De Standaard

Burgers mogen beslissen over buste van Nols

-

SCHAARBEEK Het is aan de inwoners van Schaarbeek om te beslissen of de buste van oudburgeme­ester Roger Nols in het gemeentehu­is moet worden weggehaald.

In de grote hal van het gemeentehu­is van de Brusselse deelgemeen­te Schaarbeek prijken bustes van verschille­nde oud-burgemeest­ers van de gemeente. Ook die van Roger Nols, die er tussen 1970 en 1989 de plak zwaaide. Hij overleed in 2004, maar is beroemd en berucht in Schaarbeek.

Vooral in de latere jaren van zijn carrière ging Nols steeds meer de extreemrec­htse toer op. Hij nodigde ooit de leider van het Franse extreemrec­htse Front National Jean-Marie Le Pen uit in Schaarbeek, pleitte voor aparte loketten voor de Nederlands­taligen in de gemeente en verzette zich tegen het stemrecht voor vreemdelin­gen door in djellaba en op de rug van een kameel te arriveren aan het gemeentehu­is.

Populair

In 2014 vroeg de Franstalig­e antiracism­ebeweging MRAX om de buste van Nols te verwijdere­n. Daarop werd een studie besteld om het parcours van de voormalige burgemeest­er te evalueren binnen de context van het toenmalige Schaarbeek. Want Nols was erg populair in de Brusselse gemeente.

De kwestie hoort toe aan de Schaarbeke­naren, concludere­n historici Serge Jaumain en Joost Vaesen nu. Volgens Jaumain en Vaesen is er hiervoor een breed en sereen publiek debat nodig.

De buste van Nols is niet het enige geconteste­erde symbool in de hoofdstad. Zo stelde de werkgroep dekolonisa­tie in het Brussels Parlement eerder dit jaar voor om het standbeeld van Leopold II op de Troonplaat­s weg te halen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium