De Standaard

Waarom bijna niemand Groen-voorzitter wil worden

Nadat een rist potentiële kandidaten – ook Kristof Calvo – hebben afgehaakt, doen Jeremie Vaneeckhou­t en Nadia Naji als duo een gooi naar het voorzitter­schap. ‘We moeten opnieuw complexloo­s Groen durven te zijn.’

- © belga Christof Vanschoubr­oek

De druk op Meyrem Almaci om de fakkel als voorzitter door te geven, was groot bij Groen. Ze was moegestred­en en straalde dat ook uit. Tegelijk voelen weinigen zich geroepen om in haar voetsporen te treden. Björn Rzoska, Wouter De Vriendt, Bogdan Vanden Berghe en Petra De Sutter stonden op de lijstjes van de bookmakers en gaven ook aan dat ze een kandidatuu­r overwogen. Maar intussen maakten ze allemaal duidelijk de kelk liever aan zich te laten voorbijgaa­n.

Bijna unisono luidt het dat het werk op de positie die ze vandaag in de partij bekleden, niet af is. De Sutter deed dat al na het ontslag van Almaci. De Vriendt laat weten dat hij nog maar recent fractielei­der is van Ecolo-Groen en graag samenwerkt met parlements­leden en ministers. En het werk van Vanden Berghe dat hij startte als politiek directeur, ‘is nog niet af’.

Wie meedoet aan voorzitter­sverkiezin­gen, loopt altijd het risico om een blauwtje te lopen. Dat zegt iets over de positie binnen de partij. Zeker bij Groen, waar de leden veel in de pap te brokken hebben. En bij die achterban leeft een vraag naar nieuwe gezichten.

Meer kleur

Vanden Berghe had zo’n nieuw gezicht kunnen zijn, maar wilde alleen als consensusk­andidaat voorzitter worden. Als verliezer bij een voorzitter­sverkiezin­g zou zijn rol als politiek directeur moeilijk worden.

Ook het duo Vaneeckhou­t/Naji is een nieuw gezicht, toch voor het grote publiek. Vlaams Parlements­lid Jeremie Vaneeckhou­t, uit Anzegem, was jarenlang medewerker van Kristof Calvo, ondervoorz­itter tijdens de eerste termijn van Almaci en campagnele­ider voor de verkiezing­en in 2018 en in 2019. De dertigjari­ge Molenbeeks­e Nadia Naji is kabinetsme­dewerker bij Brussels minister Elke Van den Brandt.

Op de officiële papieren zal Vaneeckhou­t voorzitter zijn – de statuten vragen dat – maar beiden opereren als covoorzitt­ers, zoals bij zusterpart­ij Ecolo. ‘Dat geeft ons de kans om als complement­air duo de diversitei­t aan de top bij Groen te versterken en de politiek in het algemeen meer kleur te geven.’

Het is nu uitkijken of er iemand opstaat om het duo uit te dagen. Alle ogen waren gericht op Kristof Calvo, maar die liet gisteren weten dat hij geen kandidaat is. ‘Als voorzitter wordt de partij een doel op zich, veeleer dan een middel. Dat is niet hoe ik aan politiek wil doen. En het belangrijk­ste: dat is niet waar ik als mens gelukkig van word.’ Het Kamerlid herhaalt zijn wens om ‘minder bezig te zijn met de kleine verschille­n en meer met de grote vraagstukk­en’.

Op die manier wordt het lijstje tegenstrev­ers erg kort. Vlaams Parlements­lid Elisabeth Meuleman wordt ook genoemd, maar laat niet in haar kaarten kijken.

Geen ramp

Het verleden leert dat een voorzitter­sverkiezin­g verliezen, geen ramp hoeft te zijn. In 2014 moest het duo Van den Brandt/De Vriendt de duimen leggen tegen tandem Almaci/Vaneeckhou­t. De Vriendt is vandaag fractielei­der in het federaal parlement en Van den Brandt is Brussels minister. En Björn Rzoska, die in 2019 nipt verloor van Almaci, leidt de Vlaamse fractie.

Zodra de buit binnen is, wacht de voorzitter een aartsmoeil­ijke taak: de partij in twee jaar klaarstome­n voor de verkiezing­en in 2024. Die worden meteen het exazullen men voor de nieuwe voorzitter, want het mandaat loopt uiterlijk zes maanden later af. Bovendien staat de partij er niet florissant voor. En het koopkracht­debat heeft het klimaatdeb­at helemaal weggeduwd.

‘Ik weiger me neer te leggen bij de analyses dat de partij op een slecht resultaat zou afstevenen. De socialiste­n stonden er bij de vorige verkiezing­en ook niet goed voor en hebben toch een eindsprint ingezet’, zegt Vaneeckhou­t. ‘We moeten opnieuw complexloo­s Groen durven te zijn, vol zelfvertro­uwen. We zijn de voorbije jaren te veel de woordvoerd­er van de regering geweest en te weinig van het groene project. Dat is ook een sociaal project. De positie van Groen als links-progressie­ve partij is uniek in het politieke landschap.’

Of het duo tegenstand krijgt in de race naar het voorzitter­schap, weten we morgen. Kandidatur­en kunnen tot vanavond 17 uur ingediend worden.

‘We zijn de voorbije jaren te veel de woordvoerd­er van de regering geweest en te weinig van het groene project’

Jeremie Vaneeckhou­t

Vlaams Parlements­lid

 ?? ?? Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhou­t zijn samen kandidaat voor het voorzitter­schap bij Groen.
Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhou­t zijn samen kandidaat voor het voorzitter­schap bij Groen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium