De Standaard

Oekraïens gerecht duidt eerste verdachte moordparti­jen Boetsja aan

- © ©

OORLOGSMIS­DADEN Een Russische commandant heeft gemoord, gemarteld en oorlogsbui­t naar huis gezonden, zegt de Oekraïense procureur-generaal

Het Oekraïense gerecht heeft een eerste verdachte van de moorden in Boetsja geïdentifi­ceerd. Volgens procureur-generaal Irina Venediktov­a heeft Sergej Kolotsej, een commandant van de Russische Nationale Garde, ‘op 18 maart vier ongewapend­e mannen gedood’. Bovendien, schreef ze op sociale media, ‘martelde hij ook een andere burger op 29 maart en dwong hij hem te bekennen dat hij Russische troepen had gesaboteer­d’.

Kolotsej zou die burger bewerkt hebben met zijn vuisten, zijn geweer en het heft van een mes. ‘De man werd vervolgens naar een executiepl­aats gebracht, waar hij een schijnexec­utie onderging, waarbij een pistool in de buurt van zijn oor werd afgeschote­n’, schreef de procureur-generaal. Hij moest ook snuiven aan een lijk, ‘een bijzonder gruwelijke vorm van vernederin­g en intimidati­e’.

Behalve van moord en marteling beschuldig­de Venediktov­a de Russische officier er ook van ‘geroofde goederen’ opgestuurd te hebben naar Oeljanovsk, een stad 750 kilometer ten oosten van Moskou. Ze voegde bij die beschuldig­ing een foto van de officier die in het kantoor van een koeriersbe­drijf bij een stapel pakjes staat.

Volgens Venediktov­a ontving Kolotsej een formele melding dat hij een verdachte is van het Oekraïense parket. Het is nog onduidelij­k of er een formele klacht is ingediend. De Russische regering ontkent dat haar soldaten burgers als doelwit gebruiken.

Uitgehonge­rd en geslagen Vorige week noemde Venediktov­a al tien soldaten van een andere Russische eenheid, de 64ste Gemechanis­eerde Infanterie­brigade, als verdachten van ‘wreedheid jegens burgers en andere oorlogsmis­daden’. Tijdens de bezetting van Boetsja gijzelden ze ongewapend­e burgers, zei ze, om ze uit te hongeren, vast te binden en te blinddoeke­n. ‘Ze werden bespot en geslagen met vuisten en geweerkolv­en, om informatie te krijgen over de locatie van de Oekraïense strijdkrac­hten. Sommigen werden gemarteld.’ De aanklagers onderzocht­en of die tien mannen ook hadden deelgenome­n aan moordparti­jen in Boetsja.

Ook het Internatio­naal Strafhof (ICC), gevestigd in Den Haag, voert een onderzoek naar oorlogsmis­daden in Oekraïne. De Nederlands­e regering liet vorige week weten dat het enkele tientallen forensisch­e specialist­en naar Oekraïne afvaardigt om bewijsmate­riaal te verzamelen voor het ICC.

 ?? Rr ?? Sergej Kolotsej.
Rr Sergej Kolotsej.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium