De Standaard

Vlaanderen wil beter meten waarnaar u kijkt en luistert

-

MEDIA Meten is weten, dat is zeker zo voor adverteerd­ers die reclame voor hun producten willen maken op radio, tv en online. Er is in Vlaanderen al enige tijd grote nood aan een uniform meetsystee­m dat het gebruik van álle soorten media – lineair en online – accuraat en consequent in kaart brengt. Op dit moment onderzoekt het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) de cijfers per medium.

Zowel audio als video wordt alsmaar breder verspreid over meerdere mediaplatf­ormen. De CIM kan dat plaatje nog niet in kaart brengen. Daarom investeert de Vlaamse regering (en de minister van Media, Benjamin Dalle, CD&V) samen met tien mediapartn­ers (Vlaamse media- en advertenti­ebedrijven in een nieuw crossmedia­al meetsystee­m. Dat zal de cijfers in kaart brengen van lineaire mediakanal­en (tv en radio), sociale media, mediawebsi­tes en apps.

Zo willen de mediabedri­jven niet alleen meten hoeveel mensen op tv en via streaming naar pakweg The voice kijken. Ze willen ook monitoren hoeveel mensen ze bereiken met de fragmenten uit het programma op de krantenweb­site en vooral tellen hoe vaak die filmpjes op sociale media bekeken worden: socialemed­iabedrijve­n, zoals Facebook, schermen hun data immers af. Er komen ook objectieve­re kijkcijfer­s voor streamingp­latformen, van VTMGo over Streamz tot Netflix. Ook bij het meten van radiocijfe­rs wordt een stap vooruit gezet: de cijfers zullen snel na de uitzending en per minuut beschikbaa­r zijn. Tot nu waren radiocijfe­rs gebaseerd op rapportage van luisteraar­s die hun luisterged­rag zelf registreer­den.

De regering draagt 4 miljoen euro bij. De mediagroep­en, verzameld in het consortium XMC, investeren 1,7 miljoen euro. Wanneer het systeem klaar zal zijn, is nog niet gecommunic­eerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium