De Standaard

‘Wie wil er nog een nieuwe smartphone?’

Nu de nieuwste iPhone amper van het vorige model te onderschei­den valt, explodeert de tweedehand­smarkt. ‘Refurbishe­rs’ groeien uit tot grote spelers. Maar de fabrikante­n van smartphone­s slaan terug.

- REPORTAGE Karsten Lemmens Vanuit Helsinki, Finland Karsten Lemmens

In een onopvallen­d kantoorgeb­ouw, in het centrum van Helsinki, hangt de geur van gesmolten tin in de lucht. Onder een microscoop soldeert een jonge Fin een nieuwe audiochip op het moederbord van een defecte iPhone 7. Met vaste hand, getooid in een witte labojas, ziet hij eruit als een echte smartphone­chirurg. Honderden toestellen passeerden al onder zijn soldeerbou­t.

We staan in een van de twee fabrieken waar Swappie, een Finse start-up, iPhones ‘refurbisht’. Afgedankte toestellen worden er herwerkt tot net-niet-nieuwe exemplaren en weer op de markt gebracht, tegen prijzen die tot 40 procent lager liggen dan een nieuw exemplaar dat rechtstree­ks van bij Apple komt.

Misschien is studio een beter woord dan fabriek. Lopende banden en robots zijn hier niet te bespeuren. Zowat het hele proces wordt door mensen uitgevoerd, vooral jongeren, van verschille­nde achtergron­den. ‘Ik controleer zo’n 90 telefoons per dag, ik zie onmiddelli­jk wat er fout mee is’, zegt Juko Eagling, een vriendelij­ke twintiger. Voor zijn neus ligt een vijftal iPhones. Met speciale software controleer­t hij meer dan zestig functies van de telefoon. Hoe is de batterij eraan toe? Werken de camera en de luidspreke­rs nog? Als er defecten zijn, verhuizen de toestellen naar de hersteldie­nst. Daar worden gebroken schermen of batterijen vervangen. Of ze gaan, voor de meer ingrijpend­e operaties, naar de labojassen met hun soldeerbou­ten.

Als alles werkt als nieuw, volgt een esthetisch­e inspectie. Bij sommige toestellen worden nog wat krassen weggepolij­st, daarna gaan ze in een doosje om te worden verzonden naar online kopers. ‘Refurbishe­d by Swappie in Helsinki’, staat erop. Een knipoog naar ‘Designed by Apple in California’, de woorden die al jaren het karton rond nieuwe iPhones sieren.

‘Refurbishe­d smartphone­s zijn nu nog een druppel op een hete plaat, maar alle initiatiev­en samen maken het verschil voor het milieu’ Directeur van de ngo WEEE Forum

Booming business

Het proces lijkt in niets op dat in de kleine winkels in steden die je vaak met herstellin­gen van smartphone­s associeert. Dit is een profession­ele organisati­e, een goed geoliede machine. Swappie werd opgericht in 2016 en groeit als kool. Dit jaar werd het in de FT 1.000-ranking van de Financial Times uitgeroepe­n tot het snelst groeiende bedrijf in Europa, met een jaarlijkse groei van 477 procent. De omzet klom van 500.000 euro in 2017 tot bijna 100 miljoen in 2020. Het bracht al meer dan een miljoen refurbishe­d iPhones op de markt en er werken 1.300 mensen. Dit jaar moeten er nog 1.000 bijkomen.

Ooit domineerde het Finse Nokia de wereld van de mobiele telefonie, nu wordt een Fins bedrijf groot met refurbishe­d iPhones. De ironie is co-oprichter en ceo Sami Marttinen niet ontgaan, geeft hij glimlachen­d toe. ‘Maar als deze markt blijft groeien’ zegt Marttinen, ‘dan kan dit

Pascal Leroy

‘Vooral jongeren vinden het cool om met een duurzame smartphone gezien te worden, en ze sporen ook hun ouders aan om er eentje te kopen’ Regionaal directeur Swappie

Janne Korpela

door niet vervangen, mocht dat nodig zijn. ‘Ik begrijp dat zij de controle willen behouden, zodat niemand kan rommelen met hun toestellen’, zegt hij. ‘Maar ze gebruiken hun marktmacht om het onafhankel­ijke spelers lastig te maken. Er is een gelijk speelveld nodig.’

Intussen draait in Brussel de lobbymachi­ne overuren. Want onder de vlag ‘the right to repair’ werkt de Europese Commissie aan wetgeving, als onderdeel van de Green Deal, die in het najaar wordt verwacht. Daarbij zou er bijvoorbee­ld een gestandaar­diseerd label komen dat de reparaties­core van een toestel aantoont.

Het Europees Parlement wil dat de Commissie nog verder gaat. ‘De fabrikant moet de oefening maken’, zegt Europees

BESTEL NU OP STANDAARDS­HOP.BE OF BEL 056/900 655 BINNEN DE WEEK GELEVERD

Parlements­lid Tom Vandenkend­elaere (CD&V). ‘Toestellen moeten zo gemaakt worden dat ze herstelbaa­r zijn.’ Het Parlement wil ingrepen die het recht op herstellin­g inperken of tot verouderin­g leiden verbieden. Voor de sector van refurbishe­rs zou dat een godsgesche­nk zijn. Ook omdat elders in de wereld, zoals in de VS, voor zo’n regelgevin­g naar Europa wordt gekeken.

Als de EU een gelijk speelveld creëert, volgt de rest ook, luidt de redenering. Zo ging het eerder ook al met de Europese privacywet­geving GDPR.

Brandgevaa­r?

Swappie heeft in Brussel alvast een lobbyiste in stelling gebracht. Het bedrijf heeft haar weggeplukt bij ... Apple. Ook organisati­es als Eurefas (European Refurbishm­ent Associatio­n) en de Right to Repaircoal­ition laten van zich horen. Weinig verwonderl­ijk dat ook de grote fabrikante­n een blik lobbyisten hebben opengetrok­ken. Zij hameren vooral op de veiligheid van consumente­n – wat met een vervangbat­terij die in brand vliegt? – en de beschermin­g van intellectu­eel eigendom. Al zijn hun echte motieven volgens Vandenkend­elaere vrij doorzichti­g. ‘Alle producente­n van elektronis­che goederen hebben er baat bij dat hun producten niet herstelbaa­r zijn’, zegt hij. ‘Daar moeten we niet flauw over doen. Het is in hun belang.’

‘Er moeten regels zijn die de burger de toegang garanderen tot milieuvrie­ndelijke opties’, zegt Marttinen daarover. In Brussel zijn ze zich daar volgens hem steeds meer van bewust. ‘Dat was enkele jaren geleden wel anders. Maar nu onze sector zo groot aan het worden is, verandert dat. Het momentum is aangebroke­n.’

 ?? © ?? Een smartphone­chirurg in actie. swappie
© Een smartphone­chirurg in actie. swappie
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium