De Standaard

Kom dat horen!

Het Leuvense Stuk pakt uit met een gloednieuw festival. presenteer­t geluidskun­st op mooie en onbekende plekken in de stad.

- RECENSIE Hear Here Stuk, tot 6 juni op verschille­nde locaties in Leuven.

Wanneer je dezer dagen voor de vroeg 18deeeuwse Kadoc-kapel in Leuven staat, hoor je geklingel, als van kerkklokke­n. Binnen blijken het witte keramieken kommen te zijn die in een waterbassi­n tegen elkaar aan drijven. De Franse kunstenaar Céleste BoursierMo­ugenot, pionier in de geluidskun­st, maakte voor het werk clinamen een ronde vijver middenin de zuilencirk­el van de kapel. Door de stroming op het water blijven de schalen in beweging en botsen ze voortduren­d tegen elkaar aan. De soundscape is betoverend en past perfect bij de locatie. Boursier-Mougenot zocht lang naar porseleine­n schalen die samen mooi klinken. Ze hebben verschille­nde formaten, en er zijn goedkope Ikea-kommen bij, maar ook duur design. Op een bankje rond het waterbassi­n kun je plaatsneme­n en je gedachten laten meevoeren met het geluid.

Een ander kunstwerk dat met het geluid van een klok speelt is The bell: in het stadspark plaatste Bouke Groen een elektrisch aangedreve­n kerkklok uit 1865 in een vitrine met vier lagen glas. Je ziet de klok luiden, maar je hoort haar amper. Een rare ervaring, want zonder het glas zou je er niet zo dicht bij kunnen staan zonder hoofdpijn te krijgen. Plots klinkt in de verte de klok van de universite­itsbibliot­heek van Leuven, veel luider dan de klok die zich vlak naast je oor bevindt. Surrealist­isch.

Technisch hoogstandj­e

Het parcours van Hear here loopt langs verschille­nde verrassend­e plekken in de stad, zelfs Leuvenaars kunnen ontdekking­en doen. Dat is een bewuste keuze van curator Gilles Helsen, programmat­or geluid van Stuk. Het kunstenhui­s is eigenlijk gesloten voor verbouwing. ‘Maar na twee jaar corona wilden we niet nóg een jaar op een laag pitje werken’, zegt Helsen. ‘Dus programmer­en we volop, maar dan in de stad.’

De onbekende plekken en bijzondere erfgoedloc­aties moeten ook een breder publiek trekken voor geluidskun­st – een kunstvorm die nog niet zo bekend is. Alle kunstenaar­s spelen in op de architectu­ur of de omgeving, vijf van de veertien werken zijn zelfs speciaal voor deze expo gemaakt.

Zo ontwikkeld­e Christoph De Boeck Surfaces speciaal voor de leegstaand­e silo’s in de Vaartkom. Twee ronddraaie­nde luidspreke­rs projectere­n ultrasone audiogolve­n in de hoge schachten, de golven worden pas hoorbaar wanneer ze tegen een muur botsen en terugkaats­en: wanneer de luidspreke­rs gericht zijn op een muur dichtbij, is het geluid droog, maar als ze gericht zijn op de monumental­e silo’s, hebben de klanken een lange nagalm. Zo maakt De Boeck een akoestisch portret van de ruimte.

Ook Floris Vanhoof speelt met geluidsgol­ven. Hij creëerde eveneens een technisch hoogstandj­e: met een zeshoekige antenne vangt hij onzichtbar­e elektromag­netische golven op, van weerballon­nen, duikboten, smartphone­s, voorbijrij­dende auto’s, noem maar op. Die antenne zette hij bovenop een op zijn kant gedraaide vleugelpia­no, koperen spoelen zetten de stralingen om in trillingen die de pianosnare­n doen resoneren. Zo vertaalt Vanhoof de onzichtbar­e en onhoorbare golven die overal in de lucht

Alle kunstenaar­s spelen in op de architectu­ur of de omgeving vijf van de veertien werken zijn zelfs speciaal voor deze expo gemaakt

 ?? © ?? Zo hoorde u de piano nog nooit. Een werk van Floris Vanhoof.
Liza François
© Zo hoorde u de piano nog nooit. Een werk van Floris Vanhoof. Liza François
 ?? © ?? Nee, hier hoort u niet ‘Rodania’. Werk van Amber Meulenijze­r.
Liza François
© Nee, hier hoort u niet ‘Rodania’. Werk van Amber Meulenijze­r. Liza François

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium