De Standaard

Wat blijft er op 2 mei nog over van 1 mei?

Op de Dag van de Arbeid zeggen de socialiste­n waarvoor ze zullen vechten, niet wat ze zullen bereiken.

- Wim Winckelman­s

Op 1 mei groeien de bomen tot in de hemel. De werknemers moeten opslag krijgen, de werkgevers of de rijken moeten meer bijdragen. Dat is al haast elke 1 mei zo geweest, en dat zal waarschijn­lijk ook zo blijven. Het is tenslotte het feest van de socialisti­sche arbeidersb­eweging.

Al even traditione­el zijn intussen de bedenkinge­n de dag nadien of die beloftes wel realistisc­h zijn en ooit zullen worden uitgevoerd. Ook daar is reden toe. Want die beloftes dat werknemers opslag moeten krijgen en de rijken meer moeten bijdragen, die waren er vorig jaar al en in de vele jaren daarvoor.

1 mei 2021 werd eveneens gevierd in een verhit sociaal klimaat, met de koopkracht als inzet. 1 mei was toen niet alleen het Feest van de Arbeid, maar ook de dag waarop de onderhande­lingen tussen vakbonden en werkgevers over de loonstijgi­ngen afsprongen. Wettelijk konden de lonen daardoor niet meer dan 0,4 procent stijgen boven op de index.

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau voerde daarop kassierste­r Debora op, met als belofte dat als goed boerende bedrijven geen opslag konden geven, dat ook de dividenden van aandeelhou­ders aan banden gelegd zouden worden.

Uiteindeli­jk kwam er een compromis uit de bus met de coronaprem­ie, waarbij bedrijven die goede winsten noteerden tijdens de coronacris­is, hun personeel een premie van maximaal 500 euro konden geven, in de vorm van consumptie­cheques. 1,8 miljoen werknemers hebben op die manier een dergelijke premie gekregen. Prozaïsch Die premie is eenmalig, waardoor de socialiste­n dit jaar met dezelfde eisen naar 1 mei moesten. Bij Vooruit was dat ditmaal onder de vorm van een koopkracht­bijdrage voor bedrijven die hoge winsten noteren, zodat de btw-verlaging naar 6 procent permanent kan blijven.

De PS rakelde de rijkentaks op en de eis dat vakbonden opnieuw vrij over de lonen kunnen onderhande­len door de loonnormwe­t, aangescher­pt door de regering-Michel, te herzien.

Maar andermaal dreigt de realiteit iets prozaïsche­r te zijn, want tijdens de regeringso­nderhandel­ingen zijn de socialiste­n er niet in geslaagd om een herziening van de loonnormwe­t in het regeerakko­ord te laten opnemen. Vicepremie­r Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) temperde daarom in De zevende dag al de verwachtin­gen. En ook de weerstand van de liberalen, die al luidkeels hun njet tegen nieuwe belastinge­n hebben laten horen, moet worden overwonnen.

Een rijkentaks getuigt al van niet veel realisme. Daarvoor is er eerst een vermogensr­egister nodig. Het spreekt voor zich dat de discussie intussen is ‘geëncommis­sioneerd’ in de expertengr­oep koopkracht en concurrent­ievermogen.

Hardop dromen

Wat overblijft, is een creatieve interpreta­tie van de regels, net als vorig jaar, waardoor sommige werknemers toch op iets extra’s kunnen rekenen, en er aan de al omvangrijk­e koterij van de fiscalitei­t nog een hokje wordt bijgebouwd. Een debat over de bijdrage van bedrijven met hoge winsten zal er waarschijn­lijk wel komen in de regering. Het is wel de vraag hoeveel bedrijven met hoge winsten er nog overblijve­n. 2021 was een goed jaar voor tal van bedrijven, 2022 dreigt dat door de Oekraïne-oorlog veel minder te zijn.

Het Feest van de Arbeid dient dus om hardop te dromen, maar tussen droom en daad staan, nog los van de weemoedigh­eid, wetten in de weg en praktische bezwaren. De socialiste­n kunnen dus zeggen waarvoor ze willen strijden, maar dat wil nog niet zeggen dat ze dat zullen binnenhale­n.

Dat geldt evenzeer voor de andere partijen die het monopolie van de socialiste­n op 1 mei al jarenlang in twijfel trekken door zelf initiatiev­en te nemen en voorstelle­n te doen. Zo lanceerden de Franstalig­e liberalen van de MR dit jaar het voorstel om elke jongere op zijn achttiende een cheque van 25.000 euro toe te kennen, te betalen via het terugschro­even van andere sociale uitgaven. Benieuwd of die maatregel het zal halen.

Een debat over de bijdrage van bedrijven met hoge winsten zal er waarschijn­lijk komen. Maar het is wel de vraag hoeveel bedrijven met hoge winsten er nog overblijve­n

 ?? © Jimmy Kets ?? Vooruitvoo­rzitter Conner Rousseau in thuisstad SintNiklaa­s.
© Jimmy Kets Vooruitvoo­rzitter Conner Rousseau in thuisstad SintNiklaa­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium