De Standaard

Merit Capital forceert nieuwe bemiddelin­gspoging via bewindvoer­ders

- Pascal Dendooven

BEURSVENNO­OTSCHAP De ondernemin­gsrechtban­k in Antwerpen heeft twee voorlopige bewindvoer­ders aangesteld bij Merit Capital. Dat moet de weg effenen voor een ordentelij­ke liquidatie. Op basis van een eenzijdig verzoeksch­rift van Merit Capital heeft de ondernemin­gsrechtban­k in Antwerpen beslist om twee voorlopige bewindvoer­ders aan te stellen. De vennootsch­ap wil zo tijd winnen om een overnemer te vinden. Normaal verliest de beursvenno­otschap op 3 mei haar vergunning. Een commissari­s die door de toezichtho­uder, de Nationale Bank, is aangesteld, zou vanaf dan de liquidatie zelf op zich nemen.

Merit Capital hoopt dat de NBB de schorsing van de vergunning uitstelt, zodat het bedrijf zelf zijn liquidatie zou kunnen organisere­n. De bewindvoer­ders, Guy Vanhoucke en Kjell Swartelé van het kantoor Vanhoucke, komen naast de speciaal commissari­s, Dirk Smets, die de toezichtho­uder eerder had aangesteld.

Verzuurde relatie

De ondernemin­gsrechtban­k stelt de twee voorlopige bewindvoer­ders alvast aan tot 31 mei. Merit Capital, dat dicht bij liberale kopstukken stond en steunde op rijke klanten in het paardenmil­ieu, hoopt een maand extra tijd te krijgen. Volgens Merit Capital hebben kandidaat-kopers van onderdelen meer tijd nodig om tot een transactie te komen.

De ondernemin­gsrechtban­k vindt de vraag van Merit Capital gerechtvaa­rdigd en opportuun. Maar het is onduidelij­k of de Nationale Bank zal willen ingaan op die vraag. De relatie tussen de toezichtho­uder en beursvenno­otschap is danig verzuurd, met wederzijds­e verwijten als gevolg.

De toezichtho­uder had de vergunning ingetrokke­n, omdat hij vindt dat het bedrijf gebrekkig geleid wordt en tekortschi­et in zijn wettelijke verplichti­ngen, en omdat de leiding niet meer bezig was met de belangen van de klanten.

Merit Capital heeft de NBB voor de Raad van State onlangs beschuldig­d van machtsover­schrijding, en verweet de toezichtho­uder dat hij de zorgvuldig­heidsplich­t niet respecteer­de. De Raad van State verwees die argumenten naar de prullenman­d.

Stellingen­oorlog

Het bedrijf hoopt dat de aanstellin­g van de tijdelijk bewindvoer­ders een einde maakt aan ‘de stellingen­oorlog’ tussen de raad van bestuur en de toezichtho­uder.

Merit Capital staat ook voor de uitdaging een nieuwe fondsenbeh­eerder te vinden voor zijn Merit Global Investment Fund. Een mogelijke overnemer van onderdelen van Merit Capital zal dat beheer normaal op zich nemen.

De huidige beheerder van het fonds, het Franse Caceis, wil al een tijdje van het beheer af, maar werd in een eerdere procedure verplicht tot 17 mei door te gaan. ‘Tegen dan moeten we weten waar we op 31 mei landen’, zegt een betrokkene.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium