De Standaard

Embargo Russische olie hangt af van Hongarije

Duitsland kan leven met een uitdoving van de import van Russische olie tegen eind dit jaar. Slovakije en Hongarije kunnen uitstel krijgen. Toch dreigt Boedapest met zijn veto.

- Bart Beirlant

De Commissie pleegt al weken overleg met de 27 lidstaten om eensgezind­heid te bereiken over een zesde sanctiepak­ket. Ruwe olie en enkele geraffinee­rde olieproduc­ten uit Rusland zouden vanaf 1 januari gebannen worden. Met Sberbank wordt een extra en belangrijk­e bank losgekoppe­ld van het internatio­naal betalingss­ysteem Swift. De tegoeden van een extra groep individuen en organisati­es worden bevroren. Er komen ook exportcont­roles op een reeks chemicalië­n die gebruikt kunnen worden voor chemische oorlogsvoe­ring.

Het gevoeligst ligt het embargo op Russische olie. Een doorbraak leek in de maak, nadat Duitsland had laten weten dat het met een embargo kon leven als het pas tegen het einde van het jaar ingevoerd werd. ‘We hebben onze afhankelij­kheid van Russische olie al afgebouwd van 35 naar 12 procent’, zei de Duitse minister van Economie Robert Habeck gisteren in Brussel, waar de ministers bevoegd voor energie samenkwame­n.

De Duitse regering gaat ervan uit dat ze nog enkele maanden nodig heeft om een alternatie­f te vinden voor de raffinader­ij in Schwedt, die eigendom is van het Russische Rosneft en die de regio Berlijn bevoorraad­t. Het risico op een grote oliecrisis in Duitsland is geweken.

‘Voorstel Commissie zinloos’

Maar voor de sancties moeten alle 27 lidstaten akkoord gaan. ‘Andere landen hebben grotere problemen. We zijn bereid ook naar hen te luisteren’, zei Habeck. Daarmee verwees hij vooral naar Slovakije en Hongarije, die niet zo snel kunnen gaan. Om hen over de streep te trekken, stelt de Commissie een langere overgangst­ermijn voor die twee landen voor – over de precieze duur liepen er gisteren nog onderhande­lingen.

De vraag is of dat zal volstaan voor Boedapest. ‘Om het klaar en duidelijk te zeggen: we zullen sancties (over olie of gas, red.) nooit steunen’, zei Gergely Gulyas, de kabinetsch­ef van premier Viktor Orban, zondagavon­d op een regeringsg­ezinde tv-zender. ‘Aangezien men alleen eensgezind kan beslissen, heeft het geen zin dat de Commissie sancties voorstelt die de Hongaarse import van olie zou beperken.’

Hongarije heeft volgens Gulyas zeker vijf jaar en veel geld nodig om zich los te koppelen van olie en gas uit Rusland. Hij herinnerde eraan dat de Commissie nog altijd het geld uit het coronahers­telfonds voor Hongarije niet vrijgeeft – dat heeft alles te maken met de ondermijni­ng van de rechtsstaa­t onder Viktor Orban. Die verwijzing doet in Europese kringen de vraag rijzen of Hongarije effectief zijn veto zal inzetten, dan wel ermee dreigt om politieke redenen – om iets anders uit de brand te slepen bij de Commissie.

Angst voor prijsstijg­ingen

Toch ziet het ernaar uit dat de Commissie dinsdag of woensdag het voorstel voor een zesde sanctiepak­ket op tafel legt, wat erop kan wijzen dat ze er vertrouwen in heeft dat Hongarije zal zwichten.

Hoe dan ook zijn veel lidstaten bezorgd dat een olie-embargo de energiepri­jzen verder zal doen stijgen, wat in de kaart kan spelen van het Kremlin en in de EU de inflatie verder kan aanwakkere­n. Robert Habeck riep daarom op zich niet te laten meeslepen door emotionali­teit: ‘De olieprijs is al gestegen. Ook als je dan minder verkoopt, ontvang je meer inkomsten.’

Boven die discussie hangt de dreiging dat Rusland de gasbevoorr­ading zal stilleggen als Europese energiebed­rijven niet in roebels willen betalen via een systeem van twee rekeningen bij Gazpromban­k. Polen en Bulgarije ontvangen al geen Russisch gas meer, omdat ze weigerden dat decreet van het Kremlin te respectere­n.

‘Geen betaling in roebels’

Volgens de Commissie probeert Rusland zo de sancties tegen de centrale bank te omzeilen. ‘Dit is een poging om de EU te verdelen’, zei Eurocommis­saris voor Energie, Kadri Simson. Precies om zich niet uit elkaar te laten spelen, staken de ministers de koppen bij elkaar.

Ook hier liet de Hongaarse premier Orban uitschijne­n dat Hongaarse energiebed­rijven Gazprom in roebels mogen betalen, waardoor het risico bestond dat de Europese eensgezind­heid doorbroken zou worden. Maar de Franse minister Barbara Pompili, die de vergaderin­g voorzat, verzekerde achteraf dat ‘alle lidstaten stellen dat de contracten gerespecte­erd moeten worden’ en dat energiebed­rijven Gazprom in euro’s of dollars moeten betalen.

Hongarije zou zeker vijf jaar en veel geld nodig hebben om zich los te koppelen van olie en gas uit Rusland

1 Hoe afhankelij­k is Europa van de Russische olie?

Europa is wereldwijd de grootste afnemer van Russische olie. Vorig jaar voerden de EU-landen in totaal 15 miljoen vaten per dag in. Daarvan kwamen 3,5 miljoen vaten (zo’n 23 procent) uit Rusland. De cijfers slaan op zowel ruwe olie als afgewerkte producten.

2 Voert België veel Russische olie in?

Volgens de recentste cijfers maakt Russische olie 22 procent van onze invoer uit, meldt Thijs Van de Graaf, professor Internatio­nale Politiek aan de UGent en expert energie en geopolitie­k. Ook hier gaat het om een mix van ruwe olie en afgewerkte olieproduc­ten. Kijken we puur naar de ruwe olie, dan is onze afhankelij­kheid van Rusland wel groter. In 2020 was net geen 30 procent van onze totale import van ruwe olie van Russische origine. Daarmee is het met grote voorsprong onze belangrijk­ste olielevera­ncier. De marktaande­len van de nummer twee (Saudi-Arabië) en nummer drie (Nigeria) bedroegen respectiev­elijk 18,5 en 8,5 procent. De VS waren goed voor 7,8 procent.

3 Wat zijn de alternatie­ven voor Europa?

Als de oliehandel tussen de EU en Rusland volledig zou stilvallen, zou een andere leverancie­r gevonden moeten worden voor ongeveer 3 miljoen vaten ruwe olie en 1 miljoen vaten olieproduc­ten zoals diesel, benzine en nafta (een grondstof voor de chemie-industrie, red.). Volgens de Brusselse denktank Bruegel is het niet duidelijk of andere olieproduc­enten in staat of bereid zijn om dat tekort aan te vullen.

Het oliekartel Opec heeft in theorie een reservecap­aciteit van maximaal 4 miljoen vaten per dag. Maar of de Opec-leden bereid zijn om hun olieproduc­tie snel op te voeren, is zeer de vraag. Er zijn zelfs afspraken tussen de Opec-landen en Rusland om de oliekraan maar beetje bij beetje verder open te draaien à rato van 400.000 olievaten per dag. Volgens het Internatio­naal Energieage­ntschap ligt de productiev­erhoging in de praktijk nog een pak lager. Ook de Verenigde Staten kunnen een mogelijk alternatie­f bieden. De olieproduc­tie daalde er bij het begin van de pandemie abrupt met circa 3 miljoen vaten per dag. Die terugval is ondertusse­n gehalveerd. Ten slotte is het uitkijken of de EU-landen hun strategisc­he oliereserv­es willen aanspreken.

Bij de Belgische oliereder Euronav wijzen ze erop dat het logistiek alvast geen probleem is om massaal olie vanuit andere regio’s aan te voeren. ‘Dat is momenteel al aan de gang’, zegt woordvoers­ter Ilse Derijck. De uitvoer van ruwe olie vanuit de VS is nu al met meer dan 1 miljoen vaten per dag gestegen. Ook vanuit het Midden-Oosten wordt al meer olie naar Europa getranspor­teerd.

Daarvoor zullen er wel meer mammoettan­kers ingezet moeten worden. De Russische olie wordt in hoofdzaak met kleinere tankers vervoerd.

Er zijn afspraken tussen de Opec-landen en Rusland om de oliekraan maar beetje bij beetje verder open te draaien

4 Waarom kiest Europa voor een geleidelij­ke invoering van een olieembarg­o?

Omdat verschille­nde landen in CentraalEu­ropa, zoals Hongarije en Slovakije, fel afhankelij­k zijn van de Russische olie. Die wordt er aangevoerd via een pijpleidin­g. Dat er geen embargo op korte termijn komt, heeft echter ook veel te maken met Duitsland. Dat krijgt zo de tijd om alternatie­ven te zoeken voor zijn aanzienlij­ke invoer. Duitsland maakt zich sterk dat het vanaf 2023 een EU-embargo kan doorstaan.

Het Internatio­naal Energieage­ntschap (IEA) sloot half maart echter niet uit dat de Russische aanvoer de komende maanden al zou kunnen dalen met bijna 3 miljoen vaten per dag, onder meer door een zogenaamde zelfsancti­onering in de oliehandel. Verwacht wordt dat de vrees onder oliehandel­aars om hun vingers te branden aan Russische olie almaar groter zal worden. Ze denken daarbij aan hun reputatie, maar vrezen tegelijk dat ze hun Russische olie niet meer verkocht krijgen.

Dat alles resulteerd­e half maart al in een ongeziene korting van bijna een kwart van de Russische Oeral-kwaliteit tegenover de Noordzeeol­ie, de belangrijk­ste prijsbarom­eter voor de wereldwijd­e olie-industrie.

5 Hoe groot is het risico op een olietekort in Europa?

‘Europa kan zonder Russische olie, maar er zullen aanzienlij­ke coördinati­een logistieke problemen aangepakt moeten worden’, luidt de conclusie van een recent rapport van Bruegel. Concreet betekent dit dat Europa en de VS zeer nauw zullen moeten samenwerke­n om de Amerikaans­e reservecap­aciteit beschikbaa­r te stellen aan Europa. Tegelijk zullen ze de druk op het oliekartel Opec moeten opvoeren.

6 Wat zijn de gevolgen voor Rusland?

In 2021 was de uitvoer van ruwe olie en aardoliepr­oducten goed voor 37 procent van de Russische exportinko­msten. Toen bedroeg de olieprijs gemiddeld 71 dollar per vat. Dit jaar ligt de gemiddelde prijs een pak hoger. Het aandeel van olie in de Russische export zal dus wellicht heel wat hoger liggen.

7 Welke impact kan een embargo hebben op de olieprijs?

Een zeer geleidelij­ke invoering van een olie-embargo zal wellicht niet leiden tot veel hogere olieprijze­n, zegt Thijs Van de Graaf. Daarbij komt dat de vraag vanuit China naar olie gedaald is door de grote covid-uitbraak en de daarmee samenhange­nde drastische quarantain­emaatregel­en. Daardoor wordt de olieprijs nu al gedrukt. Sinds de Russische inval in Oekraïne is de prijs al gezakt van 127 dollar naar om en bij de 100 dollar per vat.

Al die olie vervoeren zal wel duurder worden, verwacht Euronav, omdat er veel grotere afstanden afgelegd moeten worden vanuit het Midden-Oosten en de VS. Een groot deel van de Russische olie-invoer met tankers gebeurt vanuit havens aan de Baltische Zee.

 ?? David Ryder/reuters ?? Pijpleidin­gen bij een raffinader­ij in het Amerikaans­e Anacortes, Washington. De uitvoer van ruwe olie vanuit de VS is nu al met meer dan 1 miljoen vaten per dag gestegen.
David Ryder/reuters Pijpleidin­gen bij een raffinader­ij in het Amerikaans­e Anacortes, Washington. De uitvoer van ruwe olie vanuit de VS is nu al met meer dan 1 miljoen vaten per dag gestegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium