De Standaard

UZ Brussel helpt Oekraïense vluchtelin­gen

Vluchtelin­gen uit Oekraïne waren vrijdag welkom op een kennismaki­ngsmoment in Villa Veerkracht. Ze kunnen afspreken met traumadesk­undigen en steun krijgen voor hun traject hier.

- Amaury Michaux

Afgelopen zondag vertrok een humanitair­e missie, georganise­erd door het UZ Brussel, de UZ Brussel Foundation, deMens.nu en Goodman, richting Oekraïne. Ze brachten er medisch materiaal en hulpmiddel­en brengen naar doelgroepe­n die daar op dit moment het meest nood aan hebben. Tegelijk werd aan vluchtelin­gen op de Poolse grens de kans geboden om mee terug te rijden naar België.

‘De eerste oorlogsbee­lden hebben mij ontzettend geraakt en verontwaar­digd’, vertelt Yasmina El Boubkari, coördinato­r van het Huis van de Mens Brussel.

‘Ik vond ook dat we als organisati­e meer moesten doen dan alleen een standpunt innemen over de oorlog’, zegt El Boubkari. ‘We hebben geld ingezameld waarmee we materiaal naar de Pools-Oekraïense grens konden brengen. Daarna zijn we teruggekom­en met twintig vluchtelin­gen die we hebben ondergebra­cht bij gastgezinn­en.’

‘Tegelijker­tijd merkten we dat deze mensen trauma's met zich meedroegen en dat er mentale zorg nodig was. Daarop heeft Villa Veerkracht haar deuren opengezet om deze mensen mentale ondersteun­ing te bieden’, zegt ze.

Vrijdag volgde er dan een kennismaki­ngsmoment voor de vluchtelin­gen en in de komende dagen kunnen ze rekenen op verdere psychologi­sche begeleidin­g onder leiding van Vicky De Baere, coördinato­r van Villa Samson en trauma-expert Karen Pien van Villa Veerkracht.

Vrijwillig en gratis

‘We beginnen met een gesprek met deze mensen. Alle verhalen van die mensen zijn immens verschille­nd en het is dus goed te weten wat er speelt op dat moment’, vertelt Pien. ‘Voor sommigen is dat genoeg om de stress te verlagen en zich al veiliger te voelen. Voor diegenen die willen verder gaan, hebben we lichaamsge­richte oefeningen zodat ze hun lichaam terug in rust kunnen krijgen.’

‘Ook hebben we nog een heel netwerk achter ons dat kan aangesprok­en worden. Verplicht worden ze niet, ze kunnen vrijwillig en gratis op consultati­e komen’, zegt ze.

Het UZ Brussel kon dankzij de financiële steun van de Goodman Foundation noodzakeli­jke medicatie en andere medische hulpgoeder­en aankopen bestemd voor twee ziekenhuiz­en in Oekraïne.

Vertaling

‘In Oekraïne is er momenteel vooral een grote nood aan medicatie en pijnstille­rs. De oorlog zal morgen niet voorbij zijn en we zullen dit dus blijven doen.’

‘Bovendien ontvangen we hier ook nog tientallen Oekraïense vluchtelin­gen in Villa Veerkracht. We hebben ook een aantal medewerker­s in het ziekenhuis van Oekraïense oorsprong die kunnen helpen met de vertaling’, vertelt Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel.

 ?? © amg ?? Vrijdag volgde er een kennismaki­ngsmoment voor de vluchtelin­gen in Villa Veerkracht.
© amg Vrijdag volgde er een kennismaki­ngsmoment voor de vluchtelin­gen in Villa Veerkracht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium