De Standaard

Stop het opbod over de koopkracht

- Hoofddocen­t arbeidseco­nomie (UGent).

Stijn Baert

ECONOMIE Onze koopkracht staat níét massaal onder druk, schrijft Stijn Baert. Veel voorgestel­de maatregele­n zijn dus overbodig. Koopkracht. Dat was hét thema waarop Marine Le Pen en Emmanuel Macron zich tijdens de voorbije verkiezing­scampagne het meest profileerd­en. De kans is groot dat het in 2024, bij de federale en regionale verkiezing­en in ons land, ook over geld zal moeten gaan. In feite was dat in 2019 al het geval, toen plots de pensioenen de debatten domineerde­n.

Veel politici zetten zich al schrap op het thema. Na de honderden miljoenen die de afgelopen maanden werden uitgetrokk­en voor btw-verlaginge­n en cheques om de energiefac­tuur te drukken, vroegen de Franstalig­e socialisti­sche en groene federale regeringsp­artijen vorige week donderdag in de Kamer al om nog meer maatregele­n die ‘de maat nemen van de crisis’. Maandagavo­nd maakte staatssecr­etaris Thomas Dermine (PS) in Terzake een en ander concreet: in sommige sectoren moeten de lonen nóg sterker stijgen. Ondertusse­n liet aan Vlaamse kant Joachim Coens (CD&V) optekenen dat de als tijdelijk aangekondi­gde btwverlagi­ng op elektricit­eit voor hem mocht doorgaan tot in de eeuwen der eeuwen. En met 1 mei in zicht vlogen ook nu donderdag de miljarden aan koopkracht­ideetjes door de Kamer. Het is een opbod.

Populistis­ch en kortzichti­g

Dat opbod moet stoppen, om te beginnen omdat het populistis­ch is. Politici gaan massaal mee in het discours als zou de koopkracht van de gezinnen massaal onder druk staan. Dat is onjuist: lonen en uitkeringe­n stijgen automatisc­h mee met de levensduur­te. Veel mensen beweren dat die indexering niet volstaat omdat het échte leven veel duurder is geworden dan de 8,3 procent inflatie die de Indexcommi­ssie berekende. Het is niet wenselijk dat politici dat beeld versterken.

Natuurlijk is die 8,3 procent inflatie maar een gemiddelde, en natuurlijk is het leven voor een gezin dat relatief veel uitgeeft aan energie meer dan 8,3 procent duurder geworden. Maar daar stelde de federale regering dus al het uitgebreid­e sociale tarief tegenover, zodat die gezinnen, als ze een laag inkomen hebben, globaal ook hun koopkracht niet zagen dalen.

Het politieke discours wekt de indruk dat de regering vanaf nu elke mogelijke economisch­e schok voor de gezinnen zal opvangen. En dat de overheidsk­as altijd maar guller kan uitdelen.

Dat is niet alleen populistis­ch, het is ronduit kortzichti­g. De voorgestel­de maatregele­n om de koopkracht van de gezinnen te versterken, kosten honderden miljoenen. Logisch, er zijn nogal wat gezinnen en ze hebben het, afgaande op het weinig selectieve karakter van de genoemde maatregele­n, blijkbaar allemaal moeilijk. Voorstelle­n om die maatregele­n te financiere­n met zaken die in het buitenland al bewezen hebben niet te werken, zoals een rijkentaks, geven vooral aan dat men zich weinig aantrekt van het kostenplaa­tje.

Zelfs zonder die extra maatregele­n, stevent onze begroting af op een tekort dat tegen 2027 alleen nog door Roemenië geklopt zal kunnen worden. Maar dat doet er blijkbaar niet toe. Dat de schulden die we vandaag maken de belastinge­n van de toekomst uitmaken – en de koopkracht zullen verlagen – het deert de politici die over elkaar rollen met koop

Is kassierste­r Debora geholpen als de lonen van haar collega’s sterker stijgen dan die in het buitenland, maar zij haar baan verliest?

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium