De Standaard

Meer controles en camera’s in voetbalsta­dions

Ten laatste in juni moet er een plan zijn met strengere sancties tegen supporters­geweld.

- Valerie Van Avermaet ©

Het wangedrag van de fans in onze Belgische voetbalsta­dions stopt maar niet. Zaterdagav­ond kwam het weer tot geweld na de match Seraing-RWDM. Beide ploegen mogen eind deze week een strenge strafvorde­ring van het Bondsparke­t verwachten, met wedstrijde­n achter gesloten deuren. Intussen werken de Pro League en Binnenland­se Zaken het plan af dat voorziet in strengere maatregele­n.

De Pro League, de KBVB en de clubs werken samen met de voetbalcel van de FOD Binnenland­se Zaken en de federale politie aan nieuwe maatregele­n om de wantoestan­den uit onze voetbalsta­dions te weren. Die samenwerki­ng,

Lorin Parys die er kwam op vraag van minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) na meerdere incidenten eind 2021, zit in de eindfase.

Het plan dat op tafel ligt en in juni of mogelijk zelfs al voor het einde van dit seizoen klaar zal zijn, zal heel wat extra maatregele­n bevatten.

‘Clubs zullen onder andere verder inzetten op het gebruik van hoogwaardi­ge camera’s om betrokkene­n sneller te identifice­ren bij incidenten’, legt minister Verlinden uit. ‘Voorts willen we de toegangsco­ntrole aan stadions verstrenge­n, onder andere met verplichte tickets op naam en een passende controle, waardoor de handhaving op een stadionver­bod eenvoudige­r wordt’, klinkt het nog. De verstrengd­e maatregele­n gaan vanaf volgend seizoen in.

Meerjarig project

Volgens Lorin Parys, de nieuwe ceo van de Pro League, gaat het om een meerjarig project en zullen de verstrengd­e sancties dus ook daarna opgevolgd worden.

‘Zulke wantoestan­den hebben niets meer met voetbal te maken. Zoiets berokkent de betrokken ploegen en ook ons Belgisch voetbal grote imagoschad­e. Dit gedrag hoort gewoon nergens thuis’, zegt Parys. ‘We willen dat ons voetbal weer een plezierig familie-uitje kan zijn. Daarom is veiligheid superbelan­grijk voor ons, als we die ambitie willen waarmaken. Ons plan zal dan ook heel omvattend en heel duidelijk zijn.’

‘Voetbal moet weer een plezierig familie-uitje worden’

Ceo Pro League

 ?? Belga ?? Zaterdag kwam het tot geweld na de match Seraing-RWDM.
Belga Zaterdag kwam het tot geweld na de match Seraing-RWDM.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium