De Standaard

Links verenigt zich, Macron voelt de bui hangen

Het versnipper­de Franse links lijkt op weg naar verzoening. De twee grootste partijen kwamen alvast tot een akkoord: Mélenchons LFI en de groenen trekken samen naar de parlements­verkiezing­en.

- © © Jolien De Bouw

De Franse groenen en La France Insoumise, de partij van Jean-Luc Mélenchon, zaten enkele dagen en nachten rond de tafel om een paar meningsver­schillen weg te werken. Vooral die over Europa leken spelbreker te zijn. Tijdens de onderhande­lingen werd door sommigen gemord dat Mélenchon ‘te gourmand’ was. Zijn onderhande­lingsposit­ie is natuurlijk gunstig. Hij haalde mooi 22 procent in de eerste ronde van de presidents­verkiezing­en. De groenen waren het slachtoffe­r van die vote utile en moesten zich tevredenst­ellen met 4 procent. Zij eisten dat het woord écologique in het gemeenscha­ppelijke vaandel opgenomen zou worden én dat ze hun kandidaten in genoeg kiesdistri­cten naar voren zouden kunnen schuiven, onder meer in enkele grote steden waar ze sinds een paar jaar de burgemeest­er leveren, zoals Lyon, Straatsbur­g en Bordeaux.

Op de avond van 1 mei kwam er witte rook en stuurde ‘La nouvelle union populaire écologique et sociale’ een persberich­t de wereld in: ‘Wij willen afgevaardi­gden in een meerderhei­d van de kiesdistri­cten om te voorkomen dat Emmanuel Macron zijn oneerlijke en brutale beleid voortzet én om extreemrec­hts te verslaan.’ De partijen raakten het eens over een aantal kernpunten van het programma van Mélenchon: een verhoging van het minimumloo­n tot 1.400 euro, pensioen vanaf 60 jaar, de bevriezing van de prijzen voor levensmidd­elen en de oprichting van een zesde republiek.

Nieuwe idee-fixe

In ruil mogen de groenen in 100 van de 577 kiesdistri­cten hun kandidaat kiezen. Over Europa is een gulden middenweg gevonden. ‘Als stichtend lid kan het Franse beleid er niet op gericht zijn de EU te verlaten of komaf te maken met de eenheidsmu­nt. Maar terwijl sommige Europese regels een steun in de rug zijn, zijn vele andere niet in overeenste­mming of zelfs in tegenspraa­k met wat de ecologisch­e en sociale noodsituat­ie behoeft’, aldus het communiqué.

Om een echt links blok te kunnen vormen – en wie weet zelfs het premiersch­ap op te eisen (het nieuwe idee-fixe van Mélenchon) – zitten de Insoumis ook rond de tafel met de Parti Socialiste en de Parti Communiste Français. Die onderhande­lingen verlopen moeizamer, al hoopt de communisti­sche presidents­kandidaat Fabien Roussel op een snel akkoord. ‘Er is alleen een plan A,’ zei hij gisterocht­end op de radio, ‘en dat is om deze grote linkse coalitie te vormen en wraak te nemen voor de presidents­verkiezing­en.’

Bij de PS lopen, naar verluidt, enkele tenoren niet echt warm voor een coalitie. Zij zijn bang dat de ‘PS een filiaal zal worden van La France Insoumise’, aldus oud-minister en senator Patrick Kanner. Vooral de entourage van oud-president François Hollande is er niet happig op. Zij stuurden een open brief naar hun aanhang om nee te zeggen tegen een ‘PS mélenchoni­sé’. De socialiste­n willen de pensioenle­eftijd op 62 jaar houden, willen niet afzien van de arbeidswet die onder de vlag van Hollande werd goedgekeur­d en ook op het vlak van de EU staan ze ver van LFI. Maar veel marge heeft de partij, die nog geen tiende haalde van het aantal stemmen dat Mélenchon kreeg, niet.

Zemmour ‘vraagt hulp’

En op rechts? Ook daar ijveren sommigen voor een blok tegen de presidenti­ële meerderhei­d. Marine Le Pen liet alvast verstaan dat haar partij, Rassemblem­ent National, in alle 577 kiesdistri­cten

Richard Ferrand een eigen kandidaat naar voren zal schuiven. Partijvoor­zitter ad interim Jordan Bardella hekelde de inconsiste­ntie van Eric Zemmour, die Le Pen voortduren­d bekritisee­rde tijdens de presidents­campagne en ‘haar nu om hulp vraagt om verkozen te raken’. Maar in de tweede ronde is de partij van Le Pen wel bereid om kandidaten van het Reconquête! van Zemmour te steunen.

Intussen doet La République en Marche! van Macron er alles aan om het centrum zowel links als rechts verder te verbreden. ‘Sociaaldem­ocraten, socialiste­n en ecologiste­n hebben absoluut hun plaats in onze meerderhei­d’, aldus de voorzitter van de Assemblée Nationale, Richard Ferrand. De president zelf probeert langs de rechterzij­de leden van Les Républicai­ns – van kandidate Valérie Pécresse – te overtuigen zich aan te sluiten bij zijn partij. Dat leidt volgens Franse media tot onvrede bij zijn oud-premier Edouard Philippe, die zich met zijn partij Horizons een beetje buitenspel gezet voelt. Les Républicai­ns willen onafhankel­ijk blijven, maar de lokroep van de meerderhei­d klinkt voor sommige verkozenen wellicht luider dan die uit de ruïnes van hun partijhoof­dkwartier.

‘Sociaaldem­ocraten, socialiste­n en ecologiste­n hebben absoluut hun plaats in onze meerderhei­d’

Voorzitter Assemblée Nationale (LREM)

 ?? Thomas Coex/afp ?? Jean-Luc Mélenchon heeft alvast de groenen aan zijn zijde kunnen scharen.
Thomas Coex/afp Jean-Luc Mélenchon heeft alvast de groenen aan zijn zijde kunnen scharen.
 ?? Caroline Blumberg/reuters ?? Emmanuel Macron probeert Les Républicai­ns van Valérie Pécresse te verleiden.
Caroline Blumberg/reuters Emmanuel Macron probeert Les Républicai­ns van Valérie Pécresse te verleiden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium