De Standaard

Hoofd Frontex dient ontslag in na fraudeonde­rzoek

- (belga)

Fabrice Leggeri, hoofd van het Europese grensen kustbewaki­ngsagentsc­hap Frontex, heeft donderdag zijn ontslag ingediend. Dat schrijven Der Spiegel en andere buitenland­se media, die zijn ontslagbri­ef konden inkijken.

Het grensbewak­ingsagents­chap Frontex ligt al langer onder vuur voor zijn mogelijke betrokkenh­eid bij illegale pushbacks. Donderdag schreef het Duitse weekblad Der Spiegel nog dat het over bewijsmate­riaal beschikt dat het agentschap inderdaad meegewerkt heeft aan het terugduwen van honderden migranten die de Griekse kust probeerden te bereiken.

Woensdag berichtte ook Le Monde al over de manier waarop Frontex pushbacks zou aanmerken als ‘in Turkse wateren uitgevoerd­e operaties vóór vertrek’.

Het Europese antifraude­agentschap Olaf voert al een tijdje onderzoek naar de mogelijke onregelmat­igheden bij Frontex en zou binnenkort zijn volledige verslag publiceren. Daarin zou volgens het Franse tijdschrif­t Le Point staan dat Leggeri de ‘procedures niet gerespecte­erd’ heeft en zich ‘deloyaal ten aanzien van de Europese Unie’ heeft getoond. Ook voor zijn personeels­beleid zou hij een veeg uit de pan krijgen.

Een bron dicht bij het onderzoek met wie het persagents­chap AFP kon spreken, bevestigde vrijdag dat het ontslag volgt op het Olaf-onderzoek.

De raad van bestuur van Frontex boog zich gisteren over het ontslag van de Fransman. Een woordvoerd­er van de Duitse regering bevestigde het ontslag intussen en zei dat dit ‘een nieuw begin’ voor Frontex kan betekenen.

Leggeri was sinds 2015 uitvoerend directeur van Frontex.

 ?? © afp ?? Fabrice Leggeri.
© afp Fabrice Leggeri.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium