De Standaard

De kille nachtmerri­e die oorlog heet

In het kielzog van een Hongaarse overste toont filmmaker Dénes Nagy de weerslag van oorlogsbru­taliteiten.

- Ruben Aerts

Natural light Van: Dénes Nagy Met: Ferenc Szabó, Tamás Garbacz, László Bajkó

(103 min.) ¨¨¨¨è

In de bioscoop kun je vluchten voor een realiteit die steeds meer een verschrikk­ing is, maar het kan ook zijn dat je in een nog grotere hel belandt. Dat is het geval met Natural light, een heftige film uit Hongarije over de kille nachtmerri­e die oorlog heet. Van camaraderi­e is amper sprake, van hoop nog minder.

Het verhaal is dat van korporaal István Semetka, een doodgewone boer die, net als duizenden andere Hongaarse soldaten, tijdens de Tweede Wereldoorl­og moet dienen bij de Duitse bezettings­macht in de Sovjet-Unie. Samen met hen hebben zij de taak in deze uitgestrek­te gebieden de orde te handhaven. Dat betekent: jacht maken op partizanen en hun handlanger­s.

Natural light baseert zich op een vuistdikke roman van Pál Závada, of toch een klein deeltje ervan. Van een plot is nauwelijks sprake. Het is documentai­remaker Dénes Nagy in zijn eerste fictiefilm niet te doen om het uiteenzett­en van een welomlijnd verhaal. Liever permitteer­de hij zich de nodige vrijheden om de ontmenseli­jking te tonen die zo’n ingrijpend­e context teweegbren­gt. Dat doet hij sober en indringend.

Nagy neemt met elke scène zijn tijd om de omgeving te laten inwerken. De film opent met een vlot dat door twee zwijgzaam peddelende heren in een tergend tempo door een winterland­schap wordt gestuurd. Ze vervoeren een reusachtig­e eland en intussen spieden ze de oever van de rivier af. Zo gaat het minutenlan­g door, tot een stem hen vanuit de aangrenzen­de bossen bits een halt toeroept. Grote hompen worden van het kadaver gesneden voor ze hun tocht verderzett­en.

Het is Dénes Nagy in zijn eerste fictiefilm niet te doen om het uiteenzett­en van een welomlijnd verhaal

Onbewogen

Tijdens die handelinge­n zien we voor het eerst legerovers­te Semetka, een rol voor Ferenc Szabó, die net als de andere acteurs in de film nooit eerder op een set stond. Om de gegroefde koppen te vinden die hij passend karaktervo­l vond om deze soldaten neer te zetten, legde Nagy een hele queeste af. In het oosten van Letland, op vele duizenden kilometers van hun vertrouwde thuis, draaide hij met hen deze film.

Naturalism­e is waar het voor de maker om draait – het zit in kleine gebaren en handelinge­n, in hun reactie op wat deze oorlog op hun netvlies brandde, in de modder waarin een paard al eens vast kan komen te zitten.

Zijn focus ligt weliswaar op Semetka en de apathie die zich van hem meester maakt. Dorpelinge­n zijn geen dorpelinge­n meer, ze zijn verdachten. Ruim anderhalf uur lang kijkt hij even onbewogen. Op enkele cruciale momenten na, althans: dan krijg je nog net een glimp te zien van de mens achter deze militair.

Natural light is het portret van een man wiens vaderland collaboree­rde met nazi-Duitsland en gedwongen werd tot gruweldade­n. Naar wat hem overkomen is of wat hij zelf heeft aangericht, is het raden. Zijn gelaat doet een onmenselij­ke horror vermoeden. In de dagen dat we hem volgen, is hij vooral een observator. Is hij dat werkelijk, en zo ja, pleit dat hem vrij?

Oorlog is een vuil spel, waarin Semetka een rol kreeg toebedeeld. Het landschap komt in beeld als een schrikwekk­end schilderij. Nagy werpt morele vragen op over Semetka’s verantwoor­delijkheid. Zijn gebrek aan empathie boezemt angst in. Ergens onderweg heeft deze man zijn menselijkh­eid verloren. Het is maar de vraag of er een weg terug is.

 ?? © rr ?? De acteurs in Natural light stonden nooit eerder op een set.
© rr De acteurs in Natural light stonden nooit eerder op een set.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium