de Nationale Bank.

‘Wij kunnen de cijfers op een rij zetten, maar het is aan de politiek om de keuzes te maken.’ Steven Vanackere, directeur van de Nationale Bank, bedankt in een interview met Kanaal Z voor de eer om zelf een voorstel van crisisbijd­rage uit te werken om de overwinste­n van energiebed­rijven te belasten.

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) had dat gevraagd, in de hoop dat de Nationale Bank haar zou ondersteun­en in haar zoektocht naar een manier om Engie/Electrabel, eigenaar van de Belgische kerncentra­les, tot een grotere belasting op zijn winsten te verplichte­n. Volgens schattinge­n verdient Engie/Electrabel vandaag zeer goed aan de elektricit­eit uit zijn kerncentra­les, na enkele magere jaren. Maar de Nationale Bank laat zich niet voor het karretje spannen. Voorstelle­n rond fiscalitei­t zijn niet de specialite­it van de Nationale Bank, zegt Vanackere. De bank wil wel alle mogelijke data op een rij zetten, maar laat de beslissing over aan de politiek.

Daarmee vervalt opnieuw een optie om de erg hoge winsten van Engie/Electrabel af te romen. Het blijkt erg moeilijk te zijn om daaraan te raken. Een bijkomende belasting op de winsten van de kerncentra­les zou betekenen dat de overheid de conventie verbreekt die ze in 2015 afsloot met Engie/ Electrabel. Daarin is de verlenging van de kerncentra­les Doel 1 en 2 afgesproke­n en werden de juridische procedures opgeschort die het bedrijf bij het Grondwette­lijk Hof had lopen rond de nucleaire rente.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium