De Standaard

Met zes in bed

- Gilles Michiels

RECENSIE THEATER Zes doorgewint­erde acteurs ‘klappen uit het bed’. De kijker heeft er het raden naar van wie de zielenroer­selen zijn.

Klopt het dat hoe ouder een acteur is, hoe minder hij nodig heeft om te schitteren en joe meer het volstaat te zijn op een podium? De bouwstenen waaruit Iemand van ons is opgebouwd, zijn minimaal: een bed, een reeks stellingen en veel persoonlij­ke bagage.

Mark Verstraete, Bob De Moor, Kristin Arras, Mieke Verdin, Els Olaerts en Peter Vandenbemp­t: de zes acteurs op de scène kunnen allemaal terugblikk­en op een rijke carrière. En achteromki­jken is helaas onvermijde­lijk bij deze productie: zowel de betreurde Reinhilde Decleir als Sam Bogaerts heeft meegewerkt aan dit stuk.

Iemand van ons valt uiteen in drie delen. De eerste twee bestaan uit stellingen, die de acteurs poneren. Elke stelling begint met ‘In de politiek’ of ‘In de liefde’. Zoals: in de politiek moet je realistisc­h zijn. In de liefde moet je water bij de wijn doen.

De uitdrukkin­gen zijn soms wijsheden, soms clichés. Zo blijken veel uitspraken over de politiek ook voor de liefde te gelden. Of staan twee ‘waarheden’ lijnrecht tegenover elkaar: vindt de een dat je in de liefde niet op twee paarden mag wedden, dan legt de ander liever niet alle eieren in één mand.

De nevenschik­king heeft een zekere vlakheid, die pas reliëf krijgt door de levendighe­id waarmee de acteurs de uitspraken doen. In deze opvoering lukt dat gedeelteli­jk – bij vlagen komt de tekst nog erg gescript over.

Daarom is het derde deel het interessan­tst. Daarvoor liet auteur Peter Vandenbemp­t, die als acteur Mieke De Groote vervangt na een positieve covidtest, de spelers een vragenlijs­t invullen.

Het resultaat zijn heel wat schokkende jeugdzonde­s, vreemde fetisjen of angsten en gênante anekdotes. Maar dan voorafgega­an door ‘Iemand van ons’, waardoor de kijker het raden heeft naar de acteur over wie het gaat.

Die vertaalsla­g doet iets met je. Je beseft dat een acteur zijn of haar grootste zielenroer­selen deelt, maar ook dat die (wellicht) bemiddeld worden door een ander. Die act voelt genereus en toch veilig, theatraal en toch naakt. Hier heeft het stuk naartoe gewerkt: dat punt waarop gemeenplaa­ts en belichamin­g samenkomen. Zoals in de liefde of de politiek.

 ?? © Mirjam Devriendt ?? Klappen uit het bed,
© Mirjam Devriendt Klappen uit het bed,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium