De Standaard

Aantal jobhoppers piekte tijdens eerste coronajaar

- © Pieter Van Maele

ARBEIDSMAR­KT De sectoren die in 2020 het langst de deuren moesten sluiten, zagen het grootste verloop in hun personeels­bestand.

Het gevoel dat het coronaviru­s zich ook heeft laten gelden op de arbeidsmar­kt, leeft al langer. Nu is het ook statistisc­h bewezen. Uit cijfers die het Belgische statistiek­bureau Statbel vandaag publiceert, blijkt dat in 2020 – het eerste coronajaar – 7,4 procent van alle werkenden tussen 15 en 64 jaar van job is veranderd. Dat is een significan­te stijging ten opzichte van de drie jaren daarvoor, toen het cijfer steevast schommelde tussen 5,3 en 6 procent. De stijging laat zich bovendien gelden bij zowel loontrekke­nden met een tijdelijk contract als bij loontrekke­nden met een vast contract.

De toename wordt volledig gestuwd door het grotere verloop binnen de cultuursec­tor (3,7 procentpun­t meer verloop in 2020 dan het gemiddelde van de drie jaren voordien), het onderwijs (+ 2,9 procentpun­t), de groot- en detailhand­el en de autogarage­s (+ 2,6 procentpun­t) en de horeca (+ 2,5 procentpun­t). Dat zijn niet toevallig de sectoren die het eerste jaar van de coronacris­is werden geconfront­eerd met langdurige verplichte sluitingen. Statbel stelt namelijk vast dat ‘andere sectoren niet geconfront­eerd worden met een toename van werkenden die van job veranderen’.

Vooral jongeren

‘De horeca en de cultuursec­tor zijn al sectoren met veel verloop, maar door corona waren er in deze sectoren nog meer veranderin­gen’, zegt Ellen Quintelier, statisticu­s arbeidsmar­kt bij Statbel. ‘Het zijn bovendien vooral jongeren die van job veranderde­n.’ Net geen kwart van de jobhoppers in 2020 was jonger dan 25, de 55-plussers vertegenwo­ordigden amper 1,7 procent

Regionaal zijn de verschille­n minder uitgesprok­en. Het aantal werkende 15- tot 64-jarigen die van job veranderde­n ligt weliswaar het hoogst in Vlaanderen (8 procent), maar het verschil met Wallonië (6,2 procent) en Brussel (7,4 procent) is klein.

Het grotere verloop betekent overigens niet dat al die werkenden radicaal andere carrièreke­uzes hebben gemaakt. Integendee­l: net niet de helft (49,2 procent) van de jobhoppers bleef in dezelfde sector actief.

 ?? Anp ?? In 2020 veranderde 7,4 procent van alle werkenden van job.
Anp In 2020 veranderde 7,4 procent van alle werkenden van job.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium