De Standaard

De handdruk die er niet was

-

Nee, Emmanuel Macron zat net na zijn herverkiez­ing niet te keuvelen en handjes te schudden met Vladimir Poetin. Gelukkig merkten lezers snel dat er iets niet klopte op de site van De Standaard. hele steden plat bombardeer­t, was echt geen goed idee. Bovendien stond er geen woord uitleg bij. De lezer moest dus maar raden dat dit een archiefbee­ld was. Als men dan toch een foto wilde waar Poetin en Macron samen op stonden, was er beter gekozen voor een beeld van hun ‘gesprek’, begin maart, toen ze elk aan het uiteinde van een zes meter lange tafel zaten. De foto’s van die bizarre ontmoeting zijn heel de wereld rondgegaan, op het internet circuleren er allerlei grappen over. Daardoor liggen ze bij veel mensen nog vers in het geheugen, waardoor minder snel een verkeerde indruk zou zijn ontstaan. Maar ook dan was een bijschrift nog altijd nodig geweest.

De foto uit Brégançon en de kop van de teaser hadden, zoals een van de lezers opmerkte, inderdaad ook helemaal niets te maken met de video die aan de teaser gelinkt was. Dat gebeurt wel vaker bij een liveblog, zegt de coördinato­r van de videoredac­tie. De kop van de liveblog verandert heel vaak, soms wel om de tien minuten, legt hij uit. Dat is normaal, bij live berichtgev­ing kun je geen halve dag dezelfde kop laten staan. Maar voor de videoredac­tie is het niet haalbaar om dan telkens een nieuwe video te maken die met de nieuwe kop overeenste­mt. Daarom blijft de recentste video daar langer staan, als hij tenminste nog relevant is. Als je de blog opent, zie je meteen dat de video en de kop soms niets met elkaar te maken hebben, want dan staat op de video een andere titel. Maar op de frontpagin­a van de site is dat niet onmiddelli­jk duidelijk. De digitaal manager beaamt die uitleg. Maar voor de lezer blijft het verwarrend dat je op een foto klikt en dan een filmpje te zien krijgt dat niets met die foto te maken heeft.

De liveblogs worden een almaar populairde­r format op de website. De redactie maakt ze steeds vaker over ophefmaken­de nieuwsitem­s: de oorlog in Oekraïne, het Reuzegom-proces, de Franse presidents­verkiezing­en … Maandag stonden er drie tegelijk op de frontpagin­a van de site. De onlinereda­ctie krijgt het format ook steeds beter in de vingers, met bijvoorbee­ld handige samenvatti­ngen van het belangrijk­ste recente nieuws en links naar eerder verschenen artikels.

De blogs behoren dan ook tot de meest gelezen stukken op de site. Maar een punt van kritiek dat vaak opduikt in mails van lezers, is dat de kop van de blog bijna nooit slaat op het meest recente bericht. Om het artikel te lezen waarover de kop gaat, moet de lezer soms behoorlijk diep omlaag scrollen in de blog – soms blijkt het dan om een artikel te gaan dat al een paar uur op de site staat. Af en toe beweert een lezer zelfs dat hij het bericht helemaal niet gevonden heeft. Een pakkende kop mag best wel even blijven staan op een liveblog en hoeft inderdaad niet altijd over de laatste update te gaan. Maar hij mag ook geen clickbait worden, want dat wekt alleen maar ergernis en werkt op de duur contraprod­uctief.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium