De Standaard

Slag om Sint-Niklaas schetst inzet 2024: Vooruit gaat achter Vlaams Belang aan REPORTAGE

Dat Vlaams Belang 1 mei vierde in Sint-Niklaas, was een groot geschenk voor Conner Rousseau. Vooruit profileert zich als dam tegen uiterst-rechts. ‘Het is met ons of met hen dat de N-VA straks bestuurt.’

- © Simon Andries, JanFrederi­k Abbeloos ©

Ze lopen al mee met de 1 meistoet sinds ze kunnen wandelen, geboren in een rood nest zoals dat heet. Maar vandaag is het bij Marie-Therèse Heyndrickx (69) en haar nicht met extra veel goesting, en niet alleen omwille van de lentezon boven Sint-Niklaas, de thuisbasis van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. ‘Eindelijk van die corona af. En ook de socialiste­n staan er weer. Conner doet dat goed.’

Na jaren van electorale en organisato­rische malaise, is het de rode draad doorheen alle speeches en gesprekken: er is opnieuw geloof in eigen kunnen. ‘Elke dag een beetje groter, trotser, sterker’, vat Rousseau het sentiment samen tijdens zijn speech na de stoet, aan het kasteel Walburg. Dat Vlaams Belang eveneens in Sint-Niklaas 1 mei viert, in ’t Bau-Huis nog geen kilometer verderop, beschouwen de socialiste­n als een illustrati­e van die herwonnen relevantie, al is het volgens Vlaams Belang louter toeval.

‘Meneer konijn’

Rousseau maakt er hoe dan ook gebruik van. ‘Extremen proberen onze dag te kapen, hier in deze stad. Extremen die nog nooit iets voor u hebben gedaan. Niet voor uw koopkracht. Niet voor uw gezondheid. En niet voor u. Dat gaan we niet laten gebeuren.

1 mei blijft van ons!’ Terwijl zijn Franstalig­e collega Paul Magnette de liberalen op de korrel neemt (zie hiernaast), richt Rousseau al zijn pijlen op Vlaams Belang.

Rousseau daagt voorzitter Tom Van Grieken ook meteen uit. ‘Waarom stemt u tégen hogere minimumlon­en? Waarom stemt u tégen een eerlijke belasting voor multinatio­nals? Waarom wilt u vier miljard euro besparen op onze gezondheid­szorg?’ De

‘Wij realiseren zaken, in plaats van de

bleiters die aan de zijlijn lopen te zeuren’

Conner Rousseau

Voorzitter Vooruit

uithalen oogsten groot applaus.

Wat verderop in ’t Bau-Huis hadden ze die frontale aanval van Rousseau toch niet helemaal zien komen. In allerijl worden de speechen van voorzitter Tom Van Grieken en lokaal Vlaams Parlements­lid Filip Brusselman­s nog wat herschreve­n. In de tegenaanva­l spelen ze vooral op de man. ‘Het typevoorbe­eld van een verwaande elite die vol van zichzelf is, is toch wel Rousseau’, aldus Van Grieken. Brusselman­s heeft het consequent over ‘de socialiste­n van meneer konijn’, verwijzend naar het optreden van Rousseau in The masked singer.

Die boodschap krijgt ook weerklank binnen de partij. ‘Schrijf maar op dat we niet bang zijn van dat gastje in basketbals­loefen’, zeggen de oude militanten Willy (66) en Maurice (70). Ze zijn speciaal afgezakt uit Hamme en Gent. Ook de Sint-Niklase Jolien De Preter, Vlaams Belang-fotografe van dienst, zet haar leeftijdsg­enoot Rousseau weg als ‘een rijkeluisz­oontje’.

Gevoelige snaar

Toch hebben ze ondertusse­n bij Vlaams Belang begrepen dat Rousseau het meende toen hij al bij de start van zijn voorzitter­schap aangaf de kiezers van Vlaams Belang terug te willen halen naar de rode stal.

Dat Vlaams Belang, naar Frans voorbeeld, het thema koopkracht bespeelt, ziet de top van Vooruit zelfs niet als een bedreiging, eerder als een kans om aan te tonen dat Vlaams Belang helemaal niet de ‘vakbond van de hardwerken­de Vlaming’ is.

Zo eisen beide partijen een permanente verlaging van de btw op energie naar 6 procent. ‘Maar wij realiseren zaken, in plaats van de bleiters aan de zijlijn,’ gooit Rousseau ertegenaan. Hij herinnert er aan dat Vooruit, in tegenstell­ing tot Vlaams Belang, nooit zal twijfelen aan het nut van de loonindex. ‘Blijf met uw poten van onze index,’ wordt de leuze van de dag.

Ook de kritiek dat Vlaams Belang 4 miljard wil besparen op de gezondheid­szorg, duwt Van Grieken in het defensief. De partij verwijst ervoor naar een studie van de gezondheid­seconoom Lieven Annemans (UGent) uit 2013 over de geschatte verspillin­g in de gezondheid­szorg. Maar daarnaast steekt Van Grieken niet weg dat hij de mutualitei­ten stevig wil aanpakken, net als het ‘profitaria­at’. ‘Dat betekent ook meer controlear­tsen sturen naar diegene die ziek thuis zitten.’

Die jacht op de ‘profiteurs’ wordt door Vooruit snel veralgemee­nd tot ‘een jacht op de langdurig zieken’ zelf. ‘Rechts valt de solidarite­it aan, wij willen de solidarite­it onder de mensen kunnen vergroten,’ pareert Rousseau.

Vlaams besturen 2024 Binnen de partij is men verguld door die strijdbaar­heid. Niemand die wakker ligt van wat Rousseau vorige week in Humo wel of niet bedoelde over Molenbeek en de taalproble­matiek, hoe onbeholpen sommigen het ook vonden. Al moet de speech in Sint-Niklaas wel onderlijne­n dat er een hemelsbree­d verschil is tussen het identitair­e discours van Vlaams Belang en de focus bij Vooruit op solidarite­it en hoe talenkenni­s daar kan toe bijdragen.

Finaal is de inzet natuurlijk de verkiezing­en van 2024, waarbij Vooruit ook Vlaams opnieuw aan de knoppen wil zitten. Daar waren ze trouwens in 2019 al toe bereid, alleen durfde de N-VA toen niet te springen en verkoos de partij finaal een heruitgave van een zogenaamde ‘Zweedse’ coalitie met CD&V en Open VLD.

‘Maar Zweeds zal in 2024 geen meerderhei­d meer halen. De vraag wordt dan of de N-VA met ons of met Vlaams Belang een regering gaat vormen. Blijkbaar dringt dat in progressie­f Vlaanderen niet door’, zo klinkt het hoog in de partij.

Rousseau wil daarom ‘een progressie­f leger’ aanvoeren in 2024 om ‘de extremen te verslaan’. Het impliceert dat stemmen op Groen en de PVDA straks worden afgeraden als stemmen die ‘links’ verdelen. Vlaams Belang wordt de perfecte tegenstand­er om die achterligg­ende maar strategisc­h cruciale 1 mei-boodschap uit Sint-Niklaas nog twee jaar lang door te duwen.

‘Het typevoorbe­eld van een verwaande elite die vol van zichzelf is, is toch wel Rousseau’

Tom Van Grieken

Voorzitter Vlaams Belang

 ?? Sebastian Steveniers ?? In allerijl werd de speech van Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken nog wat herschreve­n.
Sebastian Steveniers In allerijl werd de speech van Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken nog wat herschreve­n.
 ?? ?? ‘Extremen proberen onze dag te kapen, hier in deze stad’, speechte Rousseau in
‘Extremen proberen onze dag te kapen, hier in deze stad’, speechte Rousseau in

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium