De Standaard

De beer jaagt bange beleggers weg ‘A

- Jan Reyns

ls een bedrijf zelfs maar een kleine steek laat vallen, wordt het aandeel afgestraft. Als een bedrijf heel sterke cijfers aflevert, mag je blij zijn dat het aandeel op koers blijft.’ Aan het woord is Quirien Lemey van de Zwitserse vermogensb­eheerder Decalia. De frustratie van Lemey is beter te begrijpen als je weet dat hij een technologi­efonds beheert. Een sector die het dit jaar bijzonder moeilijk heeft, getuige de glijvlucht van ondertusse­n 20% voor de Amerikaans­e groeibeurs Nasdaq: een berenmarkt is geboren.

Heel wat hoogvliege­rs verloren meer dan 50% en ook de zo lang onoverwinn­elijk gewaande techreuzen zoals Amazon en Meta (Facebook) noteren verliezen van respectiev­elijk 25% en 39% (ook al won Meta afgelopen week meer dan 10% na de publicatie van resultaten). Als je op de bodem ligt, is het gemakkelij­k om wat te klimmen, zelfs na resultaten die niet formidabel zijn.

De beurzen doen het dus slecht dit jaar, maar het sentiment onder beleggers is er nog veel beroerder aan toe. Op de jaarlijkse happening van beleggersv­ereniging VFB stak zo’n 80% van de aanwezigen in de zaal de hand op toen ceo Ben Granjé vroeg wie pessimisti­sch was over de beurzen. De Amerikaans­e collega’s zijn amper vrolijker. Uit de jongste bevraging van de AIIA (American Associatio­n of Individual Investors) bleek dat het sentiment is teruggeval­len tot het laagste niveau in dertien of zelfs dertig jaar, afhankelij­k van het criterium. Amper 16% van de Amerikaans­e beleggers verwacht de volgende zes maanden een stijging op de beurs (het laagste cijfer in 30 jaar), en liefst 59,4% verwacht een dalende beurs.

Dat laatste cijfer zagen we ook in maart 2009, op het dieptepunt van de financiële crisis. Maar toen begonnen de beurzen wel aan een lang herstel. Als iedereen verkocht heeft, is het ergste achter de rug. De vraag is of beleggers ook doen wat ze zeggen. Na een heel lange periode van stijgende beurzen zou het niet verbazen dat sommige beleggers tegen beter weten in handelen.

De consumente­n, die hun koopkracht snel zien wegsmelten, delen het pessimisme van de beleggers. Volgens Quirien Lemey delen ondernemer­s die negativite­it niet. Bedrijven die andere bedrijven als klant hebben, merken nog steeds een goede vraag. Dat geldt niet voor wie de consument als klant heeft.

‘Bedrijven die andere bedrijven helpen in de digitalise­ring zijn de sweet spot vandaag’, zegt Lemey. Een van de koningen is Microsoft, dat de show stal met ijzersterk­e resultaten én goede vooruitzic­hten. Toch noteert zelfs Microsoft 15% lager dan in het begin van het jaar.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium