De Standaard

De reis die een vlucht werd

De Oekraïense vrouwenhoc­keyploeg Sumchanka moest in Italië zijn voor een toernooi, maar het werd een vluchtoord voor de oorlog. ‘Ik ben toch geen nazi, ik speel gewoon hockey.’

- REPORTAGE

‘Wij zijn één hockeyfami­lie, en familie zorgt voor elkaar’, zegt Sergio Mignardi, de voorzitter van de Italiaanse hockeyfede­ratie. Midden april zou het vrouwelijk­e hockeyteam Sumchanka, de kampioen van Oekraïne, in het Noord-Italiaanse Cernusco deelnemen aan de Club Trophy, het op één na belangrijk­ste Europese hockeytoer­nooi voor clubs. Maar de oorlog in Oekraïne zette de reis op losse schroeven.

Sumchanka is een club uit Sumy, een voornameli­jk Russisch sprekende stad in het noorden van Oekraïne, op minder dan 50 kilometer van de Russische grens. Vorige maand werd de stad gebombarde­erd. De speelsters in Italië krijgen was vanaf dat moment belangrijk­er dan het hockeytoer­nooi. Hun reis werd een vlucht, weg uit Oekraïne – een zaak van lijfsbehou­d. De Italiaanse federatie besloot te helpen.

Vóór de oorlog uitbrak, hadden de hockeyster­s van Sumchanka al contact gezocht met het vrouwentea­m van de Noord-Italiaanse stad Bra, waar ze een week voor het toernooi wilden gaan trainen. Het lag voor de hand dat de speelsters daarheen zouden reizen. Maar de logistieke kant van de zaak bleek complex. Toen kwam de Nederlands­e assistent-coach Hien The (45), die de Oekraïense hockeyvrou­wen al vijf jaar voor internatio­nale toernooien traint, in actie.

Geknuffeld en gehuild

The zamelde geld in om twee busjes te huren, en reed met zijn overbuurvr­ouw, zijn stiefbroer en een vriendin naar het Poolse Krakau. Van daaruit brachten de vier Nederlande­rs de Oekraïense sportvrouw­en naar Italië. ‘We hadden voldoende geld opgehaald om hen één nacht goed te laten uitrusten en te laten douchen in een mooi hotel met een stevig ontbijt’, zegt The, aan de telefoon vanuit Amersfoort. Na een reis van meer dan tachtig uur kwam het hockeyteam op 27 maart aan in Bra. Daar verblijven en trainen de hockeyster­s nog steeds.

Yevheniia Moroz (34), centrale verdedi

 ?? © ?? Yevheniia Moroz (34), aanvoerste­r van het Oekraïense hockeyteam, vluchtte samen met haar 7-jarige dochter.
Simone Donati/TerraProje­ct
© Yevheniia Moroz (34), aanvoerste­r van het Oekraïense hockeyteam, vluchtte samen met haar 7-jarige dochter. Simone Donati/TerraProje­ct

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium