De Standaard

Eén land mag Europa niet zo kunnen blokkeren, vinden burgers

De Spitzenkan­didaten komen terug, we krijgen méér en niet minder Europa, en wie weet een Europese vakantieda­g. Dat is toch het pleidooi van het burgerplat­form dat Europa heeft opgezet. Nu nog voorkomen dat hun werk voor niets was.

- Bart Beirlant

Liefst 49 voorstelle­n en 325 maatregele­n, verspreid over negen thema’s, van klimaat over democratie tot migratie: dat is het resultaat van de oefening in Europese basisdemoc­ratie waaraan burgers uit de hele EU het voorbije jaar meewerkten. Alles wordt op 9 mei, de Europa-dag, plechtig overhandig­d aan Roberta Metsola, Ursula von der Leyen en Emmanuel Macron namens respectiev­elijk het Europees Parlement, de Commissie en de lidstaten.

Sommige voorstelle­n, bijvoorbee­ld over Europese democratie, zijn verregaand. Zo stelt de conferenti­e voor om de unanimitei­tsregel af te schaffen, zodat de EU via een speciale meerderhei­d sneller beslissing­en kan nemen op domeinen zoals buitenland­s beleid of belastinge­n. Eensgezind­heid onder alle lidstaten zou alleen nog gelden als het gaat over nieuwe landen toelaten of wanneer men de fundamente­le principes van de EU zou willen veranderen.

De Europese burgers moeten ook een grotere zeg krijgen over wie voorzitter van de Europese

Commissie wordt, hetzij via een directe verkiezing, hetzij via het systeem van de Spitzenkan­didaten. In uitzonderl­ijke gevallen en bij kwesties ‘die belangrijk zijn voor alle Europese burgers’ moet er een Europees referendum kunnen plaatsvind­en. Sowieso zou dit soort burgerplat­formen geregeld moeten plaatsvind­en, vinden de burgers. En 9 mei zou een vakantieda­g voor alle Europeanen moeten worden.

De gezondheid­sunie

Over de voorstelle­n heen valt het pleidooi op voor meer Europese bevoegdhed­en – wat verklaart waarom de fracties van ID (uiterstrec­hts) en de Europese Conservati­even en Hervormers ze niet wilden steunen. Zo vindt de conferenti­e dat gezondheid­szorg een gedeelde bevoegdhei­d moet worden tussen de lidstaten en de Europese Unie, zodat er een Europese gezondheid­sunie kan ontstaan. Lidstaten moeten hun belastingb­eleid harmoniser­en en coördinere­n om belastingo­ntduiking en -ontwijking tegen te gaan. Er is

Guy Verhofstad­t nood aan een Europees kader voor minimumlon­en en minimumpen­sioenen, waarvan de hoogte afhangt van nationale criteria, zoals de levensstan­daard. Ook het gemeenscha­ppelijk lenen van geld op Europees niveau, zoals gebeurde voor het corona-herstelfon­ds, moet verder overwogen worden.

Eerlijke spreiding

Guy Verhofstad­t, die aan het hoofd stond van de delegatie van het Europees Parlement en veel energie investeerd­e in de conferenti­e, was getroffen door de bereidheid van de burgers om te zoeken naar punten van overeenkom­st tijdens de discussies. Ook over een heikel thema als migratie bleek het mogelijk een brede consensus te vinden. De buitengren­zen van de EU moeten beter beveiligd worden, met respect voor de mensenrech­ten. De procedures voor de behandelin­g van asielaanvr­agen moeten in alle lidstaten gelijk worden toegepast, maar ook vereenvoud­igd en versneld worden. En het Dublinsyst­eem moet zo hervormd worden dat er een eerlijke spreiding van migranten over de lidstaten komt.

Herziening verdragen

Het grote risico is dat dit eindrappor­t dode letter blijft, erkent Verhofstad­t. Zo is de kans uiterst klein dat lidstaten zullen instemmen met de afschaffin­g van de resterende unanimitei­tsbeslissi­ngen. ‘Maar we willen niet dat dit mooie document na 9 mei verticaal geklasseer­d wordt. Het Europees Parlement zal alles doen om dat te beletten.’

Om druk op de lidstaten en de Commissie te blijven uitoefenen, zetten de Europarlem­entsleden wellicht van de week de procedure op gang die het mogelijk maakt de Europese verdragen gericht te herzien. Als alles goed gaat, zou Frankrijk als tijdelijk EU-voorzitter al in juni via een stemming bij gewone meerderhei­d een conventie op de sporen kunnen zetten met vertegenwo­ordigers van de nationale parlemente­n, de regeringsl­eiders, het Europees Parlement en de Commissie.

‘We willen niet dat dit mooie document na 9 mei verticaal geklasseer­d wordt. We doen er alles aan om dat te beletten’

Europees Parlements­lid

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium