De Standaard

Een ticket naar Apenland

- Dominique Deckmyn

Nu hebt u alwéér uw kans gemist! Eerst waren er de Bored Apes. Dan de Mutant Apes. Tekeninget­jes van verveeld kijkende apen die u, als u er vorig jaar op tijd bij was geweest, voor amper een paar honderd dollar per stuk had kunnen kopen. Maar die nu duizend keer meer waard zijn, ongeveer evenveel als uw huis.

De Bored Apes en de Mutant Apes zijn dan ook niet zomaar tekeninget­jes, natuurlijk: het zijn non-fungible tokens. Digitale tekeninget­jes dus, die u zelf nog moet printen en die niet eens bijzonder mooi zijn. Maar wel heel erg web3, bijzonder DeFi en ontzettend metaverse. En dus uw unieke, digitale ticket naar de toekomst.

Yuga Labs, het wat geheimzinn­ige bedrijf achter de Bored Apes en de Mutant Apes, gaf ons afgelopen weekend nog één opportunit­eit om ons in te kopen in hun apenwereld­je. Er werden immers 100.000 stukken grond verkocht in Otherside. Ook die stukken grond zijn, vanzelfspr­ekend, volledig virtueel. Otherside is zelfs niet zomaar een virtuele wereld, zoals pakweg Second life of Fortnite. Nee, het is een virtuele wereld die nog moet worden gemaakt – een virtuele virtuele wereld dus – een meta-metaverse. Geen wonder dat de 100.000 stukken niet-bestaande grond in een nog niet eens virtueel bestaande apenwereld afgelopen weekend over de toonbank gingen voor, daar komt-ie, 320 miljoen dollar.

U moest die stukken grond overigens niet betalen in euro’s of dollars, maar wel in apecoin. Dat is de eigen munt die datzelfde Yuga Labs vorige maand heeft uitgevonde­n, en die u natuurlijk ook aan u voorbij liet gaan. Alle apecoins samen zijn ondertusse­n 4 miljard dollar waard. Jawel, Yuga Labs heeft enkele weken geleden zomaar voor 4 miljard aan geld gedrukt. Sterker nog: ze hoefden het zelfs niet te drukken – virtueel, nietwaar?

U vindt dat allemaal gevaarlijk­e waanzin? Geen wonder dat u nog steeds geen cryptomilj­onair bent.

Het is een virtuele wereld die nog moet worden gemaakt – een virtuele virtuele wereld dus

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium