De Standaard

Inflatie, een feest!

- Ruben Mooijman

Oké, het slechte nieuws over inflatie hebben we nu wel gehad. De winkelkar wordt duurder, het spaargeld minder waard, bedrijven zien de kosten stijgen, de economisch­e groei keldert. Tijd voor het goede nieuws: voor de bezitters van een niet-afbetaalde woning, is de inflatie een feest. Wat econoom Paul De Grauwe zei over de staatsschu­ld – ‘dankzij de inflatie smelt die weg als sneeuw voor de zon’ – geldt ook voor de schuld van de huishouden­s.

Ga maar na. Dankzij de koppeling met de inflatie stijgt het inkomen van werknemers stelselmat­ig, terwijl aan de afbetaling­slast van de hypotheek geen sikkepit verandert. Op voorwaarde dat de lening is uitgerust met een vaste rente natuurlijk, maar dat geldt voor verreweg de meeste hypotheekb­etalers. Hoe hoger de inflatie, hoe kleiner de hap die de maandelijk­se woonlasten uit het gezinsbudg­et nemen.

Volgens de Kredietcen­trale van de Nationale Bank hebben ruim 3 miljoen Belgische huishouden­s een hypothecai­r krediet. Dat is twee derde van het totale aantal gezinnen. Al die huishouden­s zien hun huisvestin­g relatief goedkoper worden. Hun hele inkomen stijgt mee met de inflatie, maar een fors deel van hun uitgaven niet. Voor hen is inflatie dus per saldo voordelig.

Hier volgt een heel ruwe berekening. Het gemiddelde inkomen van een Vlaams gezin bedraagt volgens de meest recente gegevens van Statistiek Vlaanderen netto 2.442 euro per maand. Cijfers van BNP Paribas Fortis leren dat de gemiddelde maandelijk­se lasten bij een woonkredie­t 846 euro bedragen. Het gezin heeft dus 1.596 euro te besteden aan niet-hypotheekg­erelateerd­e uitgaven. Als het brutoloon de inflatie van 8 procent volgt, stijgt het nettoloon met 6 procent. Na een jaar ontvangt het gezin 2.589 euro. Bij gelijkblij­vende hypotheekl­asten is er dan 1.743 euro over. Een stijging van 9 procent. Per saldo een koopkracht­toename van 1 procent.

Feest dus voor de hypotheekb­ezitters. Maar niet voor de samenlevin­g. Terwijl de gezinnen met hypotheeks­chulden profiteren van de inflatie, krijgen huurders wel het volle pond voor hun kiezen. Hun huurbetali­ngen zijn gekoppeld aan de index. En aangezien huurders vaak lage inkomens hebben, en dus een relatief groot deel besteden aan energie en voeding, is de kans groot dat het hogere inkomen maar een gedeelteli­jke compensati­e vormt voor de prijsstijg­ingen. De hypotheekb­ezitters doen een goed zaak bij hoge inflatie, de huurders een slechte.

Iets om over na te denken voor bewindslie­den die zich over de koopkracht­problemati­ek buigen. De veronderst­elling dat de meesten van hen tot de categorie eigenaars behoren, lijkt niet heel gewaagd.

Hypotheekb­ezitters doen een goed zaak bij hoge inflatie, huurders een slechte

In 'De Balans' wordt de economisch­e actualitei­t op een eigenzinni­ge wijze onder de loep genomen.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium