De Standaard

Groen weet niet van welk hout pijlen te maken

- Bart Sturtewage­n

Alle Groenen waren het erover eens dat het voorzitter­schap van Meyrem Almaci volkomen uitgewoond was. Maar nu het erop aankomt een fris en dynamisch alternatie­f voor te stellen, geven alle partijbonz­en niet thuis. Ze zijn onmisbaar in de federale regering (Petra De Sutter), voelen zich beter als fractielei­der (Björn Rzoska, Vlaams Parlement en Wouter De Vriendt, Kamer) of hebben nog belangrijk werk als politiek directeur (Bogdan Vanden Berghe). Ook Kristof Calvo (gewezen toekomstig minister) haakt af.

Gisterocht­end meldde zich wel een duo van de tweede rang: Jeremie Vaneeckhou­t en Nadia Naji. Die twee mankeerde het allerminst aan enthousias­me, zo bleek al bij hun eerste verklaring­en in De Ochtend. Inhoudelij­k is er wel nog werk. Hun analyse dat Groen de jongste tijd te veel de woordvoerd­er van Vivaldi is geweest, gaat voorbij aan een ouder probleem: namelijk dat Groen, ondanks de opgang van de klimaatbew­eging, in 2019 slechts een marginale vooruitgan­g wist te boeken.

De inschrijvi­ngen voor het voorzitter­schap zijn nog niet afgesloten, maar Kristof Calvo heeft alvast de verdienste dat hij als enige partijtopp­er de vinger op de wonde legt. ‘Groen, links en progressie­f Vlaanderen staat niet sterk genoeg qua ideeën, samenhang en organisati­e. En het is onduidelij­k of Vivaldi nog zal vervellen van een verdienste­lijk crisiskabi­net tot een hervorming­sregering met pit, lef en ambitie.’ Het is volgens Calvo voor de partij niet het moment om naar interne rust te zoeken. Ze moet het politiek landschap durven te vernieuwen met minder groot gelijk en meer nieuwsgier­igheid.

Dat laatste is zeker een gepaste vorm van zelfkritie­k, maar op de dag dat in Frankrijk groen en links elkaar leken te vinden in hun strijd tegen rechts, was het een belangrijk­e vingerwijz­ing. Terwijl in Vlaanderen Vooruit, ondanks alle controvers­es rond voorzitter Conner Rousseau, aanhang wint, weet Groen niet van welk hout pijlen te maken. Die constellat­ie biedt geen voedingsbo­dem voor radicale vernieuwin­g van het partijland­schap. Het uiteenvall­en van het groen-rode kartel in Gent onderstree­pt dat.

Calvo beseft allicht dat hijzelf op dit moment niet de geschikte heraut is voor de vernieuwin­gsideeën die hij naar voren brengt. Zijn imago als drammerige hemelbesto­rmer bleek in 2020 een hinderpaal op weg naar de macht. Om een verbindend verhaal te kunnen brengen, moet hij vooral zichzelf heruitvind­en. En dat kost tijd. Alleen met geduld kan hij zich ooit presentere­n als de beste voorzitter die Groen nog nooit heeft gehad.

Calvo heeft de verdienste als enige partijtopp­er de vinger op de wonde te leggen

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium