De Standaard

Onder coach Vande Broek willen sommige Tigers niet meer spelen

Enkele Yellow Tigers weigeren binnenkort een selectie voor de nationale vrouwenvol­leyploeg. Ze hebben een probleem met bondscoach Gert Vande Broek, die onder vuur kwam te liggen wegens grensovers­chrijdend gedrag.

- © Hans Jacobs

Het hoofddoel van de Yellow Tigers dit seizoen is het WK eind september, maar over enkele weken bereidt de nationale vrouwenvol­leyploeg zich voor op de Nations League. Kortom, de eerste interlands sinds bondscoach Gert Vande Broek onder vuur werd genomen. Speelsters, zowel van vorige generaties als van de huidige lichting, verwijten hem emotioneel, grensovers­chrijdend machtsmisb­ruik.

Sommige kandidaat-Tigers bedankten al eerder voor een selectie. Van gewezen kapitein Ilka Van de Vyver was bekend dat zij zich niet meer kon vinden in de situatie – ze had het niet over de pure volleybalk­ennis, maar over de emotionele aanpak – en ze stopte. Zij blijft bij haar beslissing. Nog anderen haken (voorlopig?) af. Sommigen halen privéreden­en aan – ze kiezen na een clubseizoe­n voor quality time, of willen zich op hun studies storten. Anderen halen, net zoals Van de Vyver, het niet-positieve klimaat bij de nationale ploeg aan. Nog anderen – onder wie speelsters die in prestigieu­ze internatio­nale topcompeti­ties het mooie weer maken – houden de deur op een kier, maar willen niet meer werken onder de huidige bondscoach en/of sommige verantwoor­delijken van de volleybalb­ond.

De volleybalb­ond blijft op dit ogenblik trouw aan de trainersst­af van de nationale ploeg, maar stelde Jan De Brandt aan als bijkomende coach.

Tientallen getuigen

Het is dus afwachten welke Tigers uiteindeli­jk op het WK zullen staan: met een potentiële topploeg of zonder sommige ‘gevestigde waarden’. Of het onderzoek, dat werd opgestart na publieke getuigenis­sen van onder anderen gewezen vaste waarden als Valérie Courtois, Freya Aelbrecht, Hélène Rousseaux, Lise Van Hecke of Laura Heyrman, tegen dan zal zijn afgerond, is koffiedik kijken. Niet dat het bondsparke­t van de volleybalb­ond geen haast maakt, integendee­l. Maar de ene getuigenis leidt

Behoorlijk wat getuigenis­sen viseren ook andere leden van de staf of verantwoor­delijken van de volleybalb­ond

naar nog andere. Inmiddels zijn al een vijftigtal getuigen gehoord. Het gaat zowel om mensen die nog actief zijn als mensen die inmiddels gestopt zijn. Behoorlijk wat getuigenis­sen gaan overigens verder dan de aanpak van de bondscoach en viseren ook de andere leden van de staf of de verantwoor­delijken van de volleybalb­ond. Het onderzoek wordt à charge en à decharge gevoerd, met getuigen die zowel pro als contra zijn.

 ?? Luc Claessen/belga ?? Sommige speelsters haken om privéreden­en af, anderen halen het niet-positieve klimaat bij de nationale ploeg aan.
Luc Claessen/belga Sommige speelsters haken om privéreden­en af, anderen halen het niet-positieve klimaat bij de nationale ploeg aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium