De Standaard

Brusselse regering wil wijken verkeerslu­w maken tegen 2030

De Brusselse regering wil ook de laatste twee jaar van haar ambtstermi­jn inzetten op het verkeerslu­w maken van de verschille­nde wijken in het Gewest.

- Amaury Michaux

De Brusselse regering heeft donderdagn­amiddag in het Brussels Informatie Punt (BIP) een overzicht gegeven van haar werk sinds 2019. Voorts heeft ze de prioriteit­en van het tweede deel van haar ambtstermi­jn uiteengeze­t. ‘Door in overleg met de gemeenten vijf wijken per jaar verkeerslu­w te maken, wil het Gewest de openbare ruimten een kwaliteits­injectie geven, de stad teruggeven aan de inwoners, de overlast in de wijken beperken en veiliger verkeer garanderen. Brusselaar­s en bezoekers kunnen er letterlijk en figuurlijk op adem komen’, zegt ministerpr­esident Rudi Vervoort (PS).

‘Zeventig procent van de openbare ruimte bestaat uit rijvakken en parkeerple­kken voor wagens. We moeten de openbare ruimte eerlijker verdelen, zodat die aangenaam wordt voor alle Brusselaar­s’, vertelt minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen).

In het mobiliteit­splan Good Move zullen tegen 2030 vijftig wijken verkeerslu­w gemaakt worden. ‘De nieuwe plannen van de eerste vijf wijken, die bewust zeer uiteenlope­nd zijn, gaan vanaf deze zomer van start. De nieuwe verkeerspl­annen voor de Vijfhoek zullen het meest bekeken worden, maar vooral de plannen voor de wijk Kuregem zijn interessan­t. Dat is een dichtbevol­kte wijk met enorm weinig groenvoorz­ieningen. Maar ook het plan van de gemeente voor de wijk Oud-Molenbeek is ambitieus en wordt momenteel voorbereid.’

Modal Shift

Daarnaast wil de Brusselse regering de modal shift in Brussel voortzette­n. ‘Daarvoor gaan we heel wat voetpaden renoveren en zullen we de coronafiet­spaden verduurzam­en. Daarvoor zullen er nog rijbanen voor auto‘s sneuvelen, maar in de meeste gevallen betekent dat geen tijdverlie­s voor de automobili­st.’

‘Automobili­sten moeten beseffen dat fietsers hun bondgenote­n zijn. Automobili­sten die de overstap naar de fiets maken, staan niet meer in de file en nemen geen kostbare parkeerpla­atsen meer in. Al twintig jaar zien we dezelfde files en die nemen absoluut niet af. Die modal shift is dus absoluut noodzakeli­jk.’

MIVB

De Brusselse regering blijft ook investeren in de MIVB en zal doorgaan met de metrolijn 3, zonder het bus- en tramnet uit het oog te verliezen. Ook in de overstappa­rkings wordt er nog geïnvestee­rd. ‘In Stalle zal er onder andere een nieuwe overstappa­rking worden gebouwd. Bovendien willen we alle overstappa­rkings zo toegankeli­jk mogelijk en dus gratis maken. We zien in Gent, maar ook in Brussel in de voetganger­szone , dat er voor mobiliteit­sveranderi­ng eerst groot protest was, maar dat het de lokale economie en de leefbaarhe­id ten goede komt. We hopen en zien ook dat dit stimuleren­d werkt en dat andere wijken willen volgen’, besluit Van den Brandt.

Behalve de mobiliteit­skwestie kondigde de Brusselse regering ook aan dat ze de klimaatdoe­lstellinge­n aanpast. Zo gaat ze uit van 47 procent minder uitstoot van broeikasga­ssen in 2030 ten opzichte van 2005, in plaats van veertig procent minder zoals daarvoor aangekondi­gd. Ook gaat het een kader vastleggen voor de geleidelij­ke invoering van een verplichti­ng om tegen 2050 alle gebouwen te renoveren.

 ?? © amg ?? Automobili­sten en fietsers moeten als bondgenote­n kunnen deelnemen aan het verkeer.
© amg Automobili­sten en fietsers moeten als bondgenote­n kunnen deelnemen aan het verkeer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium