De Standaard

Bemiddelin­gspoging coöperante­n Arco loopt meteen vertraging op

De poging van Arcoclaim om via bemiddelin­g de zaak-Arco te deblokkere­n, kende gisteren een slechte start. Arcoclaim krijgt op 25 november een nieuwe kans.

- Pascal Dendooven

1Waar gaat het over?

Gisteren verzamelde­n de advocaten van de Belgische staat, bankverzek­eraar Belfius, het ACW (dat juridisch nog bestaat), Arcoclaim en Deminor bij de Brusselse rechtbank van eerste aanleg voor de zaak-Arco. De inzet: een compensati­e voor de coöperante­n van Arco, die hun geld verloren na de implosie van de bank Dexia.

Arcoclaim voert daarbij een dubbele strategie. De formele rechtszaak sleept al jaren aan. In de hoop sneller te landen, vroeg de belangenor­ganisatie de rechtbank van eerste aanleg een bemiddelaa­r aan te stellen.

2Is dit dezelfde procedure als die van Deminor vorig jaar?

Neen, die procedure was gelanceerd door Deminor en speelde zich af voor de ondernemin­gsrechtban­k. Het advieskant­oor eiste de nietigverk­laring van de aankoopcon­tracten van Arcopareff­ecten. Beweging.net (het ACW) was daarin geen partij, wel Arco, de financiële arm van die organisati­e, naast Belfius, de Belgische staat en Arco-topvrouw Francine Swiggers.

Op 3 november stelde de ondernemin­gsrechtban­k Deminor in het ongelijk. Tegen dat vonnis is beroep aangeteken­d. Deminor probeert extra coöperante­n warm te maken om zich bij die beroepspro­cedure aan te sluiten.

3Hebben Belfius, het ACW en de Belgische staat zich verzet tegen een bemiddelin­g?

De vraag of de rechtbank een bemiddelin­g zal opleggen en wie dan die bemiddelaa­r wordt, is gisteren niet aan bod gekomen. Arcoclaim heeft dat deels aan zichzelf te wijten. Het had voormalige coöperante­n aangezet om een formulier in te vullen om vrijwillig tussen te komen in de rechtszaak. Dat is de goedkoopst­e techniek daarvoor, omdat je daarbij zelf niemand moet dagvaarden.

Voor de rechtbank is dat lastig, omdat de griffie dan iedereen apart moet aanschrijv­en. Het zou om meer dan vijfduizen­d mensen gaan. De rechtbank wil eerst van Arcoclaim weten in welke mate de coöperante­n die Arcoclaim zegt te vertegenwo­ordigen dezelfde zijn als de duizenden mensen die vrijwillig willen tussenkome­n.

Pas op 25 november vindt een nieuwe zitting plaats en zouden de debatten moeten starten.

4Wat is de houding van Belfius, de Belgische staat en de vennootsch­ap ACW?

Waar vorig jaar voor de ondernemin­gsrechtban­k die partijen nog alles uit de kast haalden om de coöperante­n niet te moeten vergoeden, is de toon eerder mild in deze fase. Niemand heeft zin om de portemonne­e open te trekken, maar er is weinig te winnen door het spel nu al hard te spelen. Veel coöperante­n van Arco zijn klant bij Belfius, en het ACW wil zijn achterban niet voor het hoofd stoten. Het zei eerder al dat de organisati­e zich altijd bereid heeft getoond tot een oplossing te komen.

5Wie zou moeten bemiddelen?

Arcoclaim schuift vier Nederlande­rs naar voren, allen voormalige ministers: Wouter Bos, Jeroen Dijsselblo­em, Hans Hoogervors­t en Wouter Koolmees.

6Wat gebeurt er als er geen bemiddelin­g komt, of als de bemiddelin­g mislukt?

Dan staat Arcoclaim vermoedeli­jk een zware procedures­lag te wachten voor diezelfde rechtbank van eerste aanleg. Arcoclaim wordt bijgestaan door advocaat Geert Lenssens, specialist in financiële betwisting­en.

In deze fase zegt niemand luidop geen zin te hebben in bemiddelin­g

 ?? © ?? belga
© belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium