De Standaard

Gaat Crelan tegen de markt in?

- Pascal Dendooven

De jaarcijfer­s die de coöperatie­ve bank Crelan gisteren naar de pers stuurde, onderlijne­n nog eens wat we al wisten: de bank haalt een te laag rendement op het eigen vermogen en heeft een te zware kostenstru­ctuur. Met de kosten van regelgevin­g die alleen maar stijgen en een kernwinst die te afhankelij­k is van een sputterend­e rentemarge, lijkt de uitdaging structuree­l.

Crelan onderschei­dt zich bovendien in weinig van andere banken, loopt digitaal niet bepaald voorop en is voor haar winst in belangrijk­e mate afhankelij­k van dochter Europabank, een bank die gespeciali­seerd is in kredieten aan consumente­n. Op de eigen kernactivi­teit, het retailbank­ieren voor particulie­ren, verdient Crelan weinig. Mogelijk zijn de marges wat hoger op de kredietver­lening aan de land- en tuinbouwse­ctor, een segment waar Crelan naar eigen zeggen 30 procent van de markt in handen heeft. De land- en tuinbouwse­ctor beleeft evenwel moeilijke tijden als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de droogte. De stikstofei­sen helpen evenmin.

Als ze er in de bestuurska­mers niet uitkomen hoe ze de zaken moeten aanpakken, kiezen ze voor een overname

Crelan koos ervoor om de vele uitdaginge­n het hoofd proberen te bieden via een overname. Een recept waarnaar in bestuurska­mers gegrepen wordt als men het zelf niet meer weet. Zo nam Crelan Axa Bank België over, een retailbank waar de Franse verzekeraa­r Axa vanaf wilde. De overname, die al in oktober 2019 werd aangekondi­gd, werd pas afgelopen december door de toezichtho­uder goedgekeur­d. Er waren veel vragen bij de financiële en operatione­le capaciteit van Crelan om zo’n grote overname te verteren.

De hele transactie heeft wat weg van een omgekeerde overname. Axa Bank is rendabeler dan Crelan. De architect van dat succes, Peter Devlies, kon vertrekken omdat de ceo van Crelan, Philippe Voisin, niet van plan was plaats te ruimen. Axa Bank boekte afgelopen jaar een nettowinst van 93 miljoen. Bij Crelan en haar twintigkop­pige raad van bestuur was dat, exclusief de winstbijdr­age van Europabank, maar 37,7 miljoen. Europabank boekte een winst van 28,3 miljoen. Ook samen halen ze het winstpeil van Axa Bank niet.

Doordat de overname pas in december goedgekeur­d werd, kan Crelan de winstbijdr­age van Axa Bank pas vanaf dit jaar in de resultaten opnemen. Afgelopen jaar kon Crelan wel al een eenmalige forse boekwinst opnemen, omdat ze Axa beneden de boekwaarde kocht. Ook op de verkoop van haar verzekerin­gsdochter aan Axa zat een boekwinst.

Maar na die eenmalige meevallers komen de lastige punten. Om de overname te kunnen verteren, moet Crelan de komende jaren voor circa 2 miljard aan schuldinst­rumenten uitgeven, wat financieri­ngskosten impliceert. Het blijft onduidelij­k hoe gezond het onderligge­nde zakenmodel is. De overname van Axa Bank brengt meer van hetzelfde. Ze creëert een retailbank met het grootste kantorenne­t in België, terwijl de bank slechts middelgroo­t is. Het project lijkt gebaseerd op een recept uit het verleden. De bank hoopt het verschil te maken met het uitspelen van nabijheid. Of dat voldoende kan zijn, is twijfelach­tig.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium