De Standaard

Vandaag inside met Derksen niet meer op tv

- Noor Zwolsman

TELEVISIE Johan Derksen stopt met Vandaag inside. Ook de andere presentato­ren willen het televisiep­rogramma niet meer voortzette­n.

Johan Derksen, Wilfred Genee, en René van der Gijp stoppen met hun werkzaamhe­den voor het televisiep­rogramma Vandaag inside. Dat heeft het drietal bekendgema­akt, meldt Talpa Network. Derksen had een dag eerder al aangekondi­gd te willen stoppen.

‘Jammer’, reageerde Genee in zijn programma op BNR Nieuwsradi­o, maar hij en Van der Gijp zouden hebben geweten dat ze niet verder konden nadat Derksen had besloten te vertrekken. ‘Ik moet voor mezelf alles nog even laten indalen, eerlijk gezegd.’ Binnenkort zal Genee ‘vast wel een keer’ zijn kant van het verhaal laten horen, maar nu is het nog ‘te vers’.

Het trio presentato­ren vertrekt naar aanleiding van een fors bekritisee­rde uitspraak van Derksen. Afgelopen dinsdag zei hij in een uitzending van Vandaag inside dat hij op zijn 24ste een bewusteloz­e vrouw had misbruikt met een kaars. Hij schaamde ‘zich kapot’ en noemde het een ‘jeugdzonde’. Zijn collega Van der Gijp voegde er lachend aan toe dat de vrouw geluk heeft gehad omdat het ook een honkbalknu­ppel had kunnen zijn. Een dag later nuanceerde Derksen het incident en stelde hij dat de kaars de vrouw niet had gepenetree­rd. Hij bood geen excuses aan, ondanks aandringen van de producent.

De opmerking van Derksen kon op fikse kritiek rekenen. Talpa was ‘enorm geschrokke­n’ en zei met hem om de tafel te zullen gaan. Het Openbaar Ministerie zal onderzoeke­n of Derksen de waarheid heeft gesproken en zo ja, of hij nog kan worden vervolgd voor eventuele strafbare feiten.

Ook Mariëtte Hamer, regeringsc­ommissaris seksueel grensovers­chrijdend gedrag, reageerde afkeurend op de uitspraken. De verklaring­en van Derksen noemde ze tegen persbureau ANP ‘ontluister­ende televisie’ en ‘denigreren­d en kwetsend’ voor slachtoffe­rs van seksueel geweld.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium